ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

ΠΟΥ: Χτυπάει «καμπανάκι» για τις επιδημίες άνθρακα – Πάνω από 1.100 κρούσματα σε 5 χώρες

Κάθε χώρα και διαφορετική περίπτωση

ΠΟΥ: Χτυπάει «καμπανάκι» για τις επιδημίες άνθρακα – Πάνω από 1.100 κρούσματα σε 5 χώρες

Κρούσματα άνθρακα έχουν σημειωθεί σε τουλάχιστον 5 χώρες, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα, καθώς προειδοποιεί ότι ενδέχεται να υπάρξουν κι άλλα κρούσματα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΟΥ αναφέρει ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 1.166 ύποπτα και 37 επιβεβαιωμένα περιστατικά άνθρακα, καθώς και 20 θάνατοι.

Οι χώρες που πλήττονται είναι:

  • Η Κένυα
  • Το Μαλάουϊ
  • Η Ουγκάντα
  • Η Ζάμπια
  • Η Ζιμπάμπουε

Στη Ζιμπάμπουε ο άνθρακας είναι ενδημικός και κάθε χρόνο παρατηρούνται εποχιακές συρροές περιστατικών, διευκρινίζει ο διεθνής Οργανισμός.

Κάθε χώρα και διαφορετική περίπτωση

Από τις πέντε χώρες, η Ζάμπια βιώνει την μεγαλύτερη έξαρση της τελευταίας 12ετίας. Κρούσματα έχουν αναφερθεί σε εννέα από τις δέκα περιφέρειές της. Το 2023 (έως και τις 20 Νοεμβρίου) είχαν αναφερθεί 684 ύποπτα και 25 επιβεβαιωμένα περιστατικά. Τέσσερις από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

Έως πρότινος, στη χώρα αναφέρονταν μόνο σποραδικά κρούσματα άνθρακα στα ζώα και πολύ σπάνια σε ανθρώπους. Σε μία περίπτωση, όμως, εφέτος 26 άνθρωποι νόσησαν ταυτοχρόνως μετά από την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος από ιπποπόταμο.

Οι συρροές των περιστατικών εκδηλώνονται με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε χώρα. Στην Κένυα έχουν αναφερθεί τρεις θάνατοι εφέτος, ενώ πέρυσι υπήρχαν 200 ύποπτα περιστατικά και κανένας θάνατος. Στο Μαλάουϊ ο άνθρακας είναι ενδημικός στα ζώα. Ωστόσο εφέτος ανέφερε το πρώτο στην ιστορία του κρούσμα σε άνθρωπο.

Στην Ουγκάντα αναφέρθηκαν εφέτος 13 θάνατοι και αρκετά κρούσματα σε τρεις περιφέρειες. Το 2022 είχαν αναφερθεί συνολικώς δύο θάνατοι. Οι αυξημένοι εφετινοί θάνατοι αποδίδονται στην καθυστερημένη προσέλευση στον γιατρό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη Ζιμπάμπουε από το 2019 αναφέρονται κάθε χρόνο κρούσματα άνθρακα, γεγονός που υποδηλώνει ότι απαιτούνται ισχυρότερα μέτρα πρόληψης, λέει ο ΠΟΥ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.