«Ράλι» για την ανάπτυξη rapid και PCR test για την ευλογιά των πιθήκων

Η ζήτηση για τεστ κοροναϊού βαίνει προς μείωση

«Ράλι» για την ανάπτυξη rapid και PCR test για την ευλογιά των πιθήκων

Εν μέσω της πρώτης σημαντικής επιδημίας ευλογιάς των πιθήκων εκτός Αφρικής, η βιομηχανία ιατροφαρμακευτικών προϊόντων σπεύδει να αναπτύξει εύχρηστες διαγνωστικές εξετάσεις, ελπίζοντας να αντισταθμίσει κάπως τη μείωση πωλήσεων στα τεστ κορωνοϊού.

Η κούρσα ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, όπως είχε συμβεί στις αρχές του 2020, όταν οι κατασκευαστές έσπευσαν να αναπτύξουν τεστ για την Covid-19, μια αγορά που αποδείχθηκε χρυσορυχείο με κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όμως η ζήτηση για τεστ ευλογιάς των πιθήκων θα είναι πολύ μικρότερη, δεδομένου ότι η ιογενής ασθένεια δεν είναι τόσο μεταδοτική όσο ο κορωνοϊός, επισημαίνει το Reuters.

Και, σε αντίθεση με το αιφνίδιο ξέσπασμα της πανδημίας, υπάρχουν ήδη εμβόλια, διαγνωστικές εξετάσεις και φάρμακα για την ευλογιά των πιθήκων.

Η νέα αγορά θα απαλύνει –αλλά δεν θα αναπληρώσει- την επιβράδυνση των πωλήσεων που αναμένεται στις εξετάσεις για Covid-19, εκτιμούν αναλυτές.

Η Roche, για παράδειγμα, είχε έσοδα 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα τεστ κορωνοϊού το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ στο σύνολο του έτους το νούμερο θα πλησιάσει τα 3 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με την αναλύτρια της Barclay’s Έμιλι Φιλντ.

«Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να το αντισταθμίσει με τα έσοδα της ευλογιάς των πιθήκων» δήλωσε.

Περισσότερες από 550 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν αναφερθεί σε περίπου 30 χώρες από τις αρχές Μαΐου. Η μεγάλη πλειονότητα είναι στην Ευρώπη, όπου υπάρχουν ενδείξεις διασποράς στην κοινότητα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι, αν και το στέλεχος που ανιχνεύεται στην Αφρική σκοτώνει γύρω στο 1% των ασθενών στις αφρικανικές χώρες όπου ενδημεί η ασθένεια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται αύξηση κρουσμάτων, καθώς τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας αίρονται και ο κόσμος συγκεντρώνεται σε καλοκαιρινά φεστιβάλ και συναυλίες.

PCR και τεστ αντιγόνου

Όπως και στην περίπτωση της Covid-19, το «χρυσό στάνταρτ» για τη διάγνωση της ευλογιάς των πιθήκων είναι η αντίδραση αλυσιδωτής πολυμεράσης, PCR, η οποία ανιχνεύει γενετικό υλικό του ιού.

Σχετικά λίγα εργαστήρια διαθέτουν τα αντιδραστήρια που απαιτούνται, όμως η Roche και άλλες εταιρείες έχουν αναπτύξει κιτ που διευκολύνουν τη διαδικασία. Προς το παρόν, τα κιτ αυτά είναι διαθέσιμα μόνο για ερευνητικούς λόγους και δεν έχουν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές για διαγνωστικές εξετάσεις

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι περισσότερες από 10 εισηγμένες κινεζικές εταιρείες, όπως η Jiangsu Bioperfectus Technologies, έσπευσαν να προσθέσουν στα κιτ τους το σύμβολο ποιότητας CE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον τρόπο αυτό δηλώνουν πως συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ώστε να μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην Ένωση.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές εστιάζονται σε τεστ PCR για την ευλογιά των πιθήκων, ωστόσο ορισμένοι, όπως η Tetracore Inc., αναπτύσσουν τεστ αντιγόνου, περισσότερο γνωστά ως rapid test.

Ανιχνεύουν πρωτεΐνες του ιού και δίνουν γρήγορο αποτέλεσμα, δεν θεωρούνται όμως εξίσου αξιόπιστα όσο το PCR.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν και παραμένει ασαφές αν οι ασυμπτωματικοί φορείς μεταδίδουν την ασθένεια, τα ύποπτα κρούσματα καλούνται να απομονωθούν έως και για 21 ημέρες, κάτι που σημαίνει ότι τα rapid test μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.