ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Όζος στον πνεύμονα: Δείτε τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται – Τα συμπτώματα που προκαλεί

Τις περισσότερες φορές πρόκειται για ένα καλοήθες εύρημα που μπορεί να οφείλεται σε οξεία ή παλαιά φλεγμονή

Όζος στον πνεύμονα: Δείτε τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται – Τα συμπτώματα που προκαλεί

Ο όζος στον πνεύμονα, μπορεί να μην είναι ευρέως διαδεδομένος, ωστόσο πρόκειται για μια μικρού μεγέθους στρογγυλή σκίαση στον πνεύμονα.

Εμφανίζεται είτε μεμονωμένα, είτε με τη μορφή πολλαπλών σκιάσεων (πολλαπλοί όζοι).

Πρόκειται για πολύ συχνό ακτινολογικό εύρημα που εντοπίζεται συχνότερα τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας Covid-19, καθώς ολοένα και περισσότερος κόσμος υποβάλλεται σε αξονική τομογραφία θώρακος.

Ο επιπολασμός των πνευμονικών όζων μπορεί να ποικίλει ανάλογα με παράγοντες, όπως ο πληθυσμός που μελετάται, η μέθοδος απεικόνισης που χρησιμοποιείται και τα ειδικά κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον ορισμό ενός όζου.

Η διαχείριση των πνευμονικών όζων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων:

  • του μεγέθους
  • του σχήματος
  • της εμφάνισης
  • του ρυθμού ανάπτυξης του όζου
  • του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς
  • των παραγόντων κινδύνου

Ο πνευμονικός όζος συνήθως δεν είναι καρκίνος. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για ένα καλοήθες εύρημα που μπορεί να οφείλεται σε οξεία ή παλαιά φλεγμονή.

Οι καλοήθεις όζοι μπορεί να μην απαιτούν θεραπεία και συχνά παρακολουθούνται περιοδικά για τυχόν αλλαγές.

Ο ιατρός αξιολογεί την πιθανότητα κακοήθειας βάσει ειδικών κριτηρίων, παραπέμποντας αν χρειαστεί τον ασθενή για αξονική τομογραφία.

Εάν ένας όζος θεωρηθεί ύποπτος, προτείνεται είτε ακτινολογική παρακολούθηση, είτε λήψη βιοψίας.

Οι κακοήθεις όζοι μπορεί να απαιτούν άμεση θεραπεία, όπως χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή συνδυασμό αυτών των προσεγγίσεων.

Προκαλούν συμπτώματα οι όζοι;

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι όζοι των πνευμόνων δεν προκαλούν συμπτώματα, ιδιαίτερα όταν είναι μικροί και καλοήθεις.

Αυτοί οι όζοι είναι συχνά τυχαία ευρήματα που ανακαλύπτονται κατά τη διάρκεια απεικονιστικών εξετάσεων ρουτίνας που διεξάγονται για άλλους λόγους ή σε προληπτικούς ελέγχους των πνευμόνων.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μεγαλύτερα ή συμπτωματικά οζίδια μπορεί να προκαλέσουν κάποια συμπτώματα ή να οδηγήσουν σε συγκεκριμένες κλινικές εκδηλώσεις.

Τα οζίδια που είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος (συνήθως μεγαλύτερα από 3 εκατοστά), μπορεί να ασκήσουν πίεση στις γύρω δομές ή να προκαλέσουν ερεθισμό, οδηγώντας σε συμπτώματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει βήχα, πόνο στο στήθος, δύσπνοια, συριγμό ή υποτροπιάζουσες αναπνευστικές λοιμώξεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.