Πώς εισέρχεται ο καπνός στο σώμα από παθητικό κάπνισμα 3ου βαθμού – Τι έδειξε μελέτη

Ακόμη και ο χειρισμός των ρούχων ενός καπνιστή μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο!

Πώς εισέρχεται ο καπνός στο σώμα από παθητικό κάπνισμα 3ου βαθμού – Τι έδειξε μελέτη

Το παθητικό κάπνισμα δεν είναι αστείο και φαίνεται ότι ακόμα και σε 3ο επίπεδο έκθεσης στο τσιγάρο, το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο!

Μια νέα μελέτη από μια ομάδα επιστημόνων στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley αναφέρει ότι οι επικίνδυνες χημικές ουσίες και η νικοτίνη που παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους μετά το κάπνισμα, μπορεί να προκαλέσουν σημαντικούς μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία των μη καπνιστών που ζουν στον ίδιο χώρο.

Το να ζει κανείς σε μολυσμένους από τσιγάρο χώρους, είτε χειρίζεται τα ρούχα ενός καπνιστή, είτε απλά κάνει check in σε ξενοδοχείο φιλικό προς τους καπνιστές, φαίνεται να είναι αρκετό για να τον εκθέσει σε τοξικές χημικές ουσίες, που υπερβαίνουν τις τρέχουσες οδηγίες κινδύνου για καρκίνο, λέει η μελέτη.

Προηγούμενη σχετική εργασία από την ίδια ομάδα ερευνητών εξέτασε τους κινδύνους της παραμένουσας νικοτίνης στον αέρα μετά το κάπνισμα ή το άτμισμα σε εσωτερικούς χώρους. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι εσωτερικές επιφάνειες απορροφούν τις τοξίνες και αντιδρούν σε μια άλλη αερομεταφερόμενη ένωση γνωστή ως νιτρώδες οξύ (HONO). Ο συνδυασμός δημιουργεί καρκινογόνες ενώσεις, που ονομάζονται νιτροζαμίνες (TSNAs – tobacco-specific nitrosamines).

Ακόμα κι αν βλέπετε ότι ο καπνός στον χώρο διαλύεται και “καθαρίζει”, μια ανάλυση με μικροσκόπιο δείχνει τη συσσώρευση νικοτίνης στις επιφάνειες του σπιτιού. Η συνεχής συσσώρευση νικοτίνης από το επαναλαμβανόμενο κάπνισμα υποδηλώνει ότι οι TSNAs σχηματίζονται συνεχώς, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο και άλλες καταστάσεις υγείας.

“Από τότε που περιγράψαμε για πρώτη φορά αυτήν τη χημική πραγματικότητα το 2010, αρκετές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία TSNAs σε εσωτερικές επιφάνειες και στη σκόνη που κάθεται στον χώρο. Σε αυτό το νέο άρθρο, ενσωματώσαμε τις νέες πληροφορίες που συγκεντρώσαμε την τελευταία δεκαετία με τα πιο πρόσφατα αποτελέσματά μας, για να υπολογίσουμε τις ημερήσιες δόσεις στις οποίες μπορεί να εκτεθούν οι άνθρωποι, που ζουν σε σπίτια μολυσμένα με παθητικό κάπνισμα”, εξηγεί ο Hugo Destaillats, χημικός στο Εργαστήριο του Berkeley.

Πώς εισέρχεται ο καπνός στο σώμα από παθητικό κάπνισμα 3ου βαθμού

Οι TSNAs εισέρχονται στο σώμα με άμεση εισπνοή μολυσμένου αέρα, ή με κατάποση σκόνης αναμεμειγμένης με την καρκινογόνο ένωση. Αν και δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητό, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι TSNAs μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό και:

  • μέσω επαφής με το δέρμα με μολυσμένο αέρα ή μολυσμένες επιφάνειες. Για παράδειγμα, ο ύπνος σε σεντόνια όπου κάποιος κάπνιζε!
  • μέσω της επιδερμικής χημείας, όπου η νικοτίνη στο δέρμα αντιδρά με το περιβαλλοντικό HONO για να σχηματίσει TSNAs απευθείας στην επιφάνεια του δέρματος

“Η νικοτίνη απελευθερώνεται σε μεγάλες ποσότητες κατά το κάπνισμα και καλύπτει όλες τις εσωτερικές επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου δέρματος”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Xiaochen Tang, ερευνητής στο Berkeley Lab. “Βρήκαμε ότι η παρουσία ελαίων δέρματος και ιδρώτα σε επιφάνειες οδήγησε σε υψηλότερες συγκεντρώσεις TSNAs εν τη παρουσία HONO, σε σύγκριση με καθαρές επιφάνειες”.

Κατά την μέτρηση των συγκεντρώσεων TSNAs από κάθε πιθανή οδό στο σώμα, οι συγγραφείς της μελέτης βρήκαν τον σχηματισμό τριών διαφορετικών TSNAs, συμπεριλαμβανομένων δύο γνωστών καρκινογόνων παραγόντων. Ένας από αυτούς, με την ένδειξη NNA, δεν υπάρχει στον καπνό του τσιγάρου και υπάρχουν λιγότερες πληροφορίες για την τοξικότητά του. Για τον λόγο αυτό, η μελέτη επικεντρώθηκε στις δύο καρκινογόνες ουσίες που ονομάζονται NNK και NNN.

“Παρουσιάζουμε πρόσθετα στοιχεία για τη γονιδιοτοξικότητα του NNA, αξιολογώντας την επίδρασή του σε καλλιεργημένα ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα”, λέει ο Bo Hang, συν-συγγραφέας από το Berkeley Lab’s Biosciences Area. “Η επαφή με το NNA οδήγησε σε βλάβη του DNA, συμπεριλαμβανομένου του σπασίματος της διπλής έλικας, που θεωρείται το πιο επιβλαβές γονιδιοτοξικό αποτέλεσμα”.

Οι ερευνητές εξέθεσαν NNK και NNN στο δέρμα ποντικών, όπου η ανάλυση ούρων επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν μεταβολίτες των δύο ενώσεων που υποδηλώνουν ότι εισήλθαν στο σώμα. Ακόμη και αφότου η ερευνητική ομάδα σταμάτησε να εκθέτει τα ποντίκια στις καρκινογόνες ουσίες, εκείνα συνέχισαν να συσσωρεύουν μεταβολίτες για άλλη μια εβδομάδα.

Η είσοδος μέσω του δέρματος είναι μια σημαντική ανησυχία

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η επαναλαμβανόμενη έκθεση στον καπνό του τσιγάρου (κανονικού ή ηλεκτρονικού) μπορεί να συσσωρεύσει τοξίνες στο σώμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου. Η έκθεση μέσω του δέρματος φαινόταν να είναι η οδός που εξέθεσε τους ανθρώπους περισσότερο στις TSNAs και ίσως ακόμη υψηλότερη από ό,τι αν το άτομο κάπνιζε μόνο του!

“Αυτά τα ευρήματα απεικονίζουν τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από το παθητικό κάπνισμα, το οποίο περιέχει όχι μόνο TSNAs αλλά εκατοντάδες άλλες χημικές ουσίες, μερικές από τις οποίες είναι επίσης γνωστές καρκινογόνες ουσίες”, προσθέτει ο Neal Benowitz, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Science & Technology.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.