ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ροχαλητό στην εμμηνόπαυση: Πως να το αντιμετωπίσετε και που οφείλεται

Μια κατάσταση που προκαλεί δυνατό ροχαλητό και αϋπνία

Ροχαλητό στην εμμηνόπαυση: Πως να το αντιμετωπίσετε και που οφείλεται

Περίπου μία στις 20 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες πάσχει από αποφρακτική άπνοια ύπνου, μια κατάσταση που προκαλεί δυνατό ροχαλητό και…μέχρι 40 αφυπνίσεις κατά την διάρκεια του νυχτερινού ύπνου.

Οι ερευνητές εξέτασαν 774 γυναίκες, οι οποίες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο ύπνου για να προσδιοριστεί εάν έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Για να πληρούν τα κριτήρια, έπρεπε να ροχαλίζουν και να αντιμετωπίζουν πρόβλημα αναπνοής, που προκαλούσε ενόχληση σε άλλους ανθρώπους κατά τους προηγούμενους 12 μήνες.

Οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι εάν οι γυναίκες διπλασίαζαν τα επίπεδα οιστρόνης, ενός τύπου οιστρογόνου στο σώμα τους, θα είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Εάν διπλασίαζαν την ποσότητα προγεστερόνης, θα είχαν 9% λιγότερες πιθανότητες.

Οι γυναίκες που ακολουθούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, θα μπορούσαν να βοηθηθούν και στην αντιμετώπιση της άπνοιας.

Νέα μελέτη δείχνει ότι η άπνοια ύπνου είναι πιο συχνή σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες επειδή έχουν χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Kai Triebner, από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν, «αυτή η μελέτη είναι συναρπαστική γιατί υποδηλώνει ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης θα μπορούσε να είναι μια λύση για τις γυναίκες που υποφέρουν από ροχαλητό και άπνοια ύπνου λόγω της εμμηνόπαυσης.

Είναι σημαντικό γιατί η άπνοια ύπνου συνδέεται με σοβαρές παθήσεις όπως οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά. Γνωρίζουμε ήδη ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να βελτιώσει τα προσωρινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις, και να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών επιπτώσεων όπως είναι η οστεοπόρωση».

Η μελέτη εξέτασε γυναίκες ηλικίας 40 έως 67 ετών από επτά διαφορετικές χώρες, οι οποίες συμμετείχαν σε ευρωπαϊκή έρευνα για την υγεία.

Μεταξύ των 774 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που εξετάστηκαν, οι 551, δηλαδή τα τρία τέταρτα, ροχάλιζαν.

Οι γυναίκες αυτές κλήθηκαν επίσης να απαντήσουν αν τους προηγούμενους 12 μήνες ξυπνούσαν με αίσθημα πνιγμού ή δυσκολία να αναπνεύσουν.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο διπλασιασμός των επιπέδων οιστρόνης, συνδέεται με 20% μικρότερο κίνδυνο υπνικής άπνοιας και ο διπλασιασμός της προγεστερόνης με 9% μείωση του κινδύνου.

Αυτό ίσχυε ακόμη και όταν έλαβαν υπόψη παράγοντες, όπως το βάρος των γυναικών και το αν κάπνιζαν, που αυξάνουν τον κίνδυνο υπνικής άπνοιας και ροχαλητού.

Πιστεύεται ότι η πτώση των ορμονών μετά την εμμηνόπαυση προκαλεί στις γυναίκες αύξηση λίπους σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, όπως ο λαιμός, γεγονός που προκαλεί στένωση των αεραγωγών και αύξηση του κινδύνου άπνοιας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στις γυναίκες που ροχάλιζαν, ο διπλασιασμός των επιπέδων τριών τύπων οιστρογόνων συνδέθηκε με 23% χαμηλότερες πιθανότητες προβληματικής αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου. Ο διπλασιασμός της προγεστερόνης, συνδέθηκε με 12% χαμηλότερες πιθανότητες να ξυπνάνε με αίσθημα πνιγμού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.