Δημοκρατία έχουμε, ότι θέλουμε λέμε, έτσι Αλέξη;

Ο καφές που ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερόλης και απειλεί την καρδιά

Ποιος τρόπος παρασκευής του αγαπημένου ροφήματος αυξάνει τη χοληστερίνη

Ο καφές που ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερόλης και απειλεί την καρδιά

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases αποκαλύπτει ότι ο τρόπος παρασκευής του καφέ μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα επίπεδα ουσιών που σχετίζονται με την αυξημένη χοληστερόλη.

Οι Σουηδοί ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη συνέλεξαν δείγματα καφέ από εργασιακούς χώρους και τα συνέκριναν με σπιτικά ροφήματα. Στη συνέχεια ανέλυσαν τις ποσότητες καφεστόλης και καβεόλης – δύο φυσικών ενώσεων του καφέ που έχουν συσχετιστεί με την αύξηση της χοληστερόλης.

Αυτές οι ενώσεις, γνωστές και ως διτερπένια, μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερόλη.

Η καφεστόλη είναι η πιο ισχυρή ένωση που αυξάνει τη χοληστερόλη.

Ο βρασμένος καφές είχε τις υψηλότερες συγκεντρώσεις καφεστόλης και καβεόλης (939 χιλιοστογραμμάρια/λίτρο και 678 χιλιοστογραμμάρια/λίτρο, αντίστοιχα) στη μελέτη, αλλά το φιλτράρισμά του μέσω υφασμάτινου φίλτρου μείωσε τις συγκεντρώσεις (σε 28 και 21 χιλιοστογραμμάρια/λίτρο, αντίστοιχα).

Άλλοι τύποι παρασκευής καφέ, όπως η καφετιέρα φίλτρου και η γαλλική πρέσα, είχαν χαμηλότερες συγκεντρώσεις, με εξαίρεση ορισμένα δείγματα εσπρέσο που είχαν υψηλά επίπεδα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η κατανάλωση ανεπαρκώς φιλτραρισμένου καφέ θα μπορούσε να είναι ένας παραγνωρισμένος παράγοντας για την υγεία της καρδιάς λόγω της επίδρασής του στις συγκεντρώσεις στο πλάσμα.

Πώς επηρεάζει η χοληστερόλη στον καφέ την καρδιά;

Μεγάλες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού συνδέεται με κίνδυνο σε σχήμα U, λέει ο John Higgins, καρδιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας. Με άλλα λόγια, το πολύ λίγο ή το πάρα πολύ μπορεί να είναι λιγότερο «υγιεινά» από μια μέτρια ποσότητα.

«Ένα φλιτζάνι καφέ είναι μάλλον εντάξει, αλλά 2-3 φλιτζάνια ή παραπάνω, μπορεί να έχουν σημαντική επίπτωση», λέει ο Δρ. Higgins. «Τα διτερπένια στον καφέ μπορούν να αυξήσουν τη συνολική και την LDL χοληστερόλη μειώνοντας τη σύνθεση των χολικών οξέων και παρεμβαίνοντας στον μεταβολισμό της χοληστερόλης στο ήπαρ».

Πώς συγκρίνει ο Δρ. Χίγκινς την επίδραση του καφέ με αυτή άλλων τροφών στα επίπεδα χοληστερίνης:

Καφές

Περίπου 2-3 φλιτζάνια αφιλτράριστου καφέ παρέχουν 10 χιλιοστόγραμμα καφεστόλης την ημέρα – αρκετά για να αυξήσουν την LDL ή κακή χοληστερόλη κατά 10 έως 20 mg/dL ή κατά 6-12% σε μερικές εβδομάδες.

Κορεσμένα λιπαρά

Η αντικατάσταση του 5% των ημερήσιων θερμίδων από υδατάνθρακες με κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται στο βούτυρο, τα λιπαρά κομμάτια κρέατος και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυξάνει την LDL ή κακή χοληστερόλη κατά περίπου 10 mg/dL, στο κατώτερο άκρο του εύρους του αφιλτράριστου καφέ.

Αυξάνει επίσης την HDL ή «καλή» χοληστερόλη, οπότε η καθαρή επίδρασή της εξαρτάται από το πλαίσιο κατανάλωσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.