ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Σαλμονέλα σε τρόφιμα: Νέο τεστ την ανιχνεύει σε λιγότερο από μια ώρα

Η σαλμονέλα είναι μία από τις πιο συχνές τροφιμογενείς λοιμώξεις

Σαλμονέλα σε τρόφιμα: Νέο τεστ την ανιχνεύει σε λιγότερο από μια ώρα

Ένα νέο, γρήγορο, εύχρηστο και φθηνό τεστ που ανιχνεύει τη σαλμονέλα σε κοτόπουλο και άλλα τρόφιμα μέσα σε μία ώρα ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά.

Η σαλμονέλα είναι μία από τις πιο συχνές τροφιμογενείς λοιμώξεις, προκαλώντας 155.000 θανάτους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Ένα από τα προβλήματα με τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα είναι ότι συχνά δεν έχουν διαφορετική γεύση ή οσμή από ό,τι συνήθως.

Το νέο τεστ θα μπορούσε να βελτιώσει την ασφάλεια των τροφίμων, να μειώσει το κόστος της επεξεργασίας νωπών πουλερικών και άλλων τροφίμων και να συμβάλει στον περιορισμό των ανακλήσεων παρτίδων μολυσμένων προϊόντων.

Οι εκτροφείς πουλερικών θα μπορούσαν να επωφεληθούν από ένα τεστ όπως αυτό, δεδομένου ότι τα προϊόντα πουλερικών αποτελούν κορυφαία πηγή μόλυνσης.

Το τεστ θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην ασφαλή επεξεργασία των αυγών, του μοσχαρίσιου κιμά και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι το τεστ τους παρέχει ακριβή αποτελέσματα σε μία ώρα ή και λιγότερο χωρίς την ανάγκη ειδικού εξοπλισμού.

«Οποιοσδήποτε μπορεί να το χρησιμοποιήσει στο περιβάλλον όπου παρασκευάζονται, επεξεργάζονται ή πωλούνται τρόφιμα», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της σχετικής μελέτης, Γίνγκφου Λι, καθηγητής Βιοχημείας και Χημικής Βιολογίας που ηγείται της ερευνητικής ομάδας.

Η διαδικασία δημιουργίας του τεστ

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα συνθετικό μόριο νουκλεϊκού οξέος που βρίσκεται ανάμεσα σε στρώματα μικροσωματιδίων χρυσού.

Αυτό το συνθετικό υλικό επενδύει το εσωτερικό του άκρου μιας γυάλινης πιπέτας, η οποία χρησιμοποιείται για την αναρρόφηση ενός υγροποιημένου δείγματος του εν λόγω τροφίμου.

Εάν υπάρχουν βακτήρια σαλμονέλας σε αυτό το δείγμα, θα διαπεράσουν τα μικροσωματίδια χρυσού, επιτρέποντας στο νουκλεϊκό οξύ να διαφύγει στο υγρό. Στη συνέχεια, οι ερευνητές τοποθετούν μια σταγόνα του υγρού αυτού σε μια χάρτινη δοκιμαστική ταινία. Εάν το δείγμα είναι μολυσμένο, η ταινία θα γίνει κόκκινη. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα του οξέος (και συνεπώς η συγκέντρωση των βακτηρίων), τόσο πιο έντονο θα είναι το κόκκινο χρώμα.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς στην ανάπτυξη του προγράμματος ελέγχου τροφίμων», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Τοχίντ Ντάινταρ, αναπληρωτής καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών.

Η συνολική αποστολή και η ανάπτυξη του νέου τεστ υποστηρίζεται από την Toyota Tsusho Canada.

«Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε να μεταφερθεί η αποδεδειγμένη έρευνα από το εργαστήριο στην αγορά, όπου μπορεί να ωφελήσει την κοινωνία», δήλωσε η Toyota Tsusho Canada.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Angewandte Chemie».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.