ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τα γνωρίζατε; – Τα 4+1 ποτά που σας κάνουν να αισθάνεστε… κουρασμένοι

Οι διαφορετικοί τύποι αλκοολούχων ποτών μπορούν να αλλάξουν και να καθορίσουν τη διάθεση με πολλούς τρόπους

Τα γνωρίζατε; – Τα 4+1 ποτά που σας κάνουν να αισθάνεστε… κουρασμένοι

Είναι ήδη γνωστό πώς η διατροφή μας παίζει σημαντικό ρόλο στα ενεργειακά μας επίπεδα, ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο με τα ποτά, καθώς αυτό που επιλέγουμε να πίνουμε έχει σημαντική επίδραση.

Αν και υπάρχουν πολλά ποτά που είναι γνωστό ότι ενισχύουν την ενέργεια, υπάρχουν επίσης πολλά που μπορούν να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Οι διαφορετικοί τύποι αλκοολούχων ποτών μπορούν να αλλάξουν και να καθορίσουν τη διάθεση με πολλούς τρόπους, σύμφωνα με μια έρευνα σχετικά με το αλκοόλ και την συναισθηματική κατάσταση.

Τα οινοπνευματώδη ποτά ίσως να σας κάνουν να νιώσετε θυμό, σέξι ή κούραση.

Τα χειρότερα ποτά για την κούραση:

Καφές με γλυκό

Ενώ αμέτρητοι άνθρωποι βασίζονται σε αυτό το ρόφημα για να ξεκινήσουν τη μέρα τους, η περιεκτικότητα σε καφεΐνη, μαζί με τον τρόπο με τον οποίο παρασκευάζεται, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα ενέργειάς σας. Με άλλα λόγια, αυτά τα γλυκαντικά, τα σιρόπια και οι αρωματικές κρέμες δεν σας κάνουν τη χάρη.

«Το να ξεκινάτε το πρωί σας με ένα σούπερ γλυκό ρόφημα καφέ πιθανότατα θα σας κάνει να κολλήσετε μετά από μια έντονη ζάχαρη και καφεΐνη το πρωί», λέει το μέλος του συμβουλίου ιατρικών εμπειρογνωμόνων Sydney Greene, MS, RD.

“Να αναμένετε να αισθάνεστε κουρασμένοι γύρω στις 3 με 4 μ.μ., καθώς το σάκχαρο και η κορτιζόλη στο αίμα σας πέφτουν σημαντικά.”

Αναψυκτικά και παγωμένο τσάι

Εκτός από τον καφέ, τα ροφήματα με ζάχαρη όπως η σόδα και το τσάι μπορούν επίσης να σας κάνουν να αισθάνεστε κουρασμένοι.

«Αυτά τα ροφήματα περιέχουν ραφιναρισμένη ζάχαρη και μπορούν να οδηγήσουν σε διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε κόπωση», λέει η ειδικός του ιατρικού συμβουλίου Lisa Young, PhD, RDN.

Εκτός από την καταστροφή των επιπέδων ενέργειας σας, η τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ασθένειας.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 1 έως 2 ροφήματα με ζάχαρη την ημέρα είχαν 26% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από εκείνους που έπιναν λιγότερη από μία μερίδα το μήνα.

Smoothies με φρούτα

Τα φρούτα είναι απαραίτητο συστατικό μιας υγιεινής διατροφής. Από τη μείωση της φλεγμονής μέχρι την υποστήριξη ενός υγιούς εντέρου, αυτή η γεμάτη βιταμίνες και μέταλλα ομάδα τροφίμων έχει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία.

Ωστόσο, όταν πρόκειται να το προσθέσετε σε ένα smoothie, είναι σημαντικό να έχετε μια ισορροπία συστατικών, καθώς τα φρούτα περιέχουν φυσική ζάχαρη.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα φρούτα μόνα τους σε ένα smoothie θα κάνουν το σάκχαρο στο αίμα σας να αυξηθεί και να πέσει σχετικά γρήγορα, οδηγώντας σε κόπωση, ευερεθιστότητα και πείνα», λέει η Greene.

Για να διευρύνετε την καμπύλη σακχάρου στο αίμα σας, η Greene συνιστά να προσθέσετε σκόνη πρωτεΐνης και φυστικοβούτυρο στα smoothies σας.

Για περισσότερες συνταγές έμπνευσης, ρίξτε μια ματιά στις 8 καλύτερες συνταγές για Smoothie για να διαχειριστείτε το σάκχαρο στο αίμα, λένε οι διαιτολόγοι.

Κονσερβοποιημένα ενεργειακά ποτά

Παρά το όνομά τους, αυτές οι ηλεκτρικές εστίες καφεΐνης έχουν μόνο προσωρινό αντίκτυπο στα ενεργειακά σας επίπεδα. Επιπλέον, μπορούν να προκαλέσουν αρκετές αρνητικές παρενέργειες, όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αρτηριακή πίεση, κακή ποιότητα ύπνου και τερηδόνα.

«Αν και αυτά τα ποτά μπορεί να σας δώσουν μια γρήγορη έκρηξη ενέργειας, πιθανότατα θα προκαλέσουν έντονη κούραση αργότερα μέσα στην ημέρα, οδηγώντας σας να πιάσετε ένα άλλο ή να χρειαστείτε έναν υπνάκο», λέει η Greene.

«Αυτά τα ποτά προκαλούν επίσης αφυδάτωση, η οποία αυξάνει την κούραση».

Αλκοόλ

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο ένα βραδινό ποτό ονομάζεται «νυχτερινό ποτό». Επειδή το αλκοόλ καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, έχει ηρεμιστική δράση που μπορεί να σας κάνει να νυστάζετε.

Ωστόσο, η κατανάλωση αλκοόλ πριν πάτε για ύπνο μπορεί επίσης να επιδεινώσει την ποιότητα του ύπνου, καθώς το αλκοόλ αυξάνει το επίπεδο επινεφρίνης του σώματός σας – μια ορμόνη του στρες που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και τονώνει το σώμα. Αυτό μπορεί τελικά να σας κάνει να ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας.

Επιπλέον, η υπνηλία που προκαλείται από το αλκοόλ δεν είναι ειδική για τη νύχτα.

«Το να πίνεις αλκοολούχα ποτά όπως κρασί ή μπύρα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι κουρασμένος», προσθέτει ο Young.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Μόνο ένα ποτό μπορεί να σας κάνει ληθαργικό, ειδικά αν δεν κοιμηθήκατε τόσο καλά το προηγούμενο βράδυ».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.