ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Πνευμονολόγος για στικάκια νικοτίνης: «Δεν ξέρουμε τις επιπτώσεις που έχουν στους ανηλίκους – Έχουν απαγορευτεί»

«Δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο, ούτε στα φαρμακεία αλλά μπορεί κάποιος να τα παραγγείλει»

Πνευμονολόγος για στικάκια νικοτίνης: «Δεν ξέρουμε τις επιπτώσεις που έχουν στους ανηλίκους – Έχουν απαγορευτεί»

Η πνευμονολόγος του νοσοκομείου «Σωτηρία» Μάτα Τσικρίκα, μίλησε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή για τα στικάκια νικοτίνης και στο τι μπορεί να προκαλέσουν, με αφορμή το περιστατικό με τους μαθητές που λιποθύμησαν στις τουαλέτες Γυμνασίου στην Κρήτη.

«Τα στικάκια νικοτίνης δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο, ούτε στα φαρμακεία αλλά μπορεί κάποιος να τα παραγγείλει. Δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή. Δεν είναι όμως, καραμέλες. Τα συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν στα φαρμακεία.

Υπάρχουν άλλα που είναι πιο ασφαλή, αλλά ποτέ δεν είναι για ανήλικους. Τα συγκεκριμένα προϊόντα είχαν χρησιμοποιηθεί στις σκανδιναβικές χώρες, όπου η εικόνα του να καπνίζει κάποιος δεν ήταν αποδεκτή, και γι’ αυτό χρησιμοποιούσαν τα στικάκια, τρίβοντάς τα στα ούλα», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Αυτά τα στικάκια έχουν απαγορευτεί σε όλες τις χώρες, παρά μόνο στη Σουηδία. Δεν ξέρουμε τις επιπτώσεις που έχουν σε ανήλικο πληθυσμό και δεν γνωρίζω εάν αναμιχθήκαν με άλλα προϊόντα.

Ακόμη και αν μόνο αυτά καταναλώθηκαν, τότε μπορεί η υπερβολική λήψη ποσότητας νικοτίνης να είναι τοξική και να δημιουργήσει κλινικά συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία ή λιποθυμικό επεισόδιο. Έχει καταγραφεί πως η ηλικία έναρξης του καπνίσματος γίνεται σε πολύ μικρή ηλικία, πλέον».

«Έξαρση στις απαγορευμένες ουσίες από τους νέους»

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Ένωση Αστυνομικών Υπάλληλων νομού Ηρακλείου Κωνσταντίνος Ανθουλάκης είπε πως αυτά τα στικάκια προμηθεύονται από φαρμακείο αλλά για τη συγκεκριμένη περίπτωση, είπε ο ένας νεαρός πως τα πήρε από ένα περίπτερο το περασμένο καλοκαίρι.

«Αυτά τα στικάκια είναι προκειμένου να διακοπεί το κάπνισμα και μπαίνουν στο χείλος ανάμεσα στα δόντια και παίρνει ο καπνιστής τη νικοτίνη που χρειάζεται. Δεν το γνώριζα ως trend. Οι πληροφορίες λένε πως τα προμηθεύτηκε από περίπτερο. Υπάρχει μία έξαρση στις απαγορευμένες ουσίες από τους νέους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το έχουν προβάλλει και ως μόδα πλέον. Εμείς ως αστυνομία κάνουμε ελέγχους κα προσπαθούμε να περιορίσουμε την εγκληματικότητα. Κάνουμε πολλές δράσεις που πάμε και μιλάμε στα παιδιά. Η Εισαγγελία Ηρακλείου έχει διατάξει την προανακριτική εξέταση και θα πάει σε αυτόν ανεξαρτήτως εάν οι γινείς συνεχίσουν την ποινική δίωξη», είπε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.