ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Νοθευμένο αλκοόλ: Τι προκαλεί στον οργανισμό όσων το καταναλώσουν – Τα σημάδια

«Τα ποτά μπόμπες, ανάλογα με πόσο θα καταναλώσουμε μπορούν να προκαλέσουν έως και θάνατο»

Νοθευμένο αλκοόλ: Τι προκαλεί στον οργανισμό όσων το καταναλώσουν – Τα σημάδια

Τα αλκοολούχα ποτά που παράγονται σε παράνομα εργαστήρια με την χρήση αλκοόλης βιομηχανικού τύπου, μπορεί να είναι πολύ πιο οικονομικά, ωστόσο ενδέχεται να περιέχουν τοξικές προσμείξεις, όπως είναι η μεθανόλη, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία, στοιχίζοντας ακόμα και την ζωή όσων τα καταναλώσουν.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ύπαρξη μεθανόλης. Σε αυτή την χαμηλού τύπου αιθανόλη, οινόπνευμα και φυσικά και άλλες αλκοόλες», είχε εξηγήσει στο παρελθόν ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, σχετικά με ποσότητες αλκοολούχων ποτών βιομηχανικού τύπου που είχε κατασχέσει η ΑΑΔΕ το περασμένο καλοκαίρι.

Όπως είχε εξηγήσει ο ειδικός, η βιομηχανικού τύπου αλκοόλη παρασκευάζεται για άλλες χρήσεις και όχι για κατανάλωση σε ποτά. Ειδικότερα, χρησιμοποιείται κυρίως σε νοσοκομεία, στις ιατρικές πρακτικές ως αντισηπτικό.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ποσοστό νοθείας στα ποτά της ελληνικής αγοράς αγγίζει το 10%, σύμφωνα με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιεί το ΣΔΟΕ και το Γενικό Χημείο του Κράτους κάνουν τις δειγματοληψίες.

Οι κίνδυνοι του νοθευμένου αλκοόλ

«Η επικινδυνότητα της μεθανόλης είναι γνωστή. Τα ποτά μπόμπες, ανάλογα με πόσο θα καταναλώσουμε μπορούν να προκαλέσουν έως και θάνατο. Αρχικά όμως προκαλούν ίλιγγο, ζαλάδες, πονοκέφαλο, διαταραχές στο γαστρεντερικό, στο νευρικό σύστημα και στην όραση.

Όταν λοιπόν κάποιο παιδί, κάποιος νέος έχει διαταραχές στην όραση μετά από κατανάλωση ποτού, είναι σίγουρο ότι έχει καταναλώσει ποτό μπόμπα» σημείωσε ο καθηγητής.

Ειδικά η μεθανόλη, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή νοθευμένης βότκας, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη τύφλωση.

Παράλληλα, τα ποτά – «μπόμπες» μπορούν να προκαλέσουν και σοβαρά προβλήματα στους νεφρούς ή και στο ήπαρ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενείς έχουν πέσει σε κώμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συμβουλές προστασίας από τα νοθευμένα ποτά

  • Αποφύγετε τα κοκτέιλ και τα ποτά που προέρχονται από ανοιχτά μπουκάλια και προτιμήστε ποτά σφραγισμένα, όπως είναι οι μπίρες.
  • Αποφύγετε τα πολύ φτηνά ποτά.
  • Προτιμήστε ποτά τα οποία γνωρίζετε, έτσι ώστε να παρατηρήσετε πιο εύκολα τυχόν αλλοιώσεις στη συσκευασία, τη γεύση ή την μυρωδιά.
  • Δίνετε μεγάλη σημασία στην ποιότητα της ετικέτας του μπουκαλιού. Εάν το χαρτί είναι κακής ποιότητας, τα χρώματα φαίνεται να διαφέρουν ή υπάρχουν ορθογραφικά λάθη, πιθανώς πρόκειται για νοθευμένο ποτό.
  • Μην πίνετε μάρκες ποτών που βλέπετε για πρώτη φορά στην ζωή σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αιωρούμενα σωματίδια μέσα στο ποτό (αυτό συμβαίνει ιδίως στις νοθευμένες βότκες).
  • Προσέξτε την μυρωδιά του ποτού σας. Αν κάτι σας φαίνεται περίεργο, μην το πιείτε.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.