ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Self test: Οι εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη «χρυσή» προμήθεια των 10 εκατ. κιτ! – Τι συμβαίνει με τη Siemens

Self test: Οι εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη «χρυσή» προμήθεια των 10 εκατ. κιτ! – Τι συμβαίνει με τη Siemens

Όπως ενημέρωσε το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας του Νίκου Χαρδαλιά ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της… εξπρές εύρεσης προμηθευτή των 10.000.000 self tests που θα μοιραστούν «δωρεάν» στους πολίτες, με 30 εταιρείες να καταθέτουν προσφορές.

Ειδικότερα, ανταποκρινόμενοι στην ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, κατέθεσαν φακέλους προσφορών οι ακόλουθες εταιρείες: Naturalis, Petroil, Μίγκος, Δίγκας, ENNOVATIVE, Bioplus, Dermis, ΦΑΓΚΡΟΝ, ΑΝΤΙΣΕΛ, Helix, Biospeedia, Ramma Dental, Medhealth, Hygiene ONE, GMK Medical, Ξενοφών Γερμανός, Swiss Med, Medella, Asklipios Medical Group, URF Pharmaceutical, BIOSNA, Roche, QEFII, Πήγασος, MEEPMENT, BIOPROM, MARVIFARM, Anats, MedTrust και Anachem.

Τις προδιαγραφές, ως φαίνεται, πληρούν οι προσφορές 7 – 8 εταιρειών, ενώ όλοι οι φάκελοι αναμένεται να προωθηθούν αύριο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Όπως έχει γίνει γνωστό, η εταιρεία που θα ξεχωρίσει μέσω του διαγωνισμού, θα πρέπει να παραδώσει άμεσα τα 10 εκατ. τεμάχια (μέσα σε 7 ημέρες), δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι αρχές Απριλίου θα ξεκινήσει η δωρεάν διανομή τους στους πολίτες μέσω των φαρμακείων.

Θα πρέπει να τονιστεί πως ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αφορά την προμήθεια των τεστ και όχι την κατασκευή τους, καθώς όπως βλέπουμε απουσιάζει το όνομα της Siemens, η οποία είναι μία από τις δύο εταιρείες που τα κατασκευάζει.

Ο λόγος που δεν βλέπουμε φυσικά το όνομα της γνωστής εταιρείας είναι πως ο διαγωνισμός αφορά την προμήθεια και όχι την παραγωγή των self test, η εταιρεία που θα αναλάβει τον διαγωνισμό θα προμηθευτεί self test από κάποια από τις δύο εταιρείες που τα παράγουν.

Επιπλέον να σημειώσουμε πως τον Οκτώβριο η κυβέρνηση είχε απαγορεύσει τα self test, όμως μόλις η Siemens τα έβγαλε σε παραγωγή αυτή η απαγόρευση έπαψε να ισχύει.

Στη φάση της Τεχνικής Αξιολόγησης

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, «η διαδικασία βρίσκεται στην φάση της Τεχνικής Αξιολόγησης των προσφερόμενων τεστ από Επιτροπή που αποτελείται από τρεις καθηγητές από τρία διαφορετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις επόμενες ώρες, έτσι ώστε αύριο να αποσταλεί ο φάκελος του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την διενέργεια προσυμβατικού ελέγχου».

Η απόπειρα της κυβέρνησης να βάλει τη διαδικασία των self test στο επίκεντρο της προσπάθειας διαχείρισης της πανδημίας, πετώντας το… μπαλάκι σε πολίτες και εργαζόμενους, έχει ήδη συγκεντρώσει πυρά από κόμματα, ειδικούς, αλλά και επιστήμονες.

Τις προηγούμενες ημέρες, άλλωστε, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση αντιπολίτευσης-κυβέρνησης για τον διαγωνισμό καθεαυτό, καθώς τα κόμματα εξέφρασαν σοβαρές ενστάσεις για την διαγωνιστική διαδικασία.

Ωστόσο, όπως είναι ήδη γνωστό, τα εν λόγω τεστ είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας (κανένα από τα self-test που κυκλοφορούν στην αγορά της Ε.Ε. δεν διαθέτει σήμανση CE, ενώ απαιτείται επανέλεγχος με μοριακό τεστ).

Σοβαρές είναι οι αντιδράσεις και από τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι καλούνται να μπουν στην πρώτη γραμμή διαχείρισης της διάθεσης των τεστ στους πολίτες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.