ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ο κίνδυνος που υπάρχει για τον εγκέφαλο αν τηγανίζετε πολλές φορές στο ίδιο λάδι

Προσθέτει επίσης θερμίδες στο φαγητό και αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας

Ο κίνδυνος που υπάρχει για τον εγκέφαλο αν τηγανίζετε πολλές φορές στο ίδιο λάδι

Μια νέα μελέτη, διαπίστωσε πως το τηγάνισμα στο ίδιο λάδι για πολλές φορές μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου.

Το βαθύ τηγάνισμα των τροφίμων, δηλαδή η βύθισή τους σε καυτό λάδι έως ότου μαγειρευτούν, έχει σχετισθεί με πολλές μεταβολικές διαταραχές.

Προσθέτει επίσης θερμίδες στο φαγητό και αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Ωστόσο οι επιπτώσεις του αυξάνονται όταν το λάδι χρησιμοποιείται πολλές φορές, όπως γίνεται συχνά σε σπίτια και εστιατόρια.

Η επαναλαμβανόμενη έκθεση του λαδιού σε υψηλές θερμοκρασίες αφαιρεί τις φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες του. Μπορεί επίσης να δημιουργηθούν επιβλαβή συστατικά, όπως το ακρυλαμίδιο, τα τρανς λιπαρά οξέα κ.λπ.

Στην νέα έρευνα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου εξέτασαν τις δυνητικές επιπτώσεις από την μακροχρόνια κατανάλωσή του.

Η έρευνά τους έγινε σε ομάδα αρουραίων, η τροφή των οποίων εμπλουτιζόταν καθημερινά με ξαναχρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τυχόν επιπτώσεις και στους απογόνους αυτών των αρουραίων.

Πιο αναλυτικά, χώρισαν θηλυκούς αρουραίους σε πέντε ομάδες. Επί 30 ημέρες η μία τρεφόταν φυσιολογικά (ομάδα ελέγχου).

Οι υπόλοιπες τέσσερις έτρωγαν τροφή εμπλουτισμένη με 0,1 ml ημερησίως από:

  • Φρέσκο ή ξαναζεσταμένο σησαμέλαιο
  • Φρέσκο ή ξαναζεσταμένο ηλιέλαιο

Τα ευρήματα

Σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες, τα ζώα που έτρωγαν το ξαναζεσταμένο λάδι ανέπτυξαν αυξημένο οξειδωτικό στρες και φλεγμονή στο ήπαρ τους.

Είχαν επίσης σημαντική βλάβη στο παχύ έντερό τους, που επέφερε αλλαγές στις τοξίνες (ενδοτοξίνες και λιποπολυσακχαρίτες) που απελευθέρωναν τα βακτήρια στο έντερό τους.

Το επακόλουθο ήταν να αλλάξει ο μεταβολισμός των λιπιδίων στο ήπαρ τους και να μειωθεί η μεταφορά των προστατευτικών ω-3 λιπαρών οξέων στον εγκέφαλό τους. Έτσι, παρουσίασαν αυξημένη εκφύλιση των νευρικών κυττάρων, η οποία ήταν εμφανής και στους απογόνους τους.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματα αυτά στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας & Μοριακής Βιολογίας (Discover BMB).

Όπως είπαν, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες και να επαληθευτούν τα ευρήματα στους ανθρώπους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πρέπει επίσης να εξεταστεί αν το ξαναζεσταμένο λάδι μπορεί να εμπλέκεται στην ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.