Πώς αντιμετωπίζονται

Τα προειδοποιητικά σημάδια των αυτιών δεν θα πρέπει ν’ αγνοούνται, αφού μία μικρή ενόχληση, με το πέρασμα του χρόνου, μπορεί να μετατραπεί μέχρι και σε κώφωση.

Ειδικότερα, υπάρχουν μικροί πόνοι και ενοχλήσεις σε ευαίσθητα που μπορεί να επηρεάζουν καθημερινά την υγεία και την ποιότητα της ζωής μας, ωστόσο, αγνοούμε.

Για παράδειγμα, ο πόνος στα αφτιά μπορεί να μετατραπεί σε ένα μεγάλο πρόβλημα όπως η ρήξη τυμπάνου. Στις ΗΠΑ, πάνω από 200.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν μια τέτοια κατάσταση, ενώ αρκετοί δεν το αντιλαμβάνονται αρχικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει από επιπλοκές και προβλήματα ως στην κώφωση.

Προστατεύστε την ακοή σας και μάθετε τα συμπτώματα και τις αιτίες στο παρακάτω κείμενο.

Βούισμα στα αφτιά

Το βούισμα στα αφτιά ή αλλιώς οι εμβοές, είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα που έχουν οι άνθρωποι.

Υπάρχουν πολλές αιτίες για κάτι τέτοιο, αλλά θα πρέπει να το εξετάσετε αν δεν σταματά.

Αν σας συμβεί για λίγο και αργότερα σταματήσει, πιθανότατα δεν είναι ανησυχητικό. Ωστόσο, αν εξακολουθεί και δεν υποχωρεί, ίσως έχετε ρήξη τυμπάνου και πρέπει να ελεγχθεί.

Οξύς πόνος

Ένας οξύς ξαφνικός πόνος οπουδήποτε στο σώμα είναι σημάδι πως κάτι δεν πάει καλά.

Αν νιώσετε ένα «τρύπημα» στο αφτί (βαθιά μέσα και όχι στις εξωτερικές άκρες), τότε ίσως είναι ένδειξη πως κάτι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια.

Όταν παθαίνει ρήξη ένα τύμπανο, πολλοί άνθρωποι δεν το αισθάνονται αμέσως, ενώ ορισμένοι νιώθουν ένα στιγμιαίο διαπεραστικό πόνο.

Υγρά στο αυτί

Τα αυτιά τείνουν να είναι πολύ ξηρότερα από τα άλλα ανοίγματα στο σώμα μας.

Κατά βάση, η μόνη ουσία που βγαίνει από εκεί είναι το κερί, η πυκνή συσσώρευση των λιπαντικών κυττάρων που προστατεύουν τους ακουστικούς πόρους του αφτιού.

Ωστόσο, υπάρχει υγρό και βαθύτερα στο αυτί. Μπορεί να δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια μιας μόλυνσης και να διαρρεύσει αν κυκλοφορήσει κάπως όπως στην περίπτωση της ρήξη τυμπάνου.

Ίλιγγος

Ο ίλιγγος είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση που συχνά αποτελεί σύμπτωμα.

Κοινώς ονομάζεται ζάλη, αλλά δεν είναι το ίδιο αίσθημα με αυτό της λιποθυμίας. Ίλιγγος είναι όταν νιώθετε πως ο κόσμος γύρω σας γυρίζει ή έχει κλίση.

Το εσωτερικό των αυτιών είναι υπεύθυνο για την αίσθηση ισορροπίας του σώματος. Έτσι αν ένα τύμπανο υποστεί ρήξη, μπορεί να έχετε πρόβλημα με την ισορροπία σας. Αυτό στη συνέχεια, οδηγεί σε ίλιγγο.

Απώλεια ακοής

Η απώλεια της ακοής είναι πάντα ανησυχητική και μπορεί να είναι σύμπτωμα της ρήξη τυμπάνου.

Όλοι μας ανησυχούμε για την ανάπτυξη κώφωσης ή την επιδείνωση της απώλειας ακοής.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτό μπορεί να σας ειδοποιήσει για ένα πρόβλημα στο τύμπανο. Εφ ‘όσον αντιμετωπιστεί γρήγορα και λάβετε την απαραίτητη φροντίδα, συνήθως η απώλεια ακοής (όχι πάντα) είναι προσωρινή.

Ποιες είναι οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στ’ αυτιά.

Λοίμωξη του αφτιού

Αρχικά, αυτό μπορεί να προκληθεί αν σκάσει το τύμπανο.

Μία από τις πιο κοινές αιτίες είναι μια απλή λοίμωξη. Τα παιδιά το παθαίνουν όλη την ώρα (αν και συμβαίνει σπάνια σε μεγαλύτερους, είναι πάντα εξίσου επώδυνο).

Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να κάνει τα υγρά και την πίεση να συσσωρευτούν στο αφτί, προκαλώντας τελικά ρήξη.

Ευτυχώς, αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Αν υποψιάζεστε πως συμβαίνει κάτι τέτοιο, κάντε αμέσως θεραπεία.

Καθάρισμα αφτιών

Είναι γνωστό πως δεν πρέπει να βάζει κανείς τίποτα απολύτως στα αυτιά του.

Ίσως πιστεύετε πως καθαρίζετε τα αυτιά σας αρκετά καλά με την μπατονέτα, αλλά πραγματικά από αυτό προκαλείται ζημιά.

Στην καλύτερη περίπτωση, απομακρύνετε το απαραίτητο κερί που χρησιμοποιεί το αυτί σας για να στεγνώνει. Στην χειρότερη περίπτωση, βάζετε την μπατονέτα τόσο βαθιά που προκαλείται διάτρηση τυμπάνου.

Αλλαγή υψόμετρου

Ίσως έχετε παρατηρήσει πως τα αφτιά σας βουλώνουν μέσα σε ασανσέρ και αεροπλάνα.

Αυτό συμβαίνει γιατί η πίεση του αέρα γύρω μας αλλάζει από την ταχεία αύξηση του υψόμετρου και τα αυτιά προσπαθούν να συμβαδίσουν με την ρύθμιση της πίεσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τις περισσότερες φορές αυτό γίνεται με επιτυχία. Ωστόσο, ορισμένες φορές και ιδιαίτερα αν έχετε μια υποκείμενη λοίμωξη, τα αφτιά δεν μπορούν να εξισώσουν την πίεση και τα τύμπανα σπάνε.