ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Πώς οι δουλειές όπως το πλύσιμο των πιάτων μπορεί να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς;

Όσα δείχνει νέα έρευνα

Πώς οι δουλειές όπως το πλύσιμο των πιάτων μπορεί να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς;

Είναι εύκολο να θεωρήσεις τις μικροδουλειές ως τεράστια σπατάλη χρόνου ή ως χρονοβόρες διαδικασίες που βαραίνουν τη λίστα υποχρεώσεων σου, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να έχουν πραγματικά αντίκτυπο στη συνολική υγεία σου—αυτό είναι το κύριο στοιχείο από μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 5.416 ηλικιωμένες γυναίκες μεταξύ 63 και 97 ετών και μέτρησαν πόσο χρόνο ήταν ενεργές. Οι ερευνητές παρακολουθούσαν επίσης τι έκαναν οι γυναίκες ενώ έκαναν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Αυτό περιελάμβανε εργασίες όπως πλύσιμο πιάτων, κηπουρική, μαγείρεμα και ντους.

Κατά την περίοδο της μελέτης, 616 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρδιακή νόσο και 268 με στεφανιαία νόσο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι 253 έπαθαν εγκεφαλικό και 331 πέθαναν από καρδιαγγειακή νόσο. Αλλά ο κίνδυνος καρδιακών προβλημάτων ήταν πολύ χαμηλότερος για τους συμμετέχοντες που ήταν ενεργοί. Οι γυναίκες που κινούνταν για τουλάχιστον τέσσερις ώρες την ημέρα είχαν 43% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, 43% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, 30% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και 62% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, σε σύγκριση με όσους κινούνταν λιγότερο από δύο ώρες την ημέρα.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Steve Nguyen, λέει ότι αυτός και οι συνάδελφοί του ήθελαν να εξετάσουν τον αντίκτυπο της συνολικής δραστηριότητας στη θερμότητα της καρδιάς, επειδή οι τρέχουσες οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ «εστιάζει κυρίως σε δραστηριότητες υψηλότερης έντασης, όπως η άσκηση», οι οποίες δεν είναι εφικτές για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων.

«Η κατανόηση του βαθμού στον οποίο οι καθημερινές δραστηριότητες μπορούν να αποτρέψουν χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις μπορεί να βοηθήσει στην τροποποίηση αυτών των συστάσεων σωματικής δραστηριότητας ώστε να είναι πιο περιεκτικές και ενθαρρυντικές» για άτομα που δεν ενδιαφέρονται ή δεν μπορούν να κάνουν πιο έντονες ασκήσεις, λέει ο Nguyen.

«Η καρδιά μας – και το υπόλοιπο καρδιαγγειακό σύστημα – ανταποκρίνεται στην κίνηση ανεξάρτητα από την πηγή της κίνησης, είτε πρόκειται για περπάτημα για άσκηση είτε κατά τη διάρκεια της καθημερινής κίνησης», λέει ο Nguyen. Αυτό κάνει τους μύες να ενεργοποιούνται και να καίγονται περισσότερες θερμίδες, μαζί με αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό και βελτιώσεις στο σάκχαρο του αίματος, την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα σε διαφορετικές δουλειές, ο Nguyen συνιστά να επιλέξεις πράγματα όπως η κηπουρική και οι ελαφριές δουλειές του σπιτιού, όπως το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, το δίπλωμα ρούχων, το μαγείρεμα και το ξεσκόνισμα. «Ωστόσο, η καλύτερη δραστηριότητα για ένα άτομο για να αυξήσει την καθημερινή του κίνηση θα μπορούσε να εξαρτηθεί από τις περιστάσεις και τις προτιμήσεις του. Οποιαδήποτε κίνηση θα είναι ευεργετική σε σύγκριση με καθόλου κίνηση».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.