ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Νέα μελέτη: Το τσάι μπορεί να μας προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2

Η προστατευτική δράση του τσαγιού μπορεί να είναι μεγαλύτερη αν προσθέτετε λίγο γάλα σε αυτό

Νέα μελέτη: Το τσάι μπορεί να μας προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2

Το τσάι μπορεί να είναι το ρόφημα που χρειάζεστε, αν θέλετε να αποφύγετε τον τύπου 2 διαβήτη.

Μια νέα, μεγάλη ανάλυση που συμπεριέλαβε δεδομένα από 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τσάι μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως της νόσου.

Εκείνο που έχει σημασία, όμως, είναι να πίνετε την κατάλληλη ποσότητα. Αντιθέτως, το είδος του τσαγιού δεν φαίνεται να κάνει τη διαφορά. Επομένως μπορείτε να πίνετε μαύρο, πράσινο ή oolong, αναλόγως με τις προτιμήσεις σας.

Τα νέα ευρήματα θα παρουσιασθούν σήμερα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (EASD 2022).

Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Xiaying Li, από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης & Τεχνολογίας της Wuhan, στην Κίνα, η προστατευτική δράση του τσαγιού μπορεί να είναι μεγαλύτερη αν προσθέτετε λίγο γάλα σε αυτό. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ασκούν αντιδιαβητική δράση, εξήγησε.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) των δεδομένων από 19 προγενέστερες για την κατανάλωση τσαγιού και τον διαβήτη. Στις μελέτες αυτές είχαν ενταχθεί σχεδόν 1,1 εκατομμύρια εθελοντές από οκτώ χώρες σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η Βρετανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Φινλανδία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν «σημαντική γραμμική συσχέτιση» ανάμεσα στο τσάι και στον κίνδυνο αναπτύξεως τύπου 2 διαβήτη. Στην πραγματικότητα, όσοι εθελοντές έπιναν καθημερινά 1-3 φλιτζάνια, είχαν 4% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καθόλου.

Ωστόσο ο κίνδυνος διαβήτη ήταν μειωμένος κατά 17% σε όσους έπιναν 4 ή περισσότερα φλιτζάνια ημερησίως.

Το όφελος αυτό παρατηρήθηκε και στα δύο φύλα. Παρατηρήθηκε επίσης ανεξάρτητα από το αν οι εθελοντές έπιναν:

  • Μαύρο τσάι
  • Πράσινο τσάι
  • Τσάι oolong (ένα είδος παραδοσιακού κινέζικου τσαγιού)

Ο τρόπος δράσης

Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη συσχετίζει την κατανάλωση τσαγιού με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Το τσάι παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, διότι περιέχει ποικίλα αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινικά συστατικά.

Εν τούτοις οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πως ακριβώς επηρεάζει τον κίνδυνο αναπτύξεως σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Ενδέχεται, όμως, ορισμένα συστατικά του, όπως οι πολυφαινόλες, να μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, είπε η Dr. Li.

Ως φαίνεται, όμως, χρειάζεται επαρκής πρόσληψη αυτών των συστατικών για να αποκομίσει κάποιος αισθητό όφελος. Γι’ αυτό ίσως απεδείχθησαν τόσο προστατευτικά τα 4 ή περισσότερα φλιτζάνια ημερησίως.

Η Dr. Li επισήμανε ότι η νέα ανάλυση είναι «μελέτη παρατήρησης» και δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση τσαγιού αποτρέπει τον τύπου 2 διαβήτη. Σίγουρα όμως υποδηλώνει ότι το τσάι συμβάλλει στην προστασία από τη νόσο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.