ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πίεση: Πώς να κάθεστε όταν την μετράει ο γιατρός στο ιατρείο του – Τι κίνδυνος υπάρχει εάν κάθεστε με λάθος τρόπο

Τι αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ)

Πίεση: Πώς να κάθεστε όταν την μετράει ο γιατρός στο ιατρείο του – Τι κίνδυνος υπάρχει εάν κάθεστε με λάθος τρόπο

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, αναρίθμητοι άνθρωποι με φυσιολογική αρτηριακή πίεση διαγιγνώσκονται λανθασμένα ως υπερτασικοί επειδή δεν κάθονται με σωστό τρόπο ενόσω ο γιατρός τούς μετρά την πίεση.

Οι ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες από την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ) και το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας (ACC) για σωστή μέτρηση της πίεσης συνιστούν:

  • Να κάθεται ο ασθενής σε καρέκλα με τα πέλματά του να ακουμπούν στο πάτωμα
  • Να στηρίζεται η πλάτη του στο κάθισμα
  • Να βρίσκεται το χέρι του, στο οποίο γίνεται η μέτρηση, στηριγμένο στο επίπεδο της καρδιάς

Η στάση αυτή εξασφαλίζει ότι ακριβή μέτρηση της πιέσεως, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΗΑ. Εν τούτοις, πολλοί ιατροί μετρούν την πίεση των ασθενών τους όταν αυτοί κάθονται στην εξεταστική κλίνη, με τα πόδια τους να αιωρούνται και τα χέρια και την πλάτη τους χωρίς στήριξη.

«Η στάση αυτή δεν ευνοεί τις ακριβείς μετρήσεις», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής και καθηγητής Οικογενειακής Ιατρικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Ο ερευνητής παρουσίασε τα νέα ευρήματα στο συνέδριο Scientific Sessions 2023 της ΑΗΑ, που διεξήχθη στη Φιλαδέλφεια. Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο είχαν δημοσιευθεί στην ιατρική επιθεώρηση eClinicalMedicine.

Η μελέτη

Οι ερευνητές ενέταξαν στη μελέτη τους 150 ενήλικες εθελοντές οι οποίοι:

  • Είχαν ηλικία 18 ετών και άνω
  • Περίμετρο μπράτσου από 18 έως 42 εκατοστά του μέτρου
  • Δεν έπασχαν από σοβαρά νεφρολογικά προβλήματα
  • Δεν είχαν διαγνωστεί ποτέ με κολπική μαρμαρυγή (είναι η πιο συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας)

Οι ερευνητές χώρισαν τυχαία τους εθελοντές τους σε τρεις ομάδες για να μετρήσουν υπό ορισμένες συνθήκες την αρτηριακή πίεση και να εντοπίσουν τυχόν διαφορές:

  • Στην πρώτη ομάδα, γίνονταν τρεις μετρήσεις της πιέσεως στο εξεταστικό κρεβάτι και ύστερα άλλες τρεις σε καρέκλα
  • Στην δεύτερη ομάδα οι μετρήσεις γίνονταν πρώτα στην καρέκλα και ύστερα στην εξεταστική κλίνη.
  • Στην τρίτη ομάδα όλες οι μετρήσεις γίνονταν με τους εθελοντές καθισμένους σε καρέκλα.

Μεταξύ των σετ των τριών μετρήσεων μεσολαβούσε ένα μικρό χρονικό διάστημα ανάπαυσης. Με βάση τις μετρήσεις οι ερευνητές υπολόγισαν τις διαφορές στην μέση αρτηριακή πίεση.

Τα ευρήματα

Όταν οι μετρήσεις γίνονταν στην εξεταστική κλίνη, η μέση συστολική πίεση των εθελοντών ήταν αυξημένη κατά 7 mmHg. Η συστολική πίεση είναι αυτή που παρατηρείται όταν πάλλεται η καρδιά. Αντιστοιχεί στον μεγάλο αριθμό στην μέτρηση.

Ήταν επίσης αυξημένη κατά 4,5 mmHg η διαστολική πίεση, έναντι των μετρήσεων στην καρέκλα. Η διαστολική πίεση είναι ο μικρός αριθμός στη μέτρηση και καταγράφεται όταν η καρδιά αναπαύεται μεταξύ των παλμών.

Οι διαφορές αυτές είναι αρκετά μεγάλες ώστε να χαρακτηρισθούν υπερτασικοί άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται εντός των ορίων του φυσιολογικού, λένε οι ερευνητές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο «δεν μας εξέπληξε το γεγονός ότι υπήρχε διαφορά, αλλά το τόσο μεγάλη ήταν», διευκρίνισε ο ερευνητής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.