ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

ΠΟΥ: Ανησυχία για την ψιττάκωση – Πώς μεταδίδεται και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η ψιττάκωση είναι γνωστή και ως «νόσος των παπαγάλων»

ΠΟΥ: Ανησυχία για την ψιττάκωση – Πώς μεταδίδεται και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση της ψιττάκωσης, που προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia psittaci (C. psittaci), το οποίο συχνά προέρχεται από πτηνά, όπως αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες, (Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία), ανέφεραν από 15-30 κρούσματα στους πρώτους μήνες του 2024. Παράλληλα, πέντε επιβεβαιωμένοι θάνατοι αναφέρθηκαν στην Ολλανδία.

Τι είναι η ψιττάκωση

Η ψιττάκωση είναι γνωστή και ως «νόσος των παπαγάλων», «πυρετός των παπαγάλων» ή «χλαμυδίωση των παπαγάλων». Η πάθηση μεταδίδεται από τα πτηνά σε άλλα ζώα αλλά και σπανιότερα στον άνθρωπο. Η περίοδος επώασης διαρκεί έως 14 ημέρες.

Πώς εξαπλώνεται

Ο ιός συνδέεται κυρίως όσους εργάζονται με πτηνά, εργάτες πουλερικών, κτηνιάτρους, ιδιοκτήτες πτηνών και κηπουρούς, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΠΟΥ. Η μετάδοση της νόσου στον άνθρωπο συμβαίνει κυρίως μέσω της εισπνοής σωματιδίων του αέρα από αναπνευστικές εκκρίσεις, αποξηραμένα κόπρανα ή σκόνη φτερών.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι πάντως εξαιρετικά σπάνια. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ό κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, αν και συνιστάται επαγρύπνηση για τα πτηνοτροφεία και τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων πτηνών.

«Συνολικά, πέντε χώρες στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ ανέφεραν μια ασυνήθιστη και απροσδόκητη αύξηση στις αναφορές κρουσμάτων C psittaci. Ορισμένες από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν ανέπτυξαν πνευμονία και οδήγησαν σε νοσηλεία, ενώ αναφέρθηκαν και θανατηφόρα περιστατικά» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Τα συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα της ψιττάκωσης συγχέονται συχνά με την πνευμονιοκοκκική πευμονία. Συνήθως εκδηλώνεται με:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

• Πυρετό
• Διάρροια
• Επιπεφυκίτιδα
• Κηλίδες Horder
• Πρήξιμο σπλήνας
• Βήχα
• Δυσκολία στην αναπνοή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.