ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ποια είναι η ιδανική ώρα για πάρετε το συμπλήρωμα βιταμίνης D; – Το πρωί ή το βράδυ;

Απορροφάται καλύτερα με τα γεύματα

Ποια είναι η ιδανική ώρα για πάρετε το συμπλήρωμα βιταμίνης D; – Το πρωί ή το βράδυ;

Η βιταμίνη D είναι μια σημαντική βιταμίνη, αλλά βρίσκεται σε σχετικά λίγα τρόφιμα και είναι δύσκολο να ληφθεί μόνο μέσω της διατροφής.

Καθώς ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού κινδυνεύει ή πάσχει από ανεπάρκεια βιταμίνης D, αυτή είναι ένα από τα πιο κοινά συμπληρώματα διατροφής.

Ωστόσο, πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητά του συμπληρώματος, συμπεριλαμβανομένου του πότε και του πώς παίρνετε την ημερήσια δόση σας.

Το συμπλήρωμα βιταμίνης D απορροφάται καλύτερα με τα γεύματα

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι δεν διαλύεται στο νερό και απορροφάται καλύτερα στην κυκλοφορία του αίματος, όταν συνδυάζεται με τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά.

Για τον λόγο αυτό, συνιστάται να παίρνετε το συμπλήρωμα βιταμίνης D με ένα γεύμα για ενίσχυση της απορρόφησής του.

Σύμφωνα με μια παλαιότερη μικρή μελέτη σε 17 άτομα, η λήψη βιταμίνης D με το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας αύξησε τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα κατά περίπου 50% μετά από μόλις 2-3 μήνες.

Σε μια άλλη μελέτη σε 50 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, η κατανάλωση βιταμίνης D παράλληλα με ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά αύξησε τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα κατά 32% μετά από 12 ώρες σε σύγκριση με ένα γεύμα χωρίς λιπαρά.

Τα αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα πλήρη λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά είναι θρεπτικές πηγές λίπους, που βοηθούν στην ενίσχυση της απορρόφησης της βιταμίνης D.

Συμπλήρωμα βιταμίνης D με το πρωινό

Πολλοί προτιμούν να λαμβάνουν τα συμπληρώματά τους, όπως βιταμίνης D, νωρίς-νωρίς το πρωί “για να ξεμπερδεύουν” και “για να μην το ξεχνούν”.

Και πράγματι, αυτοί είναι καλοί λόγοι για να συνηθίσετε να παίρνετε το συμπλήρωμα βιταμίνης D με ένα θρεπτικό πρωινό.

Το συμπλήρωμα βιταμίνης D το βράδυ μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο

Έρευνες συνδέουν τα επίπεδα βιταμίνης D με την ποιότητα του ύπνου.

Μάλιστα, αρκετές μελέτες συσχετίζουν τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα με υψηλότερο κίνδυνο διαταραχών ύπνου, κακής ποιότητας ύπνου και μειωμένη διάρκεια ύπνου.

Επίσης, μια μικρή μελέτη το 2013 έδειξε ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα μπορεί να συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα μελατονίνης (της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του κύκλου του ύπνου) σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Μια άλλη μελέτη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διαπίστωσε ότι η ποιότητα του ύπνου στην πραγματικότητα μειώθηκε όταν τα επίπεδα βιταμίνης D συμπληρώθηκαν με μια ημερήσια δόση 2.000 IU. Μέχρι στιγμής, καμία άλλη έρευνα δεν έχει δώσει παρόμοια αποτελέσματα.

Ορισμένες αναφορές υποστηρίζουν επίσης ότι η λήψη βιταμίνης D τη νύχτα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου, παρεμποδίζοντας την παραγωγή μελατονίνης.

Ωστόσο, επιστημονική έρευνα συγκεκριμένα για τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο η λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνη D τη νύχτα μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμη.

Μέχρι να υπάρξουν μελέτες, ίσως είναι καλύτερο να πειραματιστείτε απλά και να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Ποια είναι η ιδανική ώρα για πάρετε το συμπλήρωμα βιταμίνης D

Η λήψη βιταμίνης D με ένα γεύμα θα ενισχύσει την απορρόφησή της.

Ωστόσο, υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με το εάν η λήψη του το βράδυ ή το πρωί μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική.

Τα πιο σημαντικά βήματα είναι να εντάξετε τη βιταμίνη D στη ρουτίνα σας και να τη λαμβάνετε με συνέπεια μαζί με ένα λιπαρό γεύμα, για να εξασφαλίσετε την μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Προσπαθήστε να παίρνετε το συμπλήρωμα βιταμίνης D μαζί με το πρωινό ή με ένα σνακ πριν τον ύπνο, αρκεί να μην παρεμποδίζει τον ύπνο σας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το κλειδί είναι να βρείτε αυτό που λειτουργεί για εσάς και να το ακολουθήσετε για να διασφαλίσετε ότι καλύπτετε τις ανάγκες σας σε βιταμίνη D.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.