ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

ΠΟΥ: «Ένας στους τρεις θανάτους από καρκίνο του δέρματος οφείλεται στην εργασία κάτω από τον ήλιο»

Τα μέτρα προστασίας

ΠΟΥ: «Ένας στους τρεις θανάτους από καρκίνο του δέρματος οφείλεται στην εργασία κάτω από τον ήλιο»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας, αναφέρουν πως ένας στους τρεις θανάτους από καρκίνο του δέρματος οφείλεται στην εργασία κάτω από τον ήλιο.

Σε κοινή έρευνα που πραγματοποίησαν προειδοποιούν ότι αυτό δεν αφορά το μελάνωμα, που είναι η πιο επιθετική μορφή δερματικού καρκίνου. Αφορά τους λεγόμενους μη-μελανωματώδεις καρκίνους του δέρματος, δηλαδή:

  • Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα
  • Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα

Οι δύο διεθνείς οργανισμοί τονίζουν πως απαιτούνται άμεσα μέτρα για να προληφθεί αυτή η σοβαρή απειλή για τους εργαζομένους.

Τα νέα δεδομένα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Environment International. Όπως αναφέρουν οι δύο οργανισμοί, 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκτίθενται στον ήλιο στη διάρκεια της εργασίας τους. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ηλικία 15 ετών και άνω. Αντιστοιχούν στο 28% όλου του εργατικού δυναμικού.

Από τους εργαζομένους αυτούς, το 2019 πέθαναν σχεδόν 19.000 από μη-μελανωματώδεις καρκίνους τους δέρματος που οφείλονταν στον ήλιο. Η πλειονότητα εξ αυτών (το 65%) ήταν άνδρες. Οι εν λόγω θάνατοι καταγράφηκαν σε 183 χώρες του κόσμου.

Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι η έκθεση στην UV αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο επαγγελματικό καρκινογόνο, μετά τον αμίαντο και την σκόνη πυριτίου, γράφουν οι ειδικοί.

«Η έκθεση κατά την εργασία χωρίς προφυλάξεις στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου αποτελεί σημαντική αιτία επαγγελματικού καρκίνου του δέρματος», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Υπάρχουν, όμως, αποτελεσματικές λύσεις για να προστατευθούν οι εργαζόμενοι από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου».

Διπλασιάσθηκαν οι θάνατοι

Η έρευνα αποκαλύπτει ακόμα ότι μεταξύ 2000 και 2019 σχεδόν διπλασιάσθηκαν οι θάνατοι από καρκίνο του δέρματος λόγω επαγγελματικής έκθεσης στον ήλιο. Ειδικότερα ήταν:

  • 10.088 θάνατοι το 2000
  • 18.960 θάνατοι το 2019

Η διαφορά αυτή καταδεικνύει αύξηση κατά 88% σε μια εικοσαετία. Επιπλέον, αφορά εργαζομένους σε όλο το φάσμα της οικονομίας, αφού στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν μεταξύ άλλων:

  • Οι εργαζόμενοι στην κτηνοτροφία, την γεωργία, τις κατασκευές (π.χ. σε οικοδομές, δημόσια έργα)
  • Οι ψαράδες
  • Όσοι συλλέγουν υλικά ανακύκλωσης
  • Οι εργαζόμενοι σε υπαίθριες αγορές

Ακόμα και οι επαγγελματίες οδηγοί κινδυνεύουν, αφού ο ήλιος διαπερνά τα τζάμια και αντανακλάται από τις λείες επιφάνειες. Το ίδιο και οι εργαζόμενοι σε πάρκα, ζωολογικούς κήπους, στην καθαριότητα των δρόμων και πολλοί άλλοι.

Τα μέτρα προστασίας

Ο ΠΟΥ τονίζει ότι απαιτούνται μέτρα προστασίας από τον ήλιο για τους εργαζομένους σε υπαίθριους χώρους. Επειδή ο καρκίνος του δέρματος χρειάζονται χρόνια ή και δεκαετίες για να αναπτυχθεί, οι εργαζόμενοι χρειάζονται προστασία από νωρίς στη ζωή τους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται σκιά, να εργάζονται τις ώρες μειωμένης ηλιοφάνειας (όχι το μεσημέρι) και να εκπαιδεύονται στην ηλιοπροστασία.

Πρέπει επίσης να χρησιμοποιούν αντηλιακά και προστατευτικά ρούχα (μακρυμάνικες μπλούζες, μακριά παντελόνια, καπέλα με φαρδύ γείσο). Απαιτούνται επίσης πρόσθετα μέτρα τις ημέρες έντονης ηλιοφάνειας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα μέτρα πρέπει να θεσπίσουν, να εφαρμόσουν και να επιβάλλουν κεντρικά οι κυβερνήσεις, ώστε να προστατευθούν όλοι οι εργαζόμενοι, καταλήγει ο ΠΟΥ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.