ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Σε τριήμερη αποχή προχωρούν οι εργαζόμενοι σε διαγνωστικά κέντρα & εργαστήρια

Τα αιτήματα του κλάδου

Σε τριήμερη αποχή προχωρούν οι εργαζόμενοι σε διαγνωστικά κέντρα & εργαστήρια

Οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, έχοντας εξασφαλίσει και τη στήριξη των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, ανακοίνωσαν πώς προχωρούν σε αποχή από οποιαδήποτε εργαστηριακή και ιατρική πράξη και σε κλείσιμο των διαγνωστικών εργαστηρίων και πολυιατρείων στις 26, 27 και 28 Μαΐου.

Ειδικότερα, το Συντονιστικό Όργανο των ιδιωτικών φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανακοίνωσε την απόφαση για κινητοποιήσεις στους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (11/05/2022), μετά από πρόσκληση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη.

Ο προεδρεύων του Συντονιστικού Οργάνου, Φώτης Πατσουράκος εισηγήθηκε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τα τελευταία δέκα χρόνια, τα οποία οδήγησαν τους εκπροσώπους του να λάβουν την απόφαση για τριήμερο «λουκέτο», πράγμα που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν διαγνωστικές εξετάσεις το διάστημα αυτό.

Τα αιτήματα του κλάδου είναι:

1) «Κούρεμα» των χρεών του ΕΟΠΥΥ τα έτη 2013-2021, όπως «κουρεύτηκαν» ακόμα και δάνεια πολιτών (επιστρεπτέα προκαταβολή),

2) Περιορισμός του clawback με ανώτατο όριο το 10% για το 2022 και στόχο την πλήρη εξάλειψή του, παράλληλα με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων (διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, real time έλεγχος κλπ). Αν δεν υπάρξει έξτρα χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυιατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί ζητούν να εκτελούν τις εξετάσεις που μπορεί να πληρώσει το Υπουργείο Υγείας (πλαφόν) και όχι να πληρώνουν οι ίδιοι τις εξετάσεις για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ,

3) Η εφαρμογή των λεγομένων «κριτηρίων ποιότητας» από τον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς, δηλαδή τους Ιατρικούς Συλλόγους και τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος της αδειοδότησης των εργαστηρίων θα πρέπει να παραμείνει στην αρμοδιότητα των οικείων Ιατρικών Συλλόγων.

Το Συντονιστικό Όργανο ενημέρωσε πως η απόφαση που έχει λάβει είναι ότι μετά τη λήξη της τριήμερης απεργίας, τη Δευτέρα 30 Μαΐου, θα συνεδριάσει για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι πρόεδροι όλων των Ιατρικών Συλλόγων έδωσαν την πλήρη στήριξή τους στις ενέργειες του Συντονιστικού Οργάνου φορέων ΠΦΥ και δήλωσαν αρωγοί στην επίλυση των προβλημάτων των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυιατρείων και κλινικοεργαστηριακών ιατρών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.