ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ποια είναι τα καλύτερα φυσικά γλυκαντικά;

Είναι πλέον γενικά παραδεκτό ότι η επεξεργασμένη ζάχαρη προκαλεί διάφορα προβλήματα υγείας. Είναι επίσης γνωστό, δυστυχώς, ότι η διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου περιέχει πολύ περισσότερη ζάχαρη από όση συνιστάται. Δείτε παρακάτω ποια είναι τα καλύτερα φυσικά υποκατάστατα ζάχαρης και πώς θα τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας

Ποια είναι τα καλύτερα φυσικά γλυκαντικά;
Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης ευνοεί την εκδήλωση χρόνιων παθήσεων, με κυριότερες τις καρδιοπάθειες. Ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις των γιατρών, πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν πολύ περισσότερη ζάχαρη από όση πρέπει. Σε αυτό συμβάλλουν σημαντικά  τα «κρυφά» ζάχαρα που περιέχονται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Στα πλαίσια μιας πιο υγιεινής διατροφής, δεν πρέπει να απαρνηθείτε εντελώς τα γλυκά. Υπάρχουν λύσεις ώστε να αντικαταστήσετε τα ανθυγιεινά επεξεργασμένα σάκχαρα και τα τεχνητά γλυκαντικά με φυσικά γλυκαντικά και υποκατάστατα ζάχαρης.

Είναι τα φυσικά γλυκαντικά καλύτερα από τη ζάχαρη;

Σε αντίθεση με τη ραφιναρισμένη ζάχαρη, οι φυσικές γλυκαντικές ουσίες περιέχουν ευεργετικά θρεπτικά συστατικά και μερικές φορές φυτικές ίνες και ένζυμα. Τούτου λεχθέντος, η κατανάλωση οποιουδήποτε τύπου ζάχαρης με μέτρο εξακολουθεί να είναι σημαντική.

Ποιο είναι το πιο υγιεινό υποκατάστατο ζάχαρης;

Θα δούμε παρακάτω μερικά από τα πιο διαδεδομένα υποκατάστατα ζάχαρης. Το καθένα έχει τα δικά πλεονεκτήματα, όμως έχουν όλα κάτι κοινό: προέρχονται από τη φύση.

1. Ακατέργαστο μέλι

Το ακατέργαστο μέλι είναι μια πραγματική υπερτροφή και ένα από τα καλύτερα φυσικά γλυκαντικά. Περιέχει ένζυμα, αντιοξειδωτικά, σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη Β6, ριβοφλαβίνη και νιασίνη.

2. Στέβια

Έχει μηδέν θερμίδες, μηδέν υδατάνθρακες και καμία από τις δυσάρεστες παρενέργειες των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών.

3. Χουρμάδες

Οι χουρμάδες (σε μορφή πάστας) παρέχουν κάλιο, χαλκό, σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β6. Χωνεύονται εύκολα και βοηθούν στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των λιπών και των υδατανθράκων. Έρευνες δείχνουν ότι οι χουρμάδες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της LDL χοληστερόλης στο αίμα και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

4. Ζάχαρη καρύδας

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν ζάχαρη καρύδας ως φυσικό γλυκαντικό της επιλογής τους, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου και της πλούσιας περιεκτικότητας σε ανόργανα άλατα. Περιέχει πολυφαινόλες, σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, κάλιο, αντιοξειδωτικά, φώσφορο και άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά. Η ζάχαρη καρύδας είναι επίσης οικονομική, θα βρείτε για παράδειγμα στο MyMarket βιολογική ζάχαρη καρύδας Evergreen με 2,18€ για τη συσκευασία των 250 γραμμαρίων.

5. Σιρόπι σφενδάμου

Το σιρόπι σφενδάμου είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά υποκατάστατα ζάχαρης, επειδή είναι μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου και περιέχει ασβέστιο, κάλιο και ψευδάργυρο. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, αυτό το φυσικό γλυκαντικό βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και στη μείωση της οξειδωτικής βλάβης.

6. Σιρόπι αγαύης

Η αγαύη περιέχει λιγότερη γλυκόζη και έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI) από τη λευκή ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα απορροφά την αγαύη πιο αργά και ως εκ τούτου δεν προκαλεί μια τέτοια ταχεία αύξηση της ινσουλίνης. Ωστόσο, η αγαύη περιέχει σημαντικά περισσότερη φρουκτόζη από τη σακχαρόζη (επιτραπέζια ζάχαρη).

Πόσες θερμίδες έχουν τα υποκατάστατα ζάχαρης;

Εδώ είναι η περιεκτικότητα σε θερμίδες μερικών από τα πιο δημοφιλή φυσικά γλυκαντικά:

  • Ακατέργαστο μέλι: 1 κουταλιά της σούπας = 64 θερμίδες
  • Στέβια: 0 θερμίδες
  • Χουρμάδες: 1 χουρμάς = 66 θερμίδες
  • Ζάχαρη καρύδας: 1 κουταλιά της σούπας = 45 θερμίδες
  • Σιρόπι σφενδάμου: 1 κουταλιά = 52 θερμίδες
  • Σιρόπι αγαύης: 1 κουταλιά = 21 θερμίδες

Κάτι σημαντικό που πρέπει να προσέξετε είναι ότι ακόμη και όταν χρησιμοποιείτε φυσικές γλυκαντικές ουσίες, όπως το ακατέργαστο μέλι, πρέπει να προσέξετε τη συνολική κατανάλωση ζάχαρης. Εάν λαμβάνετε θεραπεία για οποιοδήποτε συνεχιζόμενο πρόβλημα υγείας, ειδικά για διαβήτη, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ενσωματώσετε οποιεσδήποτε νέες γλυκαντικές ουσίες και υποκατάστατα ζάχαρης στη διατροφή σας.

Πηγές:

Δράσεις του σιροπιού αγαύης σε σύγκριση με τη σακχαρόζη

Το φυλλάδιο του MyMarket

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι κάποια είδη ζάχαρης πιο υγιεινά από άλλα; 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.