Πόσο καλά νομίζετε ότι ακούτε; – Κάντε αυτό το απλό τεστ ακοής

Ο άνθρωπος έχει ακουστικό φάσμα από 20Hz έως 20kHz κατά μέσο όρο

Πόσο καλά νομίζετε ότι ακούτε; – Κάντε αυτό το απλό τεστ ακοής

Η σταδιακή απώλεια της ακοής έρχεται φυσιολογικά, αλλά ο σύγχρονος τρόπος ζωής στις μεγαλουπόλεις οδηγεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους σε πρόωρη απώλεια της ακουστικής τους δυνατότητας εξαιτίας του μόνιμου θορύβου στο περιβάλλον τους.

Μια πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins έδειξε ότι το 30% των ανθρώπων ηλικίας 40 έως 60 ετών έχουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα ακοής.

Ο άνθρωπος έχει ακουστικό φάσμα από 20Hz έως 20kHz κατά μέσο όρο. Αλλά οι συχνότητες που μπορεί να “πιάσει” το ανθρώπινο αυτί διαφέρουν όσο το άτομο μεγαλώνει και τα τριχοειδή κύτταρα στο αυτί χάνονται σταδιακά. Είναι άλλωστε από τα λίγα μέρη του ανθρώπινου οργανισμού που δεν αναγεννιούνται τα κύτταρα.

Τα τριχοειδή κύτταρα “πιάνουν” πρώτα τις πιο υψηλές συχνότητες και όσο καταστρέφονται, τόσο μικρότερο γίνεται το φάσμα που ακούει το άτομο. Γι’ αυτόν το λόγο οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, που έχουν εκτεθεί περισσότερα χρόνια σε θορύβους στο περιβάλλον τους και έχουν χάσει περισσότερα τριχοειδή κύτταρα, έχουν μεγαλύτερα προβλήματα στις υψηλές συχνότητες.

Κάντε το τεστ παρακολουθώντας το παρακάτω βίντεο. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε την επιλογή υψηλής ευκρίνειας στο βίντεο (High Definition – HD), να φορέσετε ακουστικά και να μην υπάρχουν άλλοι θόρυβοι στον χώρο, για πιο ακριβή αποτελέσματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώστε την πρώτη συχνότητα που θα πιάσει το αυτί σας (χαμηλές συχνότητες) και την τελευταία που θα μπορείτε να ακούτε (υψηλές συχνότητες) και δείτε ποιο είναι το δικό σας ακουστικό φάσμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.