ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Νέα μελέτη: Τα υποκατάστατα αλατιού μπορούν να μειώσουν κατά 40% τον κίνδυνο υπέρτασης

«Οι ενήλικες συχνά πέφτουν στην παγίδα να υπερκαταναλώνουν αλάτι από τα έτοιμα, επεξεργασμένα τρόφιμα»

Νέα μελέτη: Τα υποκατάστατα αλατιού μπορούν να μειώσουν κατά 40% τον κίνδυνο υπέρτασης

Μια νέα μελέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η αντικατάσταση του αλατιού με υποκατάστατα άλατος μπορεί να μειώσει έως κατά 40% τον κίνδυνο υπέρτασης.

Αυτό επιτυγχάνεται διότι τα υποκατάσταση περιέχουν λιγότερο νάτριο από το κανονικό αλάτι.

Η υπέρταση είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγείας μας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι προσβάλλει 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες 30-79 ετών σε όλο τον κόσμο.

Ευθύνεται επίσης για 10,8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Και αυτό διότι αποτελεί κύρια αιτία εμφραγμάτων και εγκεφαλικών.

Η ηλικία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή της. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον οι μισοί άνθρωποι ηλικίας άνω των 55 ετών πάσχουν από υπέρταση, αλλά σχεδόν οι μισοί (το 46%) δεν το γνωρίζουν. Επιπλέον, απ’ όσους το γνωρίζουν μόνο ο ένας στους πέντε καταφέρνει τελικά να ρυθμίσει την πίεσή του.

«Οι ενήλικες συχνά πέφτουν στην παγίδα να υπερκαταναλώνουν αλάτι από τα έτοιμα, επεξεργασμένα τρόφιμα», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Yangfeng Wu, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

«Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν τον αντίκτυπο που έχουν στην υγεία της καρδιάς οι διατροφικές επιλογές τους και να μειώσουν την πρόσληψη άλατος».

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (JACC). Στη μελέτη εντάχθηκαν 611 εθελοντές, ηλικίας 55 ετών και πάνω. Κατά την έναρξη της μελέτης όλοι οι συμμετέχοντες είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση και κανένας δεν έπαιρνε αντιυπερτασικά φάρμακα.

Οι ερευνητές τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Από τους 313 ζήτησαν να αντικαταστήσουν το αλάτι που έτρωγαν με υποκατάστατα άλατος. Οι υπόλοιπο έπρεπε να εξακολουθήσουν να κατανάλωναν κανονικό αλάτι.

Έπειτα από δύο χρόνια παρακολούθησης, με υπέρταση είχαν διαγνωστεί:

  • 60 από τους εθελοντές που έτρωγαν υποκατάστατα άλατος
  • 95 από τους συμμετέχοντες που έτρωγαν κανονικό αλάτι

Επιπλέον, η συστολική αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων που έτρωγαν υποκατάστατα άλατος είχε μειωθεί κατά 8 mmHg. Συστολική πίεση είναι ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση. Αντιπροσωπεύει την πίεση του αίματος όταν πάλλεται η καρδιά.

Οι εθελοντές αυτοί είχαν και μείωση κατά 2 mmHg στην διαστολική πίεση. Αυτή είναι ο μικρός αριθμός στη μέτρηση. Αντιπροσωπεύει την πίεση όταν η καρδιά χαλαρώνει μεταξύ των κτύπων της καρδιάς.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η χρήση των υποκαταστάτων δεν οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων υπότασης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η χρήση υποκαταστάτων άλατος είναι μια καλή στρατηγική για την προστασία από την υπέρταση, επισήμανε ο Dr. Wu. Πόσο μάλλον που και αυτά νοστιμίζουν το φαγητό, επομένως δεν το καθιστούν άνοστο και βαρετό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.