Δημοκρατία έχουμε, ότι θέλουμε λέμε, έτσι Αλέξη;

Ψυχίατρος αποκαλύπτει: Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει μακροχρόνια σε απώλεια μνήμης και «ομίχλη» εγκεφάλου

Τι προτείνει για καλύτερο ύπνο

Ψυχίατρος αποκαλύπτει: Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει μακροχρόνια σε απώλεια μνήμης και «ομίχλη» εγκεφάλου

Ο Αμερικανός ψυχίατρος, Ντάνιελ Άμεν προειδοποίησε ότι ο ύπνος λιγότερο από επτά ώρες την ημέρα, μπορεί να οδηγήσει μακροχρόνια σε απώλεια μνήμης και «ομίχλη εγκεφάλου».

Η έρευνά του υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται αυτήν την ελάχιστη ποσότητα ύπνου για να καθαρίσει τα «μεταβολικά απόβλητα» που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, μια διαδικασία που περιγράφει ως «νυχτερινή πλύση εγκεφάλου».

Ο Άμεν επισημαίνει ότι όταν αυτός ο καθαρισμός δεν πραγματοποιείται σωστά, η συνέπεια είναι ένας μεγαλύτερος κίνδυνος γνωστικών προβλημάτων.

Ως εκ τούτου, συνιστά την καθιέρωση αυτού που αποκαλεί «νευρωνικό όριο ύπνου»: να πηγαίνουμε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων, και να διασφαλίζουμε τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου, όπως αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα The New York Post.

Ο ειδικός τονίζει επίσης την ανάγκη περιορισμού της χρήσης οθονών τη νύχτα. Η έκθεση στο φως από κινητά τηλέφωνα, tablet και υπολογιστές πριν από τον ύπνο τον καθυστερεί και διαταράσσει την ξεκούραση. Για να αποφευχθεί αυτό, προτείνει να δημιουργηθεί ένα «ψηφιακό ηλιοβασίλεμα», που σημαίνει να απενεργοποιούνται όλες οι συσκευές τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον ύπνο. Συνιστά επίσης χαλαρωτικές δραστηριότητες όπως διάβασμα ή ένα ζεστό μπάνιο.

Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς τον ύπνο είναι επίσης σημαντικό, τονίζει ο Άμεν. Εξηγεί ότι η μείωση της θερμοκρασίας του δωματίου, η χρήση μαξιλαριών που ρυθμίζουν τη θερμότητα, η χρήση χαμηλού φωτισμού και η χρήση αρωμάτων όπως η λεβάντα είναι όλα σήματα που βοηθούν τον εγκέφαλο να αναγνωρίσει πότε είναι ώρα για ξεκούραση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ψυχίατρος προτείνει ότι ορισμένα φυσικά συμπληρώματα μπορεί να είναι χρήσιμα, πάντα υπό ιατρική παρακολούθηση.

Μεταξύ αυτών, αναφέρει τη μελατονίνη για τη ρύθμιση του κιρκαδιανού ρυθμού, το μαγνήσιο για την ηρεμία του νευρικού συστήματος, την 5-HTP για την αντιμετώπιση του νυχτερινού άγχους και το GABA, το οποίο προάγει τη χαλάρωση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.