ΚΛΕΙΣΙΜΟ
To «κοτόπουλο» της Eurovision πιο πολύ άντρας είναι από κάτι προσκυνημένους

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Αυτά είναι τα δύο συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Αποτελεί ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Αυτά είναι τα δύο συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Όλοι μας γνωρίζουμε πως η Σκλήρυνση κατά Πλάκας αποτελεί ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος που διαταράσσει τη ροή των πληροφοριών μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος.

Αν και είναι άγνωστο τι προκαλεί την επίθεση του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος στο κεντρικό νευρικό σύστημα που οδηγεί στη σκλήρυνση κατά πλάκας, η διακοπή των σημάτων επικοινωνίας γίνεται εμφανής με την πάροδο του χρόνου.

Μάλιστα, έως και το 80% των ατόμων που πάσχουν από Σκλήρυνση κατά Πλάκας παρουσιάζουν σοβαρή κόπωση που επηρεάζει την ικανότητά τους να λειτουργούν στην καθημερινότητά τους.

«Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι μεταβλητά και απρόβλεπτα», προσθέτει η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση «Εθνική Εταιρεία για την Πολλαπλή Σκλήρυνση». Κανένας άνθρωπος όμως δεν έχει ακριβώς τα ίδια συμπτώματα με κάποιον άλλο.

«Και τα συμπτώματα κάθε ατόμου μπορεί να αλλάξουν ή να κυμανθούν με την πάροδο του χρόνου. Ένα άτομο μπορεί να εμφανίζει μόνο ένα ή δύο από τα πιο πιθανά συμπτώματα, ενώ ένα άλλο άτομο εμφανίζει πολύ περισσότερα».

Εκτός από την κόπωση, είναι απολύτως πιθανό ο ασθενής να αντιμετωπίσει δυσκολίες στο περπάτημα. Η «Εθνική Εταιρεία για την Πολλαπλή Σκλήρυνση» εξηγεί ότι οι δυσκολίες στο περπάτημα μπορεί να «σχετίζονται με διάφορους παράγοντες», όπως η αδυναμία, οι συσπάσεις, η απώλεια ισορροπίας, το αισθητηριακό έλλειμμα και η κόπωση.

Οι ακούσιοι μυϊκοί σπασμοί, η δυσκαμψία, τα προβλήματα όρασης και τα προβλήματα ουροδόχου κύστης μπορεί να είναι ενδεικτικά της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας.

Τα δύο συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Το ένα από τα δύο συμπτώματα είναι τα προβλήματα όρασης που προκαλεί η Σκλήρυνση κατά Πλάκας μπορεί να περιλαμβάνουν θολή όραση, κακή αντίθεση ή έγχρωμη όραση και επώδυνες κινήσεις των ματιών.

Το δεύτερο σύμπτωμα είναι τα προβλήματα με την ουροδόχο κύστη, η δυσλειτουργία της μπορεί να εμφανιστεί σε ποσοστό έως και 80% των ατόμων με ΣΚΠ.

Άλλα συμπτώματα

Μπορεί επίσης να υπάρξουν γνωστικές αλλαγές και εμφάνιση κατάθλιψης, ιλίγγου και ζάλης. Ένα αποκαλυπτικό σημάδι της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας είναι η «αγκαλιά της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας» που ιατρικά αναφέρεται ως δυσαισθησία.

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα εξηγεί: «Η δυσαισθησία είναι μια ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα δυσφορίας. Η αγκαλιά της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας είναι μια αίσθηση συμπίεσης γύρω από τον κορμό που μοιάζει με μανσέτα αρτηριακής πίεσης όταν σφίγγει».

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, σεξουαλικά προβλήματα και φαγούρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.