ΚΛΕΙΣΙΜΟ
To «κοτόπουλο» της Eurovision πιο πολύ άντρας είναι από κάτι προσκυνημένους

Σύνδρομο Πίκα: Τι είναι και πώς εμφανίζεται

Ποιους επηρεάζει το Πίκα;

Σύνδρομο Πίκα: Τι είναι και πώς εμφανίζεται

Το σύνδρομο Πίκα είναι μια διατροφική διαταραχή κατά την οποία ένα άτομο τρώει πράγματα που συνήθως δε θεωρούνται τροφή και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, όμως τρεις συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων είναι πιο επιρρεπείς:

Μικρά παιδιά, ιδιαίτερα αυτά κάτω των 6 ετών.
Άτομα που είναι έγκυες.
Άτομα με ορισμένες παθήσεις ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, διανοητικές αναπηρίες ή σχιζοφρένεια.

Πόσο κοινό είναι το Πίκα;

Το Πίκα είναι μια σχετικά κοινή πάθηση, αλλά οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι πόσο συχνή είναι. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι ερευνητικές μελέτες συχνά δεν χρησιμοποιούν τον ίδιο ορισμό για αυτήν την πάθηση.

Είναι επίσης σύνηθες για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να αγνοούν εντελώς την πάθηση. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν οι άνθρωποι δεν το λένε στον γιατρό τους ή δεν αναφέρουν σημάδια στα παιδιά τους.

Ένας ακόμη λόγος είναι ότι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά βάζουν συχνά πράγματα στο στόμα τους, κάτι που αποτελεί μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξής τους. Αυτό το είδος Πίκα συνήθως εξαφανίζεται από μόνο του πολύ γρήγορα.

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα του Πίκα;

Τα άτομα με Πίκα ποθούν και τρώνε μη διατροφικά είδη όπως:

βρωμιά
πηλός
βράχους
χαρτί
πάγος
κραγιόνια
μαλλιά
κιμωλία
περιττώματα (κοπράνα)

Προβλήματα υγείας μπορεί να εμφανιστούν σε παιδιά με pica, ανάλογα με το τι τρώνε. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Σιδηροπενική αναιμία
δηλητηρίαση από μόλυβδο, από κατανάλωση βρωμιάς ή τσιπς βαφής με μόλυβδο
δυσκοιλιότητα ή διάρροια, από την κατανάλωση πραγμάτων που το σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει (όπως τρίχες)
εντερικές λοιμώξεις, από την κατανάλωση χώματος ή περιττωμάτων που έχουν παράσιτα ή σκουλήκια
εντερική απόφραξη, από την κατανάλωση πραγμάτων που φράζουν τα έντερα
τραυματισμοί στο στόμα ή στα δόντια

Πώς αντιμετωπίζεται το Πίκα;

Οι γιατροί μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να διαχειριστούν και να σταματήσουν συμπεριφορές που σχετίζονται με το pica. Για παράδειγμα, μπορούν να συνεργαστούν με τους γονείς για τρόπους για να αποτρέψουν τα παιδιά από το να πάρουν τα μη φαγητά που τρώνε. Μπορεί να προτείνουν κλειδαριές για παιδιά και ψηλά ράφια για να κρατάτε τα αντικείμενα μακριά από την πρόσβαση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μερικά παιδιά με pica χρειάζονται βοήθεια από ψυχολόγο ή άλλο επαγγελματία ψυχικής υγείας. Εάν αυτές οι θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα, οι γιατροί μπορούν επίσης να συνταγογραφήσουν φάρμακα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.