ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ο φυσικός τρόπος για να ρίξετε την πίεσή σας εύκολα και γρήγορα

Τι μπορεί να αλλάξει μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, σύμφωνα με νέα ευρήματα

Ο φυσικός τρόπος για να ρίξετε την πίεσή σας εύκολα και γρήγορα

Αν θέλετε να ρίξετε γρήγορα και χωρίς φάρμακα την αρτηριακή πίεση, μειώστε κατά ένα κουταλάκι του γλυκού το αλάτι που τρώτε καθημερινά.

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι αυτό συχνά είναι εξίσου αποτελεσματικό με την λήψη διουρητικών στη ρύθμισή της.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο Scientific Sessions 2023 της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ). Ταυτοχρόνως δημοσιεύθηκαν στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA).

Οι ερευνητές ενέταξαν στη μελέτη τους 213 εθελοντές, ηλικίας 50-75 ετών και τους χώρισαν τυχαία σε τρεις ομάδες. Η μία συνέχισε την καθιερωμένη της διατροφή (ομάδα ελέγχου). Η δεύτερη, που ήδη έκανε υπερκατανάλωση άλατος, την αύξησε κατά ακόμα μισό γραμμάριο ημερησίως για μία εβδομάδα (υψηλή κατανάλωση). Η τρίτη την μείωσε κατά 1 κουταλάκι του γλυκού ημερησίως για μία εβδομάδα (χαμηλή κατανάλωση).

Μετά το πέρας της εβδομάδας οι εθελοντές στις ομάδες με υψηλή και χαμηλή κατανάλωση ακολούθησαν τα αντίστροφα διαιτολόγια.

Η μέση κατανάλωση άλατος κατά την έναρξη της μελέτης ήταν υψηλή. Οι εθελοντές κατανάλωναν κατά μέσον όρο 4.500 mg νάτριο την ημέρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά οι ενήλικες να περιορίζονται σε λιγότερα από 2.000 mg την ημέρα. Τα 2.000 mg αντιστοιχούν σε 5 γραμμάρια αλάτι. Επομένως, τα 4.500 mg είναι πάνω από 11 γραμμάρια αλάτι ημερησίως.

Κατά την έναρξη της μελέτης, το περίπου ένα τέταρτο των συμμετεχόντων είχε φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Φυσιολογική είναι η πίεση που είναι μικρότερη από 80 mmHg η μικρή (διαστολική πίεση) και κάτω από 130 mmHg η μεγάλη (συστολική). Από τους υπόλοιπους:

  • Το 20% είχαν ρυθμισμένη υπέρταση
  • Το 31% είχαν αρρύθμιστη υπέρταση
  • Το 25% είχαν υπέρταση για την οποία δεν έκαναν θεραπεία

Επιπλέον, ο ένας στους πέντε συμμετέχοντες έπασχε από σακχαρώδη διαβήτη.

Τα ευρήματα

Οι εθελοντές έτρωγαν 2.200 mg νάτριο παραπάνω όταν έκαναν την υψηλή κατανάλωση. Αντιθέτως, έτρωγαν 500 mg νάτριο όταν έκαναν την χαμηλή κατανάλωση.

Έπειτα από μία εβδομάδα δίαιτας με χαμηλή κατανάλωση σε αλάτι (νάτριο), η συστολική πίεσή τους μειώθηκε κατά 8 mmHg κατά μέσον όρο, σε σύγκριση με την πίεση που είχαν όταν έκαναν την υψηλή κατανάλωση.

Σε σύγκριση με την συνήθη δίαιτα, η αντίστοιχη μείωση ήταν 6 mmHg στην συστολική πίεση (ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση).

«Οι μειώσεις αυτές είναι εφάμιλλες με εκείνες που παρατηρούνται σε όσους παίρνουν κοινό διουρητικό φάρμακο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής και επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, στο Τένεσι. «Είναι επίσης αρκετές για να μειωθεί κατά ένα φάρμακο η αντιυπερτασική αγωγή ενός ασθενούς».

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι) μείωση την πίεση στο σχεδόν 75% των εθελοντών που την ακολούθησαν. Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το αν είναι υπέρταση και έπαιρναν αντιυπερτασικά φάρμακα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η υπέρταση είναι πιθανώς η συχνότερη χρόνια νόσος στον κόσμο, καθώς προσβάλλει 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για προβλήματα καρδιάς, εγκεφάλου και νεφρών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.