Οι ξηροί καρποί μειώνουν τον κίνδυνο νόσησης και θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις

Παράλληλα, συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης

Οι ξηροί καρποί μειώνουν τον κίνδυνο νόσησης και θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη επιστημόνων, η κατανάλωση μιας χούφτας (περίπου 30 γραμμάρια) ξηρών καρπών την ημέρα συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και καρδιαγγειακών παθήσεων. 

Επίσης, το συγκεκριμένο σνακ μειώνει κατά ένα τέταρτο τον κίνδυνο που διατρέχει ένα άτομο να νοσήσει ή να πεθάνει από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όσλο και το Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη.

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, ωστόσο, δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι που καταναλώνουν αυτή την ποσότητα ξηρών καρπών και σπόρων την ημέρα.

Έως και 23% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο για όσους κατανάλωναν ξηρούς καρπούς σαν σνακ

Οι ερευνητές εξέτασαν 60 μελέτες, οι οποίες περιελάμβαναν 1,9 εκατομμύρια συμμετέχοντες, για να προσδιορίσουν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών και σπόρων και του κινδύνου καρδιαγγειακών και καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food and Nutrition, πραγματοποιήθηκε για να συμβάλει στις νέες σκανδιναβικές διατροφικές οδηγίες.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όσοι κατανάλωναν υψηλά επίπεδα σπόρων και ξηρών καρπών -περίπου 30 γραμμάρια- είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιαγγειακή νόσο και 23% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτές, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν χαμηλά επίπεδα.

Οι φανατικοί των ξηρών καρπών και των σπόρων είχαν επίσης 18% λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από καρδιακή νόσο και 25% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτές.

Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο και πρώτος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Αν τρώτε μια χούφτα ξηρούς καρπούς κάθε μέρα, δηλαδή περίπου 30 γραμμάρια, θα έχετε 20 έως 25% χαμηλότερο κίνδυνο να πάσχετε από καρδιαγγειακή νόσο».

Αμύγδαλα, φιστίκια και καρύδια, τα καλύτερα σνακ για την υγεία της καρδιάς

Τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα καρύδια φαίνεται να είναι οι καλύτεροι ξηροί καρποί για κατανάλωση όσον αφορά στη μείωση της χοληστερόλης.

Αλλά ο Arnesen επέμεινε ότι δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι θα πρέπει να συνιστάται στους ανθρώπους να τρώνε ορισμένα είδη ξηρών καρπών έναντι άλλων. Αντίθετα, προτείνει πως «όσα περισσότερα τόσο καλύτερα» όταν πρόκειται για ξηρούς καρπούς.

Ωστόσο, οι ειδικοί συμβουλεύουν να τα καταναλώνετε με μέτρο, καθώς είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες.

Ο επιστήμονες τόνισε ότι οι ξηροί καρποί έχουν ευεργετική επίδραση στη χοληστερόλη, επομένως αποτρέπουν τη συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν εάν η κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς τα σνακ δεν φαίνεται να επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση ή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ξηροί καρποί είναι τόσο καλοί για την υγεία οφείλεται στη σύνθεση των λιπαρών οξέων που περιέχουν.

Ο Arnesen σημείωσε ότι ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών είναι καλή για την καρδιά, η παρούσα μελέτη είναι η μεγαλύτερη ανασκόπηση μέχρι στιγμής για την καρδιαγγειακή υγεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αν και οι ξηροί καρποί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης, πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα είναι αρκετά σημαντικό ώστε να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικό μέτρο στον γενικό πληθυσμό», κατέληξε ο ειδικός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.