ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Με αυτή τη διατροφή θα «νικήσετε» την κόπωση

Τι έδειξαν τα ευρήματα των επιστημόνων

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Με αυτή τη διατροφή θα «νικήσετε» την κόπωση

Το συνηθέστερο σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι η εξουθενωτική κόπωση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα τρόπο μέσω του οποίου οι ασθενείς μπορούν να αντιμετωπίσουν το σύμπτωμα: Μια διατροφή με λίγα λιπαρά.

«Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν αυτό που έχουμε δει και σε άλλες μελέτες», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Vijayshree Yadav, διευθύντρια του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης στο Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον, στο Πόρτλαντ.

«Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά στα επίπεδα κόπωσης ενός ασθενούς, ακόμη και χωρίς να φτάσει στο σημείο να ακολουθήσει χορτοφαγική διατροφή».

Η νέα μελέτη βασίζεται σε μια δεκαετία έρευνας που βασίστηκε στην ιδέα ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, ειδικά στα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας.

«Η κόπωση καθιστά ανίκανους αυτούς τους ασθενείς. Δεν υπάρχει εγκεκριμένο από τον FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) φάρμακο για την κόπωση, αλλά γνωρίζουμε ότι η κόπωση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής τους», ανέφερε η Yadav.

Η νέα μελέτη περιελάβανε 39 άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας που παρουσίασαν κόπωση.

Οι 20 συμμετέχοντες ακολούθησαν μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, ενώ τα 19 άτομα που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου, έτρωγαν τα συνήθη φαγητά και έλαβαν διατροφικές συμβουλές στο τέλος της μελέτης.

Οι εξετάσεις αίματος επιβεβαίωσαν ότι τηρούσαν τη διατροφή, καθώς εντόπισαν σαφή σημάδια μειωμένης πρόσληψης θερμίδων. «Δεν μπορείς πραγματικά να παρακάμψεις τους βιοδείκτες», είπε η Yadav.

Σε αντίθεση με μια μελέτη του 2016 που εξέτασε μια φυτική διατροφή, το νέο σχήμα χαμηλών λιπαρών περιελάβανε κρέας. Οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη δίαιτα είχαν σημαντικές βελτιώσεις στην κόπωση, όπως μετρήθηκε σε μια τυπική κλίμακα, είπαν οι ερευνητές. Κάθε τέσσερις εβδομάδες, απαντούσαν σε ερωτήσεις που μετρούσαν πράγματα όπως η ικανότητά τους να συγκεντρώνονται και να κάνουν συνήθεις σωματικές δραστηριότητες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Multiple Sclerosis Journal.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.