Pandoravirus: Οι επιστήμονες προειδοποιούν για έναν νέο «ιό ζόμπι» 50.000 ετών

Τα «ύποπτα» ευρήματα από τους πάγους της Σιβηρίας

Pandoravirus: Οι επιστήμονες προειδοποιούν για έναν νέο «ιό ζόμπι» 50.000 ετών

Επιστήμονες από τη Γαλλία αναβίωσαν στο εργαστήρια τους έναν παγωμένο «ιό ζόμπι», που ονομάστηκε «Πανδώρα», εμπνευσμένο από τις πράξεις του μυθολογικού προσώπου.

Σύμφωνα με την έρευνα, εντόπισαν στοιχεία στη Σιβηρία και τόνισαν ότι εάν επιταχυνθεί η κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των πάγων, ενδέχεται να απελευθερωθούν αρρώστιες που θα απειλήσουν τη δημόσια υγεία, προκαλώντας νέες πανδημίες.

Ο μικροβιολόγος Jean-Marie Alempic από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας και η ομάδα του δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγαν στο Science Alert, σύμφωνα με τη nypost.com.

Στη μελέτη έγραψαν ότι υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί την αμετάκλητη απόψυξη τεράστιων περιοχών του μόνιμα παγωμένου εδάφους, με αποτέλεσμα την «απελευθέρωση οργανικής ύλης παγωμένης για έως και ένα εκατομμύριο χρόνια», συμπεριλαμβανομένων των δυνητικά επιβλαβών παθογόνων. «Μέρος αυτής της οργανικής ύλης αποτελείται επίσης από αναζωογονημένα κυτταρικά μικρόβια (προκαρυώτες, μονοκύτταροι ευκαρυώτες) καθώς και ιούς που παρέμειναν αδρανείς από την προϊστορική εποχή», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Έτσι, σε μια λίμνη της Σιβηρίας βρήκαν έναν ιό που υπήρχε πριν από 50.000 χρόνια και φαίνεται να ήταν αρκετά διαδεδομένος, αφού έχει εντοπιστεί και σε άλλα σημεία στη ρωσική περιοχή, όμως σε τρίχωμα μαμούθ. Του έδωσαν λοιπόν το όνομα Πανδώρα (Pandoravirus) – εμπνευσμένο από τον ρόλο που είχε η κόρη του Ηφαίστου στην αρχαία ελληνική μυθολογία -, με το νέο στέλεχος να αποτελεί έναν από τους 13 ιούς που εντοπίστηκαν το 2013 και προέρχονται από την προϊστορική εποχή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες όλοι οι «ιοί ζόμπι» που ανακαλύφθηκαν, έχουν τη δυνατότητα να είναι μολυσματικοί και ως εκ τούτου αποτελούν «απειλή για την υγεία», οπότε σε περίπτωση που υπάρξει διασπορά τους, ενδέχεται να δημιουργηθεί μια νέα πανδημία, είτε μεταξύ των ανθρώπων, είτε επηρεάζοντας τα φυτά και τα ζώα.

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πόσο μεταδοτικοί είναι οι «ιοί ζόμπι» που εντοπίστηκαν στους πάγους, παρόλο που είναι ζωντανοί. Αντιθέτως, τα μόνα χειροπιαστά δείγματα που έχουν, είναι από αντίστοιχους ιούς που είχαν απελευθερωθεί στα προϊστορικά χρόνια μετά την εποχή των παγετώνων, όταν πράγματι «ιοί ζόμπι» αποδεκάτισαν χιλιάδες ζωντανούς οργανισμούς σε στεριά και θάλασσα.

Με βάση λοιπόν, τις συγκεκριμένες ενδείξεις και την πρόοδο της τεχνολογίας, αναβίωσαν τον ιό που βρήκαν στη Σιβηρία, ώστε να τον μελετήσουν και να καταλήξουν αν πράγματι είναι επικίνδυνος ή αντιμετωπίζεται εύκολα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έτσι, απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό του επιπέδου μολυσματικότητας αυτών των άγνωστων ιών, όπως όταν εκτίθενται στο φως, τη θερμότητα, το οξυγόνο και άλλους εξωτερικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.