ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πρωινό: Δείτε ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να «ρίξετε» τη χοληστερίνη

Όταν είναι υψηλή τα αιμοφόρα αγγεία φράσσονται από τα λίπη και έτσι, δυσκολεύεται η κυκλοφορία μέσω των αρτηριών

Πρωινό: Δείτε ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να «ρίξετε» τη χοληστερίνη

Η χοληστερίνη είναι μία ουσία που βρίσκεται στα λιπίδια του αίματος και ο ρόλος της στον οργανισμό είναι επιβοηθητικός στη διαδικασία της παραγωγής νέων κυττάρων, αρκεί όμως να είναι σε υγιές επίπεδο.

Όταν υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια λειτουργεί αντίθετα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην υγεία της καρδιάς.

Όταν ένα άτομο έχει υψηλή χοληστερίνη, τα αιμοφόρα αγγεία φράσσονται από τα λίπη και έτσι, δυσκολεύεται η κυκλοφορία μέσω των αρτηριών.

Η καρδιά δεν λαμβάνει το οξυγόνο που απαιτείται και αυξάνει ο κίνδυνος εμφράγματος. Επιπλέον, αν δεν αιματώνεται σωστά ο εγκέφαλος μπορεί να προκληθεί και εγκεφαλικό.

Άρα η χοληστερίνη πρέπει να είναι ρυθμισμένη για να μην υπάρχει κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα. Διαιτολόγος προτείνει πέντε πρωινά για όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη και θέλουν να τη μειώσουν.

«Εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη, είναι σημαντικό να επιλέγετε τρόφιμα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά», λέει ο Δρ Άλισον.

«Αντί για τρόφιμα που πρόκειται να αυξήσουν τα επίπεδα της “κακής” χοληστερόλης στο αίμα, πρέπει να εστιάσετε στις φυτικές ίνες και τα “πολυακόρεστα λίπη», σημειώνει.

Χοληστερίνη: Τα πρωινά για να μειωθεί

Ένα από τα καλύτερα πρωινά, σύμφωνα με τον διαιτολόγο, είναι η βρώμη που είναι «πλούσια σε φυτικές ίνες που μειώνουν τη χοληστερίνη. Δοκιμάστε να προσθέσετε φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή κανέλα για γεύση».

Ακόμα ένα καλό πρωινό είναι τα αυγά, αλλά ο διαιτολόγος προειδοποιεί: «φροντίστε να τρώτε ένα με δύο την ημέρα. Και προτιμήστε τα ασπράδια αντί να τα τρώτε ολόκληρα».

Για όσους προτιμούν πιο διαιτητική επιλογή, ο Δρ Άλισον προτείνει γιαούρτι: «Έχει υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης. Επιλέξτε ένα με χαμηλά λιπαρά και προσθέστε φρέσκα φρούτα ή μέλι».

Αν βιάζεστε, ο διαιτολόγος προτείνει ψωμί ολικής άλεσης που «είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι».

«Εάν έχετε περισσότερο χρόνο δεν είναι κακό να προσθέσετε αβοκάντο, βούτυρο αμυγδάλου ή τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά», προτείνει.

Τέλος, μία καλή επιλογή είναι το smoothie με φρούτα, ο οποίος είναι ένας «εξαιρετικός τρόπος για να πάρετε μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκτός από μια υγιεινή διατροφή, ένας από τους κρίσιμους τρόπους για να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης είναι η άσκηση. Οι ειδικοί προτείνουν 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.