ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Προσοχή: Τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να αυξάνουν την ευπάθεια στη ζέστη λένε οι ειδικοί

Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο από τη ζέστη όσοι λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά ή/και αντιψυχωσικά φάρμακα

Προσοχή: Τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να αυξάνουν την ευπάθεια στη ζέστη λένε οι ειδικοί

Αν πάσχετε από κατάθλιψη και υποβάλλεστε σε αντικαταθλιπτική αγωγή, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν κάνει ζέστη. Ορισμένα αντικαταθλιπτικά μπορεί να εμποδίσουν το σώμα να ρυθμίσει σωστά την θερμοκρασία του, προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες.

Την ίδια παρενέργεια μπορεί να έχουν και ορισμένα αντιψυχωσικά φάρμακα που χορηγούνται για παθήσεις, όπως η διπολική διαταραχή και η σχιζοφρένεια.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως οι πάσχοντες από προβλήματα ψυχικής υγείας θα σπεύσουν μόνοι τους να διακόψουν την φαρμακευτική τους αγωγή, διευκρινίζει στο BBC η Dr Wendy Burn, τέως πρόεδρος του βρετανικού Βασιλικού Κολλεγίου Ψυχιάτρων (RCP).

Πρέπει επίσης να αποφεύγουν την άμεση έκθεση στον ήλιο, διότι τα φάρμακα αυτά μπορεί να αυξήσουν και την ευαισθησία του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία. Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να κυκλοφορούν σε υπαίθριους χώρους, δίχως να φορούν αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF).

Απαραίτητο είναι ακόμα να πίνουν άφθονο νερό, καθώς και να αποφεύγουν τις κοπιώδεις δραστηριότητες στη ζέστη.

Και η εφίδρωση

Τα προβλήματα στη ζέστη είναι πιθανότερο να παρατηρηθούν με ορισμένα αντιψυχωσικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα, λένε οι ειδικοί. Τα φάρμακα αυτά απειλούν τους ασθενείς διότι προκαλούν έντονη εφίδρωση, αλλά ταυτοχρόνως τους εμποδίζουν να συνειδητοποιήσουν ότι διψάνε.

Έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος αφυδάτωσης, η οποία προκαλεί πρόσθετα προβλήματα όπως ζάλη, πονοκέφαλο και απώλεια των αισθήσεων.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά και τα αντιψυχωσικά φάρμακα σχετίζονται με τις ασθένειες που προκαλεί η ζέστη», επισημαίνει ο Dr. Laurence Wainwright, από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Αυτό πιθανώς σχετίζεται με τις επιδράσεις που ασκούν στον υποθάλαμο, εκτίμησε. Πρόκειται για το τμήμα του εγκεφάλου το οποίο ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, τη σωματική θερμοκρασία.

«Σε μερικές περιπτώσεις, το σώμα αδυνατεί να ρυθμίσει τη σωματική θερμοκρασία αποτελεσματικά. Έτσι οι ασθενείς είναι ευάλωτοι σε προβλήματα από τη ζέστη, όπως οι μυϊκές κράμπες, η λιποθυμία, ακόμα και η θερμοπληξία», αναφέρει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αντίστοιχα, τα αντικαταθλιπτικά της οικογένειας των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) προκαλούν έντονη εφίδρωση. Αυτή με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.