ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Οι έντεκα καθημερινές συνήθειες που φέρνουν την… ευτυχία σύμφωνα με τους ειδικούς

Οι συνήθειες παίζουν καθοριστικό ρόλο

Οι έντεκα καθημερινές συνήθειες που φέρνουν την… ευτυχία σύμφωνα με τους ειδικούς

Ανεξάρτητα από το τι σημαίνει για τον καθένα αληθινή ευτυχία, είναι εφικτό να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη, πιο ικανοποιημένη ζωή. Μερικές… τροποποιήσεις στις συνήθειές σας, όπως ο περισσότερος ύπνος και η άσκηση, μπορούν να σας βοηθήσουν να φτάσετε εκεί.

Οι συνήθειες παίζουν καθοριστικό ρόλο και αυτό μπορεί κάποιος εύκολα να το καταλάβει αν έχει προσπαθήσει ποτέ να κόψει μια κακή συνήθεια… ξέρετε πολύ καλά πόσο εδραιωμένη είναι, σημειώνει το δημοσίευμα. Οι καλές συνήθειες είναι πιο βαθιά… ριζωμένες. Έτσι, γιατί να μην εργαστείτε για να κάνετε τις θετικές συνήθειες μέρος της ρουτίνας σας;

Το Health Line παρουσιάζει μερικές καθημερινές Mσυνήθειες που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε την αναζήτησή σας. Απλώς να θυμάστε ότι η εκδοχή της ευτυχίας του καθενός είναι λίγο διαφορετική, όπως και η πορεία τους προς την επίτευξή της.

Εάν ορισμένες από αυτές τις συνήθειες δημιουργούν πρόσθετο άγχος ή απλώς δεν ταιριάζουν στον τρόπο ζωής σας, αφήστε τες. Με λίγο χρόνο και εξάσκηση, θα καταλάβετε τι σας ταιριάζει και τι όχι.

Καθημερινές συνήθειες

Οι παρακάτω καθημερινές συνήθειες μπορεί να σας βοηθήσουν να πετύχετε περισσότερη ευτυχία στη ζωή σας.

1. Χαμογέλα: Έχετε την τάση να χαμογελάτε όταν είστε χαρούμενοι. Στην πραγματικότητα όμως είναι κάτι αμφίδρομο. Χαμογελάμε επειδή είμαστε χαρούμενοι και το χαμόγελο κάνει τον εγκέφαλο να απελευθερώνει ντοπαμίνη, η οποία μας κάνει πιο ευτυχισμένους. Oι ερευνητές έχουν βρει ότι η σχέση μεταξύ χαμόγελου και ευτυχίας θα μπορούσε να αποδοθεί στην «ανατροφοδότηση προσώπου», όπου οι εκφράσεις του προσώπου μπορεί να έχουν επίδραση στα συναισθήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κυκλοφορείτε με ένα ψεύτικο χαμόγελο στο πρόσωπό σας όλη την ώρα. Αλλά την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε στα «κάτω σας», χαμογελάστε και δείτε τι θα συμβεί. Ή δοκιμάστε να ξεκινάτε κάθε πρωί χαμογελώντας στον καθρέφτη σας.

2. Άσκηση: Η άσκηση δεν είναι μόνο για το σώμα σας. Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους, των συναισθημάτων άγχους και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, ενώ ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την ευτυχία. Ακόμη και μια μικρή σωματική δραστηριότητα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Το κόλπο… είναι να μην υπερβάλλετε τον εαυτό σας…. Κάντε μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο κάθε βράδυ μετά το δείπνο. Εγγραφείτε για ένα μάθημα αρχαρίων στη γιόγκα. Ξεκινήστε τη μέρα σας με 5 λεπτά διατάσεις. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας οποιεσδήποτε διασκεδαστικές δραστηριότητες που απολαμβάνατε κάποτε, αλλά που έχουν πέσει στο περιθώριο. Ή μπορείτε να ξεκινήσετε δραστηριότητες που πάντα θέλατε να δοκιμάσετε, όπως γκολφ ή χορό.

3. Κοιμηθείτε πολύ: Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Εάν αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας να παλεύει με την επιθυμία να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας ή απλά νιώθετε εξαντλημένοι, το σώμα σας μπορεί να σας λέει ότι χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση.

Ανεξάρτητα από το πόσο η σύγχρονη κοινωνία μας οδηγεί προς λιγότερο ύπνο, γνωρίζουμε ότι ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη συναισθηματική ευεξία.

Ο επαρκής ύπνος μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις, κατάθλιψη και διαβήτη.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια καλύτερη ρουτίνα ύπνου:

Γράψε πόσες ώρες κοιμάσαι κάθε βράδυ και πόσο ξεκούραστος νιώθεις. Μετά από μια εβδομάδα, θα πρέπει να έχετε μια καλύτερη ιδέα για το πώς τα πάτε.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή για να παρακολουθείτε τον ύπνο σας.

Πηγαίνετε για ύπνο και ξυπνήστε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.

Κρατήστε την ώρα πριν τον ύπνο ως ώρα ησυχίας. Κάντε ένα μπάνιο, διαβάστε ή κάντε κάτι χαλαρωτικό. Αποφύγετε το βαρύ φαγητό και ποτό.

Διατηρήστε την κρεβατοκάμαρά σας σκοτεινή, δροσερή και ήσυχη.

Επενδύστε σε μερικά καλά κλινοσκεπάσματα.

Εάν πρέπει να πάρετε έναν υπνάκο, προσπαθήστε να τον περιορίσετε στα 20 λεπτά.

Εάν αντιμετωπίζετε συνεχώς προβλήματα ύπνου, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν γιατρό. Μπορεί να έχετε μια διαταραχή ύπνου που απαιτεί θεραπεία.

4. Φάτε έχοντας στο μυαλό σας τη διάθεση

Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι οι διατροφικές σας επιλογές έχουν αντίκτυπο στη συνολική σωματική σας υγεία. Αλλά ορισμένες τροφές μπορούν επίσης να επηρεάσουν την κατάσταση του νου σας.

Για παράδειγμα:

Οι υδατάνθρακες απελευθερώνουν σεροτονίνη, μια ορμόνη «καλής αίσθησης». Απλώς κρατήστε τους απλούς υδατάνθρακες – τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και άμυλο – στο ελάχιστο, επειδή αυτό το κύμα ενέργειας είναι σύντομο και θα καταρρεύσετε. Η επιλογή σύνθετων υδατανθράκων, όπως τα λαχανικά, τα φασόλια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορεί να σας βοηθήσει.
Το άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη. Οι πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές απελευθερώνουν ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη, που ενισχύουν την ενέργεια και τη συγκέντρωση.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως αυτά που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, έχει βρεθεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα που επεκτείνονται στη συνολική υγεία του εγκεφάλου σας. Εάν δεν τρώτε ψάρι, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν γιατρό για πιθανή συμπλήρωση.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα ή τηγανητά τρόφιμα τείνουν να σας αφήνουν να νιώθετε απογοητευμένοι και το ίδιο συμβαίνει και με την παράλειψη γευμάτων.

Εάν θέλετε να τρώτε έχοντας κατά νου τη διάθεσή σας, σκεφτείτε να ξεκινήσετε κάνοντας μία επιλογή τροφής για τη διάθεσή σας κάθε μέρα.

Για παράδειγμα, κάντε μια αλλαγή και αφήστε τα γλυκά το πρωί και προτιμήστε λίγο ελληνικό γιαούρτι με φρούτα. Θα εξακολουθήσετε να ικανοποιείτε το γλυκό σας και η πρωτεΐνη θα σας βοηθήσει να αποφύγετε ένα ενεργειακό σύγκρουση το μεσημέρι. Σκεφτείτε να προσθέσετε μια νέα ανταλλαγή τροφίμων κάθε εβδομάδα.

5. Ασκήστε την… ευγνωμοσύνη

Το να είσαι απλά ευγνώμων μπορεί να δώσει στη διάθεσή σου μια μεγάλη ώθηση, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων. Για παράδειγμα, μια μελέτη δύο μερών διαπίστωσε ότι η άσκηση της ευγνωμοσύνης μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα συναισθήματα ελπίδας και ευτυχίας.

Μπορεί να προσπαθήσετε να ξεκινήσετε κάθε μέρα αναγνωρίζοντας ένα πράγμα για το οποίο είστε ευγνώμονες. Μπορείτε να το κάνετε αυτό ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας ή απλά περιμένετε να χτυπήσει αυτό το ξυπνητήρι.

Καθώς προχωράτε τη μέρα σας, σκεφτείτε να προσέχετε ευχάριστα πράγματα στη ζωή σας. Μπορεί να είναι μεγάλα πράγματα, όπως το να γνωρίζετε ότι κάποιος σας αγαπά ή να πάρετε μια προαγωγή που σας αξίζει. Μπορεί όμως να είναι και μικροπράγματα, όπως ένας συνάδελφος που σου πρόσφερε ένα φλιτζάνι καφέ ή ο γείτονας που σου έγνεψε. Ίσως θα μπορούσε να είναι απλώς η ζεστασιά του ήλιου στο δέρμα σας. Με λίγη εξάσκηση, μπορεί ακόμη και να συνειδητοποιήσετε καλύτερα όλα τα θετικά πράγματα γύρω σας.

6. Κάντε ένα κομπλιμέντο

Η έρευνα δείχνει ότι η εκτέλεση πράξεων καλοσύνης μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προώθηση της συνολικής ευεξίας σας. Το να κάνετε ένα ειλικρινές κομπλιμέντο είναι ένας γρήγορος, εύκολος τρόπος για να ομορφύνετε τη μέρα κάποιου ενώ παράλληλα δίνετε ώθηση στη δική σας ευτυχία.

Τραβήξτε το μάτι του ατόμου και πείτε το με ένα χαμόγελο για να καταλάβει ότι το εννοείτε. Ίσως εκπλαγείτε από το πόσο καλά σας κάνει να νιώθετε. Εάν θέλετε να προσφέρετε σε κάποιον ένα κομπλιμέντο για τη φυσική του εμφάνιση, φροντίστε να το κάνετε με σεβασμό.

7. Αναπνεύστε βαθιά

Είστε τεντωμένοι, οι ώμοι σας σφίγγονται και νιώθετε ότι απλώς μπορεί να «το χάσετε». Όλοι γνωρίζουμε αυτό το συναίσθημα. Το ένστικτο μπορεί να σας πει να πάρετε μια μεγάλη, βαθιά ανάσα για να ηρεμήσετε.

Αποδεικνύεται ότι αυτό το ένστικτο είναι καλό. Η ResearchTrusted Source υποστηρίζει το γεγονός ότι η αργή αναπνοή και οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες.

Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε άγχος, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

Κλείσε τα μάτια σου. Προσπαθήστε να οραματιστείτε μια χαρούμενη ανάμνηση ή ένα όμορφο μέρος.
Πάρτε μια αργή, βαθιά εισπνοή από τη μύτη σας.
Εκπνεύστε αργά από το στόμα ή τη μύτη σας.
Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία αρκετές φορές μέχρι να αρχίσετε να νιώθετε ηρεμία.
Εάν δυσκολεύεστε να πάρετε αργές, εσκεμμένες αναπνοές, δοκιμάστε να μετράτε μέχρι το 5 στο κεφάλι σας με κάθε εισπνοή και εκπνοή.

8. Αναγνωρίστε τις δυστυχισμένες στιγμές

Μια θετική στάση είναι γενικά καλό πράγμα, αλλά κακά πράγματα συμβαίνουν σε όλους. Είναι απλώς μέρος της ζωής. Αν λάβετε κάποια άσχημα νέα, κάνετε ένα λάθος ή απλώς αισθάνεστε σαν να είστε σε φανκ, μην προσπαθήσετε να προσποιηθείτε ότι είστε χαρούμενοι. Αναγνωρίστε το αίσθημα της δυστυχίας, αφήστε τον εαυτό σας να το ζήσει για μια στιγμή. Στη συνέχεια, στρέψτε την εστίασή σας σε αυτό που σας έκανε να νιώσετε έτσι και τι μπορεί να χρειαστεί για να ανακάμψετε. Θα βοηθούσε μια άσκηση βαθιάς αναπνοής; Μια μεγάλη βόλτα έξω; Να το συζητήσεις με κάποιον;

Αφήστε τη στιγμή να περάσει και φροντίστε τον εαυτό σας. Θυμηθείτε, κανείς δεν είναι χαρούμενος όλη την ώρα.

9. Κρατήστε ημερολόγιο

Ένα ημερολόγιο είναι ένας καλός τρόπος για να οργανώσετε τις σκέψεις σας, να αναλύσετε τα συναισθήματά σας και να κάνετε σχέδια. Και δεν χρειάζεται να είστε λογοτεχνική ιδιοφυΐα ή να γράφετε τόμους για να επωφεληθείτε.

Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να σημειώνετε μερικές σκέψεις πριν πάτε για ύπνο. Εάν το να γράψετε ορισμένα πράγματα σας προκαλεί νευρικότητα, μπορείτε πάντα να το τεμαχίσετε όταν τελειώσετε. Είναι η διαδικασία που μετράει.

10. Αντιμετωπίστε το άγχος κατά μέτωπο

Η ζωή είναι γεμάτη στρεσογόνους παράγοντες και είναι αδύνατο να τους αποφύγεις όλους. Δεν υπάρχει ανάγκη. Το άγχος δεν είναι πάντα επιβλαβές, και μπορούμε ακόμη και να αλλάξουμε τη στάση μας σχετικά με το άγχος. Μερικές φορές, υπάρχει ένα θετικό στο άγχος.

Για αυτούς τους στρεσογόνους παράγοντες που δεν μπορείτε να αποφύγετε, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι όλοι έχουν άγχος – δεν υπάρχει λόγος να πιστεύετε ότι είναι όλα πάνω σας. Και το πιθανότερο είναι ότι είσαι πιο δυνατός από όσο νομίζεις ότι είσαι.

Αντί να αφήσετε τον εαυτό σας να πνιγεί, προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε τον στρεσογόνο παράγοντα κατά μέτωπο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ξεκινάτε μια άβολη συζήτηση ή κάνετε κάποια επιπλέον δουλειά, αλλά όσο πιο γρήγορα το αντιμετωπίσετε, τόσο πιο γρήγορα το λάκκο στο στομάχι σας μπορεί να αρχίσει να συρρικνώνεται.

11. Αποφύγετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους

Είτε συμβαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στη δουλειά ή ακόμα και σε ένα μάθημα γιόγκα, είναι εύκολο να πέσεις σε ένα μέρος όπου συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους. Το αποτέλεσμα; Μπορεί να βιώσετε περισσότερη δυσαρέσκεια, χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, ακόμη και κατάθλιψη και άγχος.

Μπορεί να χρειαστεί εξάσκηση για να σταματήσετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους, αλλά αξίζει τον κόπο για να έχετε την εσωτερική σας γαλήνη και ευτυχία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μπορείτε να ξεκινήσετε με μερικές από τις άλλες συμβουλές αυτής της λίστας που μπορούν να σας βοηθήσουν να τραβήξετε την προσοχή σας προς τα μέσα στον εαυτό σας, όπως η βαθιά αναπνοή και το ημερολόγιο. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν θεραπευτή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.