ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Τα γνωρίζατε; – Αυτά είναι τα προβλήματα υγείας που προκαλεί ο ανεμιστήρας

Συμβουλές για να μην ζεσταίνεστε τη νύχτα

Τα γνωρίζατε; – Αυτά είναι τα προβλήματα υγείας που προκαλεί ο ανεμιστήρας

Όσο ζεσταίνει ο καιρός, οι περισσότεροι αν όχι όλοι μας, κοιμόμαστε το βράδυ με ανεμιστήρα προκειμένου να δροσιζόμαστε, ωστόσο ένας ειδικός προειδοποιεί ότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, από ενοχλητικές αλλεργίες μέχρι πονόλαιμους.

Οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό και θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε για το αν θα τοποθετήσετε κάποιον στην κρεβατοκάμαρά σας, σημειώνει ο Martin Seeley.

Ενώ οι συσκευές ψύξης μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ρύθμισης της θερμοκρασίας τη νύχτα, υπάρχουν κάποια αρνητικά για την υγεία.

Αλλεργιογόνα και άσθμα

Το ίδιο πράγμα που κάνει τους ηλεκτρικούς ανεμιστήρες αποτελεσματικούς στο να σας δροσίζουν, η κυκλοφορία δηλαδή του αέρα στο δωμάτιο, θα μπορούσε επίσης να σημάνει άσχημα νέα για τις αλλεργίες και το άσθμα. Η συσκευή μπορεί επίσης να διασπείρει ακάρεα σκόνης, γύρη και άλλα αλλεργιογόνα.

Ο Seeley αναφέρει: «Αν διαπιστώσετε ότι υποφέρετε από υπερβολικό φτέρνισμα, υγρά μάτια, ρινική καταρροή, φαγούρα στο λαιμό, ακόμη και δυσκολίες στην αναπνοή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει σκόνη στα πτερύγια του ηλεκτρικού ανεμιστήρα σας».

Αν είστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιείτε τον ανεμιστήρα σας, ο ειδικός Seeley συστήνει να καθαρίζετε τακτικά την κρεβατοκάμαρά σας.

Συμφόρηση

Ο υπερβολικός αέρας που δημιουργείται από έναν ηλεκτρικό ανεμιστήρα μπορεί να στεγνώσει τη μύτη και το λαιμό σας, με αποτέλεσμα το σώμα σας να παράγει περισσότερη βλέννα προκειμένου να παραμείνει ενυδατωμένο.

Ο Seeley τονίζει: «Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πολλές παρενέργειες, όπως πονοκέφαλο, βουλωμένη μύτη και ακόμη και πονοκέφαλο στα ιγμόρεια».

Ευτυχώς, η διατήρηση της πρόσληψης νερού θα μπορούσε να βοηθήσει να σταματήσει αυτό το φαινόμενο, με τον εμπειρογνώμονα να συνιστά την κατανάλωση τουλάχιστον δύο λίτρων την ημέρα.

Ξηρά μάτια και ερεθισμός

Ομοίως με τη συμφόρηση, ο υπερβολικός αέρας δεν ξηραίνει μόνο τη μύτη και το λαιμό σας, αλλά και τα μάτια σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό.

Ο εμπειρογνώμονας δήλωσε: «Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό για όσους φορούν φακούς επαφής, λόγω του ότι αυξάνουν την πιθανότητα ξηρότητας και ερεθισμών».

Δύσκαμπτος αυχένας και πόνοι στους μύες

Επιπλέον, ο Seeley συστήνει να αποφεύγετε να κατευθύνετε τον ανεμιστήρα σε αυτές τις επώδυνες περιοχές καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό συμβαίνει επειδή ο συμπυκνωμένος δροσερός αέρας μπορεί να κάνει τους μυς σας να τεντωθούν και να πάθουν κράμπες, προκαλώντας ακόμα περισσότερο πόνο.

«Μπορεί ακόμα να παρατηρήσετε ότι έχετε αποκτήσει έναν δύσκαμπτο αυχένα από τη χρήση του ηλεκτρικού ανεμιστήρα, οπότε αποφύγετε τη χρήση του για μερικές νύχτες για να δείτε αν εντοπίζετε διαφορά», τονίζει ο ειδικός.

Συμβουλές για να μην ζεσταίνεστε τη νύχτα

Αν δεν θέλετε να διακινδυνεύσετε προβλήματα υγείας όπως τα παραπάνω, ο ειδικός συνέστησε άλλες συμβουλές για να παραμείνετε δροσεροί τη νύχτα:

  • Βάλτε τη μαξιλαροθήκη ή τη θερμοφόρα σας στην κατάψυξη πριν από τον ύπνο σας.
  • Βάλτε τους καρπούς σας κάτω από κρύο νερό όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας
  • Κρατήστε τις περσίδες και τις κουρτίνες του υπνοδωματίου σας κλειστές όλη την ημέρα
  • Εκθέστε τον εαυτό σας σε όσο το δυνατόν περισσότερο φως της ημέρας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας
  • Φροντίστε να πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας
  • Τελειώστε την τελευταία σας μπύρα, κρασί ή αλκοολούχο ποτό τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από τον ύπνο
  • Αλλάξτε το κάλυμμα του παπλώματός σας με ένα ανοιχτόχρωμο.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.