ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Ποια είναι τα πιο υγιεινά; – Τα φρέσκα ή τα αποξηραμένα φρούτα;

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά για αυτό και όσο μεγαλύτερη είναι ποικιλία των φρούτων που καταναλώνετε τόσο το καλύτερο

Ποια είναι τα πιο υγιεινά; – Τα φρέσκα ή τα αποξηραμένα φρούτα;

Το πιο σημαντικό ίσως πλεονέκτημά των φρούτων, σε σχέση με άλλα τρόφιμα είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργεία του εντέρου και προστατεύουν από παθήσεις στην καρδιά, διαβήτη και άλλες ασθένειες.

Επιπλέον, τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά για αυτό και όσο μεγαλύτερη είναι ποικιλία των φρούτων που καταναλώνετε τόσο το καλύτερο.

Το καλοκαίρι υπάρχει πληθώρα αυτών και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να τα εντάξετε στη διατροφή σας. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε smoothies, φρουτοσαλάτες, πρωινά μπολ με βρόμη και άλλα θρεπτικά και χορταστικά σνακ.

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι ένας ακόμα τρόπος να αυξήσετε την κατανάλωση σε φρούτα στην καθημερινότητά σας.

Ποια είναι όμως τα πιο υγιεινά; Τα φρέσκα ή τα αποξηραμένα φρούτα;

Η απάντηση δεν είναι τόσο προφανής όσο νομίζετε και η αλήθεια είναι ότι η κάθε κατηγορία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα.

Τα πλεονεκτήματα των φρέσκων φρούτων

Πρώτο πλεονέκτημα των φρέσκων φρούτων έναντι των αποξηραμένων είναι η περιεκτικότητά τους σε νερό. Τα αποξηραμένα δεν περιέχουν καθόλου, ενώ η περιεκτικότητα των περισσότερων φρέσκων φρούτων σε νερό φτάνει το 80%. Αυτό συνεπάγεται τα εξής:

Η θερμιδική αξία των αποξηραμένων φρούτων είναι πολύ μεγαλύτερη. Για παράδειγμα, ενώ ένα φλιτζάνι σταφύλια έχει περίπου 65 θερμίδες, ένα φλιτζάνι σταφίδες έχει 435.

Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Στο ίδιο παράδειγμα, με παραπάνω τα σταφύλια έχουν 15 γραμμάρια σάκχαρα, ενώ οι σταφίδες 115.

Η υψηλή περιεκτικότητα των φρέσκων φρούτων σε νερό παρατείνει την αίσθηση κορεσμού.

Τα φρέσκα φρούτα περιέχουν ένζυμα τα οποία λειτουργούν βοηθητικά στην πεπτική διαδικασία και υδατοδιαλυτές βιταμίνες όπως είναι η βιταμίνη C και μερικοί τύπου βιταμίνης Β.

Τα πλεονεκτήματα των αποξηραμένων φρούτων

Τα πλεονεκτήματα των αποξηραμένων φρούτων δεν είναι μόνο ότι είναι παντός καιρού και εποχής, ούτε ότι μπορείτε να τα έχετε πάντα στην τσάντα σας. Έχουν και σημαντικά διατροφικά οφέλη. Το πρώτο είναι ότι λόγω της συμπύκνωσης τους συγκεντρώνουν μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών και φαινολών.

Ένα δεύτερο είναι ότι σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2021 στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, έχουν συνδεθεί με μία συνολικά καλύτερης ποιότητας διατροφή. Τα άτομα επίσης που καταναλώνουν τακτικά αποξηραμένα φρούτα φαίνεται ότι προσλαμβάνουν μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών, καλίου και μονακόρεστων λιπαρών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημαντικό είναι βέβαια να προτιμήσετε τα αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.