Κροτίδες βεγγαλικά και καυτές σούβλες: Τα εγκαύματα του Πάσχα που θέλουν προσοχή

Τι πρέπει να προσέξετε

Κροτίδες βεγγαλικά και καυτές σούβλες: Τα εγκαύματα του Πάσχα που θέλουν προσοχή

Το έγκαυμα σαν ατύχημα κατά τη διάρκεια του Πάσχα, δεν είναι από τα πράγματα που συμβαίνουν τόσο συχνά. Για παράδειγμα μια δηλητηρίαση, ή καούρες και βαρυστομαχιά συνηθίζεται να συμβαίνουν, αλλά το έγκαυμα σπανιότερα.

Τι πρέπει να κάνουμε όμως όταν συμβεί; Πως να αντιδράσουμε την “κακιά στιγμή”; Κινδυνεύουμε όταν αφηρημένοι αγγίξουμε με τα χέρια μας το καυτό μέταλλο της σούβλας;

Τι να κάνουμε αν για παράδειγμα πάρουν φωτιά τα μαλλιά μας από την λαμπάδα ενός πιστού στην εκκλησία; Πως να προσφέρουμε βοήθεια σε κάποιον που πήραν φωτιά τα δάχτυλα του από βεγγαλικά;

Αρχικά να οριοθετήσουμε τι είναι το έγκαυμα. Κάθε καταστροφή του δέρματος ή των υποκειμένων ιστών που οφείλεται στην επίδραση θερμότητας, ηλεκτρικού ρεύματος, χημικής ουσίας ή ακτινοβολίας ονομάζεται έγκαυμα. Και δεν είναι μόνο η καταστροφή του δέρματος ή των ιστών αλλά και η εν γένει αχρήστευση τους.

Τα εγκαύματα ανάλογα με το πόσο “βαριά” είναι χωρίζονται σε Α, Β και Γ βαθμού με τον πρώτο βαθμό να είναι το ελαφρύτερο.

Πως αντιμετωπίζουμε όμως ένα έγκαυμα; Σας παρουσιάζουμε τις βασικές αρχές αντιμετώπισης και πάντα μα πάντα σε σοβαρές περιπτώσεις πρέπει να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικές οι πρώτες βοήθειες που θα μπορέσουμε να δώσουμε σε έναν εγκαυματία, μέχρι να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ή απλά (όταν το έγκαυμα δεν είναι σοβαρο) για να τον ανακουφίσουμε.

Νερό. Πρέπει να ρίξουμε άφθονο νερό στις επιφάνειες που κάηκαν (πχ έπιασε κάποιος την καυτή σούβλα, πρέπει να του ρίξουμε άφθονο νερό από τη βρύση, στην παλάμη) τουλάχιστον για 10 με 20 λεπτά.

Στη συνέχεια μπορούμε να του χορηγήσουμε κάποιο αναλγητικό και κορτιζονούχα κρέμα. Μετά ενδείκνυται να τοποθετούμε ενυδατικές αλοιφές στο σημείο που κάηκε.

Τις επιφάνειες που υπέστησαν έγκαυμα είναι καλό να μην τις καλύπτουμε με γάζες αλλά να τις αφήνουμε ανοιχτές και να αλείφουμε πάνω τους αντισηπτικά, κάθε 6 ώρες. Τα άκρα που κάηκαν καλό θα είναι να τα τοποθετούμε υψηλότερα. Έτσι αποφεύγουμε το οίδημα.

Εάν το έγκαυμα είναι βαρύτερο, πρέπει αμέσως να σπεύσουμε στο κοντινότερο νοσοκομείο όπου εξειδικευμένοι ιατροί θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση.

Αναφερόμαστε πάντα σε μικροεγκαύματα και όχι σε σοβαρές περιπτώσεις. Για παράδειγμα μικροέγκαυμα μπορεί να προκληθεί από μια κροτίδα, αλλά είναι σοβαρή περίπτωση, όταν μπορεί να υπάρξει και ακρωτηριασμός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτές τις μέρες η προσοχή μας πρέπει να είναι πολύ μεγάλη γιατί το κακό δεν αργεί να συμβεί. Προσοχή στις πυρωμένες σούβλές, προσοχή στα κεριά μέσα στην εκκλησία, προσοχή στα βεγγαλικά, τα βαρελότα και τις κροτίδες…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.