Αφρικανική πανώλη: «Θερίζει» χοίρους στην Κίνα, αυξάνει την τιμή στο σουβλάκι & μπορεί να επαναφέρει τον «Μαύρο Θάνατο»

Αφρικανική πανώλη: «Θερίζει» χοίρους στην Κίνα, αυξάνει την τιμή στο σουβλάκι & μπορεί να επαναφέρει τον «Μαύρο Θάνατο»

Η αφρικανική πανώλη θερίζει τους πληθυσμούς χοιρινών στην Κίνα και στην Ελλάδα θα επιφέρουν σημαντική αύξηση στην τιμή στο σουβλάκι αλλά αυτό που μπορεί να συμβεί είναι απείρως σημαντικότρο.

Μια πανδημία που θα μπορούσε να στοιχίσει τις ζωές εκατομμυρίων και να επαναφέρει τον «Μαύρο Θάνατο». Την βουβωνική πανώλη που εξαφάνισε τον μισό πληθυσμό της Ευρώπης τον 14ο αιώνα.

Ενας θανατηφόρος παθογόνος ιός, χωρίς για την ώρα γνωστή θεραπεία, εξαπλώνεται στην Κίνα.

Το θέμα θυμίζει απειλητικά την πανδημία SARS που ξεκίνησε το 2002 από τη νότια Κίνα για να απειλήσει πολύ σύντομα την παγκόσμια υγεία.

Φέτος, η Κίνα υποχρεούται να θανατώσει 130 εκατομμύρια χοιρινά – περίπου το 1/3 του πληθυσμού στην Κίνα, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο στον κόσμο.

Λόγω αυτής της κατάστασης βγήκε και η ανακοίνωση των Ελλήνων επαγγελματιών για αναπόφευκτη άνοδο της τιμής στο σουβλάκι και το κρέας.

Το Bloomberg αναφέρει πως κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να συμβεί σε μια Κίνα μετά την κρίση του SARS.

Το κομμουνιστικό καθεστώς διαβεβαίωσε σε κάθε τόνο πως είχε προετοιμαστεί για την άμεση αντιμετώπιση μιας παρόμοιας κατάστασης. Ευτυχώς για την ώρα, η αφρικανική πανώλη που έπληξε τους χοίρους δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι πως ενώ οι «κακές συνήθειες» του συγκεντρωτικού κινεζικού κράτους δεν εγκαταλείπονται εύκολα, πόσο πιθανό είναι η συστηματικά απροετοίμαστη Κίνα να αναφέρει ενδεχόμενη επόμενη επιδημία που αυτή τη φορά θα σκοτώνει ανθρώπους.

Τους τελευταίους μήνες, έχουν παρατηρηθεί εξάλλου και φαινόμενα συγκάλυψης κρουσμάτων της αφρικανικής πανώλης σε πληθυσμούς χοιρινών, ενώ παράλληλα γίνεται μεγάλη προσπάθεια να μην καλυφθεί το θέμα, προωθώντας το αφήγημα πως η επιδημία είναι υπό έλεγχο, ενώ δεν είναι.

Η νόσος των χοιρινών δεν απειλεί την ανθρώπινη ζωή προς το παρόν. Όμως οι ιοί μεταλάσσονται. Και ένας ιος πανώλης δεν είναι ότι καλύτερο για έναν πλανήτη όπου οι άνθρωποι μετακινούνται ελεύθερα και παντού και γρήγορα.

Με την πρώτη ματιά, η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν μοιάζει να έχει και πολλά κοινά με την πανδημία του SARS. Όμως, από πλευράς αξιωματούχων στην Κίνα, αποτελεί μια σοβαρή απειλή στην κοινωνική σταθερότητα. Στην Κίνα, όπου το χοιρινό αποτελεί την κύρια πηγή πρωτεΐνης, οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές – εξαιτίας της έλλειψης – μπορούν να διαδραματίσουν ανυπολόγιστη ζημιά στον πληθωρισμό.

Αυτή τη φορά, έχουμε να κάνουμε με μια επιδημία που στην περίπτωσή μας θα έχει επιπτώσεις στην τσέπη μας και την τιμή που θα φτάσει το σουβλάκι.

Η ασθένεια των χοίρων δεν είναι μεταδοτική. Τι θα συμβεί όμως την επόμενη φορά, αν μια χώρα με αχανή βιομηχανία και σε γεωγραφική θέση «κλειδί», πέρασμα αποδημητικών πουλιών και με αδύναμες δομές υγείας, όπως η Κίνα κληθεί να αντιμετωπίσει μια επιδημία που απειλεί ανθρώπινες ζωές;

Κάπως έτσι, σύμφωνα με το Bloomberg, η Κίνα είναι ο βασικός υποψήφιος για να αποτελέσει την αφετηρία της επόμενης πανδημίας που θα στοιχίσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Τι ήταν ο ιός SARS
Ο ιός του αναπνευστικού SARS χτύπησε την Ασία το 2003 και έκανε δημοφιλή τη χειρουργική μάσκα. Kατάφερε να εξαπλωθεί σε είκοσι και πλέον χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, Ευρώπης και Ασίας, πριν τεθεί υπό περιορισμό.

Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον SARS, ενώ τα θύματά του ανήλθαν σε 774.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Eπειτα από 6 μήνες πανικού, η επιδημία καταλάγιασε και τέθηκε υπό έλεγχο, τον Ιούλιο του 2003. Ακόμα και σήμερα ωστόσο, καθώς οριστική θεραπεία για τον SARS δεν υπάρχει, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι προσανατολισμένος στην ενημέρωση του κόσμου σχετικά με δράσεις πρόληψης του ιού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.