ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Φόρος υγείας» σε αλάτι, ζάχαρη, αλκοόλ, καπνά! Για τα εμβόλια θα πληρώσει κανείς;

Πώς διαφέρει το Αλτσχάιμερ ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες

Οι ειδικοί μελετούν τις διαφορές του Αλτσχάιμερ μεταξύ των φύλων

Πώς διαφέρει το Αλτσχάιμερ ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες

Οι επιστήμονες μαθαίνουν όλο και περισσότερα για το Αλτσχάιμερ βάσει των τάσεων άλλων μορφών άνοιας.

Για παράδειγμα, διαπίστωσαν ότι η άνοια που προκαλείται από πράγματα που δεν σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ δεν είναι πιο συχνή στις γυναίκες από τους άνδρες.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι άνδρες και γυναίκες έχουν ίσες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια χωρίς Αλτσχάιμερ όσο μεγαλώνουν. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη σχέση μεταξύ της νόσου του Αλτσχάιμερ και του φύλου.

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους οι ειδικοί πιστεύουν ότι επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες:

Οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερο
Ο κύριος λόγος που οι γυναίκες αναπτύσσουν περισσότερο Αλτσχάιμερ από τους άνδρες είναι απλώς επειδή συνήθως ζουν περισσότερα χρόνια. Οι γυναίκες, κατά μέσο όρο, είναι πιθανό να ζουν 5 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες. Το προσδόκιμο ζωής τους είναι 81 χρόνια, έναντι 76 για τους άνδρες.

Επειδή η ηλικία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, το γεγονός ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο σημαίνει ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να το αναπτύξουν.

Αλλά αυτό δεν εξηγεί εντελώς γιατί περισσότερες γυναίκες έχουν Αλτσχάιμερ.

Ακόμη και σε μελέτες ανδρών και γυναικών της ίδιας ηλικίας, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες τείνουν να εμφανίζουν Αλτσχάιμερ πιο συχνά.

Οι αυτοάνοσες διαταραχές μπορεί να παίζουν κάποιον ρόλο
Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν αυτοάνοσο νόσημα. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί, αλλά έχουν διαπιστώσει ότι οι γυναίκες τείνουν να έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα από τους άνδρες. Οι αυτοάνοσες διαταραχές είναι πιο συχνές και στην εγκυμοσύνη.

Το αμυλοειδές είναι μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το σώμα μπορεί να απελευθερώσει αυτή την πρωτεΐνη για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις στον εγκέφαλο.

Εάν συμβαίνει αυτό, οι γυναίκες έχουν πιθανώς περισσότερη συσσώρευση αμυλοειδούς από τους άνδρες, καθώς τείνουν να έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Διαφορετικές ορμόνες
Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι η ορμόνη οιστρογόνο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του κεντρικού νευρικού συστήματος, στην πρόληψη ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, καθώς και στη διάσπαση του αμυλοειδούς.

Όταν μια γυναίκα περνά στην εμμηνόπαυση, τα επίπεδα οιστρογόνων της μειώνονται. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι άνδρες μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων σε σχέση με τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) μπορεί να βοηθήσει ως προς αυτό. Εάν μια γυναίκα κάνει HRT αμέσως μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου της νόσου του Αλτσχάιμερ. Εντούτοις, άλλες μελέτες δεν έχουν δείξει οφέλη για την HRT για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ, ειδικά εάν η HRT ξεκινήσει πολύ αργά.

Επίσης, η HRT συνδέεται με ορισμένες επιπλοκές όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας.

Η εγκυμοσύνη και οι επιπλοκές της
Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο αυτοάνοσων προβλημάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχει επίσης υψηλότερος κίνδυνος υπέρτασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (προεκλαμψία). Οι ειδικοί έχουν συνδέσει αυτήν την πάθηση -και άλλα θέματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης- με την ανάπτυξη άνοιας αργότερα στη ζωή.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε το πώς τα θέματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η δομή και λειτουργία του εγκεφάλου
Υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές στον εγκέφαλο των ανδρών και των γυναικών. Οι άνδρες τείνουν να έχουν μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου και περισσότερη λευκή ουσία, ενώ οι γυναίκες έχουν συνήθως περισσότερη φαιά ουσία. Η ροή του αίματος και η συνδεσιμότητα μπορεί να είναι υψηλότερες στον βρεγματικό λοβό του γυναικείου εγκεφάλου, ενώ η συνδεσιμότητα στις κινητικές και οπτικές περιοχές μπορεί να είναι υψηλότερη στον εγκέφαλο των ανδρών.

Αυτό μπορεί να επηρεάσει το πόσο πιθανό είναι να αναπτύξετε Αλτσχάιμερ.

Αυτές οι διαφορές, ειδικά ο μεγαλύτερος όγκος εγκεφάλου στους άνδρες, μπορεί να τους επιτρέπει να είναι πιο ανθεκτικοί σε παράγοντες που οδηγούν σε Αλτσχάιμερ. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν ατροφία (συρρίκνωση) του ιστού σε ένα μέρος του εγκεφάλου, που ονομάζεται ιππόκαμπος. Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου παίζει μεγάλο ρόλο στην μνήμη.

Φλεγμονή
Εάν είστε γυναίκα, ο εγκέφαλός σας μπορεί να ανταποκρίνεται διαφορετικά στη φλεγμονή. Αυτή η απόκριση θα μπορούσε να κάνει πιο πιθανό να αναπτύξετε Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με έναν άνδρα.

Γενετικές διαφορές
Υπάρχουν πολλά γονίδια που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ. Ένα από αυτά ονομάζεται παραλλαγή γονιδίου APOE. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι αυτό το γονίδιο μπορεί να είναι πιο σχετικός παράγοντας κινδύνου Αλτσχάιμερ για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες. Εάν είστε γυναίκα και έχετε αυτήν την παραλλαγή γονιδίου, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε τη νόσο από έναν άνδρα με το ίδιο γονίδιο.

Αδυναμία
Αυτός ο όρος αναφέρεται σε μια υψηλότερη κατάσταση αδυναμίας σε σύγκριση με άτομα της δικής σας ηλικίας. Οι γυναίκες τείνουν να έχουν μεγαλύτερη αδυναμία από τους άνδρες καθώς μεγαλώνουν.

Αν και συνήθως ζουν περισσότερο από τους άνδρες, το υψηλότερο επίπεδο συνολικής αδυναμίας τους μπορεί να θέσει τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ. Άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την αδυναμία, όπως η απώλεια βάρους και η εξάντληση, αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου για την ασθένεια.

Κοινωνικοί παράγοντες
Τα υψηλότερα επίπεδα εισοδήματος και εκπαίδευσης, η επαγγελματική σταδιοδρομία και η περισσότερη σωματική δραστηριότητα είναι παράγοντες που μπορεί να σας βοηθήσουν να προστατευθείτε από την άνοια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στον σημερινό πληθυσμό μεγαλύτερης ηλικίας, πολλές γυναίκες δεν είχαν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες σε αυτούς τους τομείς κοινωνικής δραστηριότητας. Αυτό μπορεί να συνδέεται με το ότι οι άνδρες έχουν περισσότερο «γνωστικό απόθεμα» από τις γυναίκες καθώς μεγαλώνουν. Έτσι, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν πιο καλά την ψυχική πτώση που έρχεται με την ηλικία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.