ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Νέο πειραματικό φάρμακο μπορεί να αντιμετωπίσει την παχυσαρκία χωρίς χειρουργείο – Οι τρεις λόγοι ανησυχίας

Οι αρουραίοι που έλαβαν το φάρμακο λιραγλουτίδη έτρωγαν έως και 80% λιγότερο από ό,τι θα έτρωγαν συνήθως

Νέο πειραματικό φάρμακο μπορεί να αντιμετωπίσει την παχυσαρκία χωρίς χειρουργείο – Οι τρεις λόγοι ανησυχίας

Ένα νέο πειραματικό φάρμακο θα μπορούσε ενδεχομένως να θεραπεύσει την παχυσαρκία χωρίς ο ασθενής να χρειαστεί να μπει στο χειρουργείο και με πολύ λιγότερες παρενέργειες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αρουραίους για να δοκιμάσουν ένα νέο πεπτίδιο το οποίο μείωσε δραματικά το βάρος τους και το σάκχαρο στο αίμα τους.

Οι επιστήμονες έχουν καταθέσει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και σχεδιάζουν να δοκιμάσουν το πεπτίδιο σε πρωτεύοντα θηλαστικά.

Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο εαρινό συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.

Οι αρουραίοι που έλαβαν το πειραματικό φάρμακο λιραγλουτίδη έτρωγαν έως και 80% λιγότερο από ό,τι θα έτρωγαν συνήθως και, μέχρι την 16η ημέρα, είχαν χάσει κατά μέσο όρο 12% του βάρους τους.

Δεν υπήρξαν ενδείξεις ναυτίας ή τάσης για έμετο αν και συνήθως τα ενέσιμα φάρμακα μειώνουν τις συγκεκριμένες παρενέργειες που είναι συχνές σε φάρμακα που χορηγούνται για την απώλεια βάρους.

Η απώλεια βάρους ήταν αποτέλεσμα της μειωμένης κατανάλωσης τροφής και της υψηλότερης ενεργειακής δαπάνης. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι αρουραίοι παρουσίασαν αυξημένη κίνηση, καρδιακό ρυθμό ή θερμοκρασία σώματος.

Το πεπτίδιο δημιούργησε μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Robert Doyle, PhD, καθηγητή χημείας στο Πανεπιστήμιο Syracuse και τον Dr. Christian Roth, γιατρό με ειδικότητα στην Ενδοκρινολογία και τον Διαβήτη στο Νοσοκομείο Παίδων του Σιάτλ.

Τα ποντίκια λάμβαναν το φάρμακο σε μορφή ένεσης μερικές φορές την εβδομάδα.

Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι αυτό το πρόγραμμα διατήρησε το βάρος και μείωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τραβώντας τη γλυκόζη στον μυϊκό ιστό, όπου θα μπορούσε δυνητικά να μετατραπεί σε καύσιμο.

Το φάρμακο επίσης μετατρέπει ορισμένα κύτταρα στο πάγκρεας σε κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, βοηθώντας στην αντικατάσταση εκείνων που έχουν υποστεί βλάβη από τον διαβήτη.

Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το πειραματικό φάρμακο θα έχει αποτέλεσμα κατά της παχυσαρκίας. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το 80%-90% των ανθρώπων που λαμβάνουν φάρμακα για την απώλεια βάρους διακόπτουν τη χρήση τους μέσα σε ένα χρόνο.

Οι τρεις λόγοι ανησυχίας

Ο γιατρός Dr. Mir Ali βλέπει μια ενδιαφέρουσα δυνατότητα στο συγκεκριμένο φάρμακο, αν και σε αυτό το πρώιμο στάδιο της έρευνας έχει κάποια δεδομένα που προκαλούν ανησυχία.

Πρώτον θα χρειαστούν μερικά χρόνια μέχρι να ξεκινήσουν οι δοκιμές στους ανθρώπους.

Δεύτερον οι παρενέργειες δεν είναι απαραίτητα ο μόνος λόγος που οι υπέρβαροι ασθενείς σταματούν τη φαρμακευτική αγωγή: το κόστος είναι σημαντικός παράγοντας σε πολλά από αυτά τα φάρμακα

Τέλος οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν ένας ασθενής σταματά ένα φάρμακο για την απώλεια βάρους, ανακτά σημαντικό βάρος. Η χειρουργική επέμβαση έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Ένα άλλο απροσδόκητο αποτέλεσμα που αναδύθηκε στη μελέτη είναι η μειωμένη επιθυμία για οπιοειδή όπως η φαιντανύλη. Εάν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και στους ανθρώπους, όπως στα τρωκτικά, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που είναι εθισμένοι στα οπιοειδή να σταματήσουν ή να αποκρούσουν τις υποτροπές.

Η παχυσαρκία συνδέεται με παθήσεις της καρδιάς, διαβήτη και καρκίνο. Η υπερβολική αύξηση βάρους οφείλεται στην κατανάλωση τροφίμων και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, στην έλλειψη ύπνου, άσκησης, σε ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη, την υπέρταση και την κατάθλιψη, αλλά μπορεί να έχει και γενετικό υπόβαθρο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.