ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Σίσα: Τι είναι το ναρκωτικό που έριξε σε κώμα την 16χρονη – Προκαλεί μόνιμες βλάβες

Σε λίγους μήνες χρήσης προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο σαν να γίνεται η χρήση επί δεκαετίες

Σίσα: Τι είναι το ναρκωτικό που έριξε σε κώμα την 16χρονη – Προκαλεί μόνιμες βλάβες

Εξαιρετικά επικίνδυνο είναι το ναρκωτικό σίσα που πήρε η 16χρονη από τον Βύρωνα και βρίσκεται από τις αρχές Νοεμβρίου σε κώμα.

Περιέχει άγνωστες συνθετικές προσμίξεις, που επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας μόνιμες βλάβες πολλαπλάσιες των ήδη γνωστών ναρκωτικών ουσιών.

Αυτό τόνισε ο Γιώργος Παπαζήσης, καθηγητής Ιατρικής Φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Όπως εξήγησε, μόλις 6 μήνες χρήσης του ναρκωτικού σίσα είναι αρκετοί για να υποστεί ο εγκέφαλος βλάβες ισοδύναμες με 20 χρόνια χρήσης ηρωίνης!

Ο Γ.Παπαζήσης τόνισε πως τα συνθετικά ναρκωτικά είναι μάστιγα παγκοσμίως. Είναι εύκολα στην παραγωγή τους και φθηνά, ενώ ανήκουν στην κατηγορία των διεγερτικών.

Τέτοιες κωματώδεις καταστάσεις προκαλούν και μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες, είπε ο καθηγητής στην εκπομπή «Συνδέσεις». «Η τοξικότητα αυτών των ουσιών είναι που φοβόμαστε. Η βάση της «κοκαΐνης των φτωχών» είναι κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, με προσμίξεις και διάφορες ουσίες τις οποίες δεν γνωρίζουμε», ανέφερε.

Η σίσα χρησιμοποιείται σαν τσιγάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια γίνεται και χρήση ενέσιμης μορφής. Ο Γ.Παπαζήσης επισήμανε ότι με τη χρήση διεγερτικών ναρκωτικών σχετίζονται ορισμένες συμπεριφορές όπως:

  • Αλλαγή συμπεριφοράς του παιδιού
  • Πόσο απουσιάζει από το σπίτι ή αν αποσύρεται από δραστηριότητες
  • Η ευερεθιστότητα και η επιθετικότητα
  • Η διαταραχή ύπνου

Ωστόσο, δεν υπάρχουν φανερά προειδοποιητικά σημάδια παρά μόνο όταν η χρήση της σίσα ή άλλου ναρκωτικού περάσει στο δεύτερο στάδιο δηλαδή την ενέσιμη μορφή, τόνισε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνονται από το Γυμνάσιο τα παιδιά για τους κινδύνους από την σίσα και τα άλλα συνθετικά ναρκωτικά που «στοιχίζουν λίγα ευρώ αλλά είναι πολλαπλάσια τοξικά και εθιστικά».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.