Σημειώστε μια ημερομηνία: Μάρτιος 2027...

Οι ειδικοί αποκαλύπτουν: Αυτές είναι οι δέκα τροφές που δεν πρέπει να αγοράζουμε

Τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό ενός ανθρώπου

Οι ειδικοί αποκαλύπτουν: Αυτές είναι οι δέκα τροφές που δεν πρέπει να αγοράζουμε

Οι ειδικοί αποκάλυψαν ποιες είναι οι δέκα τροφές που πρέπει να βγάλουμε από τη διατροφή μας, αν δε θέλουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα υγείας.

Πολύ συχνά τα πιο ανθυγιεινά τρόφιμα είναι αυτά που έχουν την καλύτερη γεύση.

Τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό ενός ανθρώπου και να εμποδίσουν κάποιον από το να απολαύσει μία μακρά και υγιή ζωή.

Οι ειδικοί έχουν αποκαλύψει τα 10 τρόφιμα που υποτίθεται ότι δεν πρέπει να αγοράζουν οι καταναλωτές ποτέ ξανά.

Αναλυτικά τα τρόφιμα και τα ποτά που δεν πρέπει να υπάρχουν στη διατροφή σας:

Κατεψυγμένη πίτσα

Οι κατεψυγμένες πίτσες που αγοράζει κάποιος από τα σούπερ μάρκετ σε πολύ καλή τιμή είναι γεμάτες αλάτι και συντηρητικά που δεν είναι καλά για την υγεία.

Ένα συνηθισμένο συστατικό των κατεψυγμένων πιτσών είναι το ωμέγα-6 λιπαρό οξύ, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή φλεγμονή στον εγκέφαλο.

«Η χρόνια φλεγμονή είναι ένας από τους κύριους παράγοντες των πιο σοβαρών σύγχρονων ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτης, αρθρίτιδα, Αλτσχάιμερ και πολλοί τύποι καρκίνου», επισημαίνει ο James Goodwin, διευθυντής επιστήμης στο Brain Health Network.

Φυσικά, μπορεί να είναι φθηνές και εύκολες, αλλά όταν πρόκειται για πίτσες, αυτές με φρέσκα συστατικά θα είναι πάντα οι καλύτερες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Χυμός πορτοκαλιού

Από μικρή ηλικία οι άνθρωποι μαθαίνουν ότι τα φρούτα είναι καλά για την υγεία, ωστόσο οι χυμοί φρούτων συχνά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Ο Giles Yeo, συγγραφέας του βιβλίου «Why Calories Don’t Count» (Γιατί οι θερμίδες δεν μετράνε), δήλωσε στην εφημερίδα Telegraph:

«Ο χυμός πορτοκαλιού βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας με τα πράγματα που μισώ, επειδή οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι υγιεινός, ενώ στην πραγματικότητα έχει την ίδια συγκέντρωση ζάχαρης με ένα ποτήρι κόκα κόλα».

Αναψυκτικά διαίτης

Ένα άλλο δημοφιλές ποτό είναι τα αναψυκτικά διαίτης, με τη λέξη «διαίτης» να δίνει την εντύπωση ότι είναι υγιεινά, κάτι που στην πραγματικότητα δεν ισχύει.

Η σημερινή γενιά απολαμβάνει τη διατροφική κόκα κόλα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, με τους ψυχοθεραπευτές να την περιγράφουν ως «τσιγάρα του ψυγείου», αλλά τα πολλά τεχνητά γλυκαντικά, που περιέχονται στα ποτά, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στο έντερό μας.

Η Δρ Saira Hameed εξήγησε: «Προκαλώντας τα βακτήρια του εντέρου μας να διαταράξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας και να αποδώσουν περισσότερες θερμίδες από τα τρόφιμα που τρώμε [μπορεί να οδηγήσει] σε αύξηση βάρους».

Παγωτό και μπισκότα

Η τακτική αγορά φθηνού παγωτού και μπισκότων δεν θα είναι ποτέ καλή για την υγεία των ατόμων λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, ιδιαίτερα του σιροπιού από καλαμπόκι με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη.

Η υπερβολική πρόσληψη αυτού του συγκεκριμένου γλυκαντικού έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο λιπώδους ηπατικής νόσου, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

«Τα τρόφιμα που περιέχουν σιρόπια με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη πρέπει να εξαλειφθούν από τη διατροφή σας», τονίζει η Rhian Stephenson, διατροφολόγος και ιδρυτής της μάρκας ευεξίας Artah.

Επεξεργασμένο και κόκκινο κρέας

Ένα άλλο τρόφιμο που έχει συνδεθεί με την πρόκληση καρκίνου είναι το επεξεργασμένο και το κόκκινο κρέας.

Ο οργανισμός Cancer Research UK έχει επιβεβαιώσει στο παρελθόν ότι κάθε 35 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος που καταναλώνει κάποιος καθημερινά αυξάνεται κατά 20% ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του εντέρου. Ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 19% με κάθε 50 γραμμάρια κόκκινου κρέατος.

Λευκό ψωμί

«Το λευκό ψωμί είναι ένας εξαιρετικά ραφιναρισμένος υδατάνθρακας που περιέχει λίγη θρεπτική αξία, είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στην πρόσληψη αλατιού στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι επίσης ένα τρόφιμο με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη – ένα μέτρο του πόσο γρήγορα και δραματικά τα τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα», δήλωσε η διατροφολόγος Lucy Miller.

Επομένως, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας, ίσως είναι καλύτερο το άτομο να προτιμάει το σπιτικό και φρεσκοψημένο ψωμί αντί για το συσκευασμένο, καθώς η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και, τελικά, σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και γεύση

Όταν ένα γιαούρτι είναι χαμηλό σε λιπαρά, προστίθεται ζάχαρη για να αντικαταστήσει τη γεύση του γιαουρτιού, κάτι που φυσικά δεν είναι καλό για την υγεία.

Τα φυσικά γιαούρτια πλήρους λιπαρών ή τα ελληνικά γιαούρτια είναι πιθανώς η καλύτερη επιλογή σε αυτή την περίπτωση.

«Υπάρχει ένα όριο βλάβης από την προσθήκη ζάχαρης που ξεκινά από περίπου 65 γραμμάρια την ημέρα, οπότε όσο περισσότερο υπερβαίνετε αυτό το όριο, τόσο περισσότερο συνδέεται με κακή υγεία.

Να θυμάστε όμως ότι αυτό που έχει σημασία είναι τι τρώτε με την πάροδο του χρόνου, όχι τι τρώτε σε μια μεμονωμένη ημέρα», εξηγεί η ανώτερη επιστήμονας διατροφής στο King’s College του Λονδίνου Δρ Emily Leeming.

Αλκοόλ

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η τακτική κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται επιβλαβής για την υγεία, αν και σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν εντελώς το αλκοόλ.

Η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί και με τον καρκίνο, με τους νέους ενήλικες να έχουν ήδη προειδοποιηθεί για ένα σύμπτωμα της νόσου που μπορεί να εμφανιστεί όταν πίνουν.

Αν κάποιος πίνει αλκοόλ περιστασιακά, τότε το να πίνει μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί, που δεν θα βλάψει και πολύ. Όπως και με πολλά άλλα πράγματα, το θέμα είναι το μέτρο.

«Η πολύ μέτρια κατανάλωση αλκοόλ – ένα μικρό ποτήρι κρασί ή μια μικρή μπύρα με το γεύμα, μερικές φορές την εβδομάδα, μπορεί να είναι καλό», υπογραμμίζει ο διαιτολόγος Duane Mellor, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας και της κοινωνικοποίησης.

Λάδι καρύδας

«Το λάδι καρύδας λέγεται ότι είναι καλό για την υγεία, αλλά αυτό δεν βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία.

Στην πραγματικότητα, περιέχει περίπου ένα τρίτο περισσότερο κορεσμένο λίπος από το βούτυρο και η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών είναι σημαντική για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων», εξηγεί η Δρ Emily Leeming.

Άλλα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Αν μπορείτε να αποφύγετε τα άλλα εννέα προϊόντα από τα εβδομαδιαία ψώνια σας, είναι σημαντικό να μην τα αντικαταστήσετε με άλλα φθηνά και εύκολα τρόφιμα, όπως έτοιμα γεύματα ή νουντλς σε κουτάκια, καθώς και αυτά μπορεί να είναι υπερ-επεξεργασμένα.

Είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με πολλά λαχανικά και φυτικές ίνες, τα οποία συχνά δεν περιέχονται σε αυτά τα τρόφιμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.