ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου

«Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα βακτήρια που ζουν στο έντερο»

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία και την ευεξία, καθώς ορισμένες τροφές αυξάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παθήσεων και ασθενειών. Αυτό ισχύει και για τον καρκίνο, ο οποίος αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου σε πολλές χώρες.

Η ειδικός σε θέματα ευεξίας και σύμβουλος διατροφής, Lauren Lepley, τονίζει ότι ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Η Lepley, η οποία επέζησε από μελάνωμα τρίτου σταδίου (καρκίνος του δέρματος), αναφέρει: «Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση βρίσκονται ψηλά στον κατάλογο των τροφίμων με ιδιότητες πρόληψης του καρκίνου, επειδή περιέχουν ευεργετικά βακτήρια, γνωστά ως προβιοτικά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής πρόληψης του καρκίνου».

Η ίδια συνεχίζει: «Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα βακτήρια που ζουν στο έντερο και συμβάλλουν στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μικροοργανισμών στο πεπτικό σύστημα. Είναι σημαντικά για την πέψη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη συνολική υγεία».

Όπως επισημαίνει η Lepley, η έρευνα έχει δείξει ότι τα ευεργετικά βακτήρια στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου με:

  • Μειώνοντας τη φλεγμονή
  • Ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Προωθώντας την παραγωγή λιπαρών οξέων μικρής αλυσίδας (SCFAs)
  • Βοηθώντας στην αποτοξίνωση του σώματος.

«Παραδείγματα ζυμωμένων τροφίμων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά περιλαμβάνουν το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινολάχανο, το kimchi, το miso, το tempeh και το kombucha», λέει η Lauren Lepley.

«Η ένταξη αυτών των τροφίμων στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής πρόληψης του καρκίνου», επισημαίνει.

«Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση το ίδιο και η περιεκτικότητα σε προβιοτικά μπορεί να διαφέρει σημαντικά μεταξύ διαφορετικών εμπορικών σημάτων και τύπων τροφίμων», αναφέρει η Lepley, ενώ εξήγησε τα οφέλη τεσσάρων τύπων ζυμωμένων τροφίμων.

Πιο αναλυτικά:

Κεφίρ

«Το κεφίρ είναι ένα ποτό από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση και προέρχεται από τα βουνά του Καυκάσου. Παρασκευάζεται με τη ζύμωση του γάλακτος με κόκκους κεφίρ, οι οποίοι είναι ένας συνδυασμός μαγιάς και βακτηρίων. Το κεφίρ είναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος».

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medical Oncology το 2017, ανέφερε ότι το κεφίρ έχει «αντικαρκινικές ιδιότητες».

«Πολλές μελέτες αποκάλυψαν ότι το κεφίρ δρα σε διάφορους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, τα κακοήθη Τ λεμφοκύτταρα, ο καρκίνος του μαστού και το καρκίνωμα του πνεύμονα», αναφέρεται.

Miso

«Το miso είναι μια ζυμωμένη πάστα σόγιας που χρησιμοποιείται συνήθως στην ιαπωνική κουζίνα. Φτιάχνεται από τη ζύμωση σόγιας με αλάτι και κοτζί, το οποίο είναι ένα είδος μύκητα. Το Miso είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων και περιέχει επίσης ευεργετικά βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν την πέψη».

Έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Toxicologic Pathology το 2013, διαπίστωσε ότι το miso ανέστειλε την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου σε αρουραίους.

Η Lepley αναφέρει: «Το miso ήταν επίσης αποτελεσματικό στην καταστολή των όγκων των πνευμόνων, των όγκων του μαστού σε αρουραίους και των όγκων του ήπατος σε ποντίκια».

Natto

«Το Natto είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό τρόφιμο που παρασκευάζεται από ζυμωμένα φασόλια σόγιας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ2, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των οστών και μπορεί επίσης να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες».

Το 2020 μια ερευνητική ομάδα από το Εθνικό Κέντρο Καρκίνου στην Ιαπωνία δημοσίευσε μια εργασία στο BMJ, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η υψηλότερη πρόσληψη» προϊόντων σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση, συμπεριλαμβανομένων των natto και miso, συνδέεται με «χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας».

Kombucha

«Το Kombucha είναι ένα αφέψημα από τσάι που έχει υποστεί ζύμωση και παρασκευάζεται με τη ζύμωση ζαχαρούχου τσαγιού με συμβιωτική καλλιέργεια βακτηρίων και ζύμης. Είναι πλούσιο σε προβιοτικά και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα».

Μια μελέτη, από το Journal of Education and Health Promotion το 2021, αποκάλυψε ότι η kombucha θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου του εντέρου.

«Το αποτέλεσμα αυτό έδειξε ότι η kombucha προκάλεσε ενισχυμένη αντικαρκινική δράση του παράγοντα δοξορουβικίνη», αναφέρεται σχετικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το kombucha μπορεί να αποτελέσει βοηθητικό και χρήσιμο ρόλο στη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου ευθυγραμμισμένο με τη χημειοθεραπεία», τονίζει η Lepley.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.