ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νόσο των Λεγεωνάριων: Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα και ποια η θεραπεία

Η ανεπαρκής ή κακή συντήρηση των κλιματιστικών αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα να συγκεντρωθούν επιβλαβή βακτήρια στο σύστημα

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νόσο των Λεγεωνάριων: Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα και ποια η θεραπεία

Η νόσος των Λεγεωνάριων είναι ένας εξαιρετικά σοβαρός, δυνητικά απειλητικός για τη ζωή τύπος πνευμονίας, που προκαλείται από το βακτήριο Legionella.

Η Legionella αναπτύσσεται φυσικά στο νερό και το έδαφος. Είναι γενικά ακίνδυνη σε αυτήν την κατάσταση, αλλά γίνεται επικίνδυνη όταν αναπτύσσεται σε οικιακά και βιομηχανικά συστήματα νερού, συστήματα κλιματισμού ή συστήματα θέρμανσης.

Εμφανίζεται συχνότερα σε κατασκευές με πολύπλοκα συστήματα νερού, όπως ξενοδοχεία, νοσοκομεία και κρουαζιερόπλοια. Εξαπλώνεται μέσω υδρομασάζ, κλιματιστικών, δεξαμενών ζεστού νερού, υδραυλικών συστημάτων και σιντριβανιών μέσα σε αυτές τις κατασκευές.

Η ανεπαρκής ή κακή συντήρηση των κλιματιστικών αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα να συγκεντρωθούν επιβλαβή βακτήρια στο σύστημα και να περάσουν στον χώρο σας με την λειτουργία του air condition.

Πολλοί που αναπτύσσουν τη νόσο των Λεγεωνάριων χρειάζονται θεραπεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και μπορεί να υποφέρουν από μακροχρόνιες επιπτώσεις της πάθησης, όπως χρόνια κόπωση και νευρομυϊκά προβλήματα.

Επειδή το βακτήριο Legionella μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε τεχνητό σύστημα νερού, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε τα σημάδια της νόσου των Λεγεωνάριων.

Νόσος των Λεγεωνάριων: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της νόσου των Λεγεωνάριων αναπτύσσονται γενικά μεταξύ 2 και 10 ημερών μετά την έκθεση στο βακτήριο Legionella.

Τα πιο πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • ρίγη
  • πονοκέφαλο
  • γενικευμένη αδυναμία σώματος
  • κόπωση
  • υψηλό πυρετό (40° ή και υψηλότερο)

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν προοδευτικά τις πρώτες ημέρες.

Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, εμφανίζονται και άλλα σημάδι, όπως:

  • Σοβαρός βήχας που μπορεί να παράγει βλέννα ή αίμα (αυτό μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι λοίμωξης των πνευμόνων)
  • Πνευμονία
  • Δύσπνοια και πόνος στο στήθος
  • Γαστρεντερικά προβλήματα (όπως έμετος, διάρροια ή ναυτία)
  • Μυϊκοί πόνοι

ΠΡΟΣΟΧΗ

Εάν νομίζετε ότι εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχει έρθει σε επαφή με βακτήρια Legionella από μια μονάδα κλιματισμού, σύστημα θέρμανσης ή άλλο τεχνητό σύστημα νερού, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου των Λεγεωνάριων μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του χρόνου ανάρρωσης και στην πρόληψη σοβαρών, μακροπρόθεσμων επιπλοκών στο δρόμο.

Νόσος των Λεγεωνάριων: Θεραπεία

Η νόσος αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς στο σπίτι, αλλά συνήθως ακόμη και υγιείς άνθρωποι χρειάζονται μια περίοδο νοσηλείας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση μπορεί να αυξήσει το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας, να συντομεύσει την περίοδο αποκατάστασης και να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών, μακροχρόνιων επιπλοκών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.