ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Ρέψιμο: Με ποιες παθήσεις του πεπτικού σχετίζεται – Πόσες φορές είναι φυσιολογικό να ρευόμαστε σε κάθε γεύμα

Ποιες συνήθειες, τρόφιμα και ροφήματα ευνοούν το ρέψιμο

Ρέψιμο: Με ποιες παθήσεις του πεπτικού σχετίζεται – Πόσες φορές είναι φυσιολογικό να ρευόμαστε σε κάθε γεύμα

Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε και, όσο ενοχλητικό κι αν είναι, δεν παύει να αποτελεί μία φυσική σωματική λειτουργία. Μερικές φορές όμως το ρέψιμο είναι πιο έντονο από το φυσιολογικό εξαιτίας κάποιων συνηθειών, ενώ άλλες σχετίζεται με ορισμένα νοσήματα του πεπτικού.

«Το ρέψιμο είναι ο τρόπος που έχει ο οργανισμός να αποβάλλει τα περιττά αέρια από το στομάχι», εξηγεί η γαστρεντερολόγος Dr. Alison Schneider, διευθύντρια του Εργαστηρίου Κινητικότητας του Γαστρεντερικού στην Cleveland Clinic της Φλόριντα.

«Η τροφή και τα υγρά που καταναλώνουμε, φθάνουν μέσω του οισοφάγου στο στομάχι. Εκεί, διασπώνται από τα γαστρικά οξέα και τα πεπτικά ένζυμα σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για ενέργεια. Κατά την διαδικασία αυτή παράγεται αέριο».

Αέρα μπορεί να καταπίνουμε και όταν τρώμε ή πίνουμε. Τόσο τα φυσικά παραγόμενα αέρια, όσο και ο αέρας που έχουμε καταπιεί, μπορεί να ανέλθουν προς τον οισοφάγο, απ’ όπου θα αποβληθούν με το ρέψιμο.

«Με την κατάποση αέρα σχετίζεται συχνότερα η κατανάλωση ροφημάτων με ανθρακικό. Αποτελεί επίσης τον συχνότερο λόγο για τον οποίο ρευόμαστε», συνεχίζει η Dr. Schneider. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο αέρας από αυτά δεν φτάνει καν στο στομάχι. «Παγιδεύεται» στον οισοφάγο έως ότου αποβληθεί».

Οι συνήθειες που το ευνοούν

Αν και για πολλούς το ρέψιμο ισοδυναμεί με αγένεια, ιδίως στη διάρκεια του φαγητού, είναι φυσιολογικό να ρεύεται κάποιος έως και τέσσερις φορές σε κάθε γεύμα, λέει η Dr. Schneider.

Αν, όμως, ένας άνθρωπος ρεύεται πολύ συχνά, μπορεί να ευθύνονται κάποιες συνήθειες που υιοθετεί. Είναι λ.χ. πιθανότερο να καταπίνει αέρα και να ρεύεται συχνά κάποιος που τρώει πολύ γρήγορα το φαγητό του. Το ίδιο και αν:

Πίνει ροφήματα με ανθρακικό

Μασάει τσίχλες

Πιπιλάει σκληρές καραμέλες

Πίνει ροφήματα με καλαμάκι

Φέρει οδοντοστοιχία που δεν ταιριάζει καλά στο στόμα του

Καταναλώνει ορισμένα τρόφιμα που ευνοούν την παραγωγή γαστρικών αερίων

Τι να κάνετε

Πρακτικά όλ’ αυτά σημαίνουν πως αν το ρέψιμο είναι ενοχλητικό, μπορεί κάποιος να δοκιμάσει να το περιορίσει ακολουθώντας τις εξής συμβουλές:

Να τρώτε και να πίνετε χωρίς βιασύνη

Να αποφεύγετε τα ροφήματα με ανθρακικό (π.χ. αναψυκτικά, μπύρα, ανθρακούχα νερά κ.λπ.)

Να αποφεύγετε τις τσίχλες

Σταματήστε να καπνίζετε

Να περπατάτε μετά από κάθε γεύμα

Πάρτε ένα αντιόξινο φάρμακο

Περιορίστε την κατανάλωση των τροφίμων που μπορεί να ευνοούν το ρέψιμο (π.χ. μπρόκολο, λάχανο, φασόλια, γαλακτοκομικά)

Οι παθήσεις

Μολονότι, όμως, το ρέψιμο είναι φυσιολογικό, μπορεί και να σχετίζεται με ορισμένα πεπτικά νοσήματα στα οποία συμπεριλαμβάνονται:

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Κατ’ αυτήν, το όξινο περιεχόμενο του στομάχου «επιστρέφει» (παλινδρομεί) από το στομάχι προς τον οισοφάγο

Η δυσπεψία

Η γαστρίτιδα

Η λοίμωξη με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και το πεπτικό έλκος

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (παλιά λεγόταν «σπαστική κολίτιδα»)

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αν το ρέψιμο είναι υπερβολικό και επεμβαίνει στην καθημερινή ζωή ή συνοδεύεται από πόνο, δυσφορία, καούρες ή άλλα συμπτώματα, μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη πεπτικού προβλήματος», προειδοποιεί η Dr. Schneider. «Συμβουλευθείτε, λοιπόν, έναν γαστρεντερολόγο διότι μπορεί να χρειάζεστε θεραπεία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.