ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Τελικά είναι καλύτερο να βουρτσίζεις τα δόντια σου πριν το πρωινό ή μετά;

Είναι ένα θέμα που συζητείται έντονα στην οδοντιατρική

Τελικά είναι καλύτερο να βουρτσίζεις τα δόντια σου πριν το πρωινό ή μετά;

Όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα: μία το πρωί και μία πριν τον ύπνο. Αλλά όταν πρόκειται για την πρωινή σου ρουτίνα, είναι καλύτερο να βουρτσίζεις πριν ή μετά το πρωινό;

Η αλήθεια είναι ότι λίγες μελέτες έχουν εξετάσει αυτό το ερώτημα και τα αποτελέσματά τους ήταν μικτά και περιορισμένα, επομένως δεν υπάρχει οριστική απάντηση, δήλωσε η Dr. Apoena de Aguiar Ribeiro, παιδοδοντίατρος και μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Όμως, όπως λέει η ίδια και άλλοι οδοντίατροι, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για κάθε επιλογή που πρέπει να έχεις κατά νου.

Το επιχείρημα υπέρ του βουρτσίσματος πριν το πρωινό

Για πολλούς ανθρώπους, το πρωινό περιλαμβάνει υδατάνθρακες με ζάχαρη, λέει ο Dr. Carlos Gonzalez-Cabezas, οδοντίατρος, καθηγητής και αναπληρωτής κοσμήτορας για ακαδημαϊκές υποθέσεις στο University of Michigan School of Dentistry. Δημητριακά, ψωμιά, muffin και τηγανίτες – όλα αυτά περιέχουν ζυμώσιμους υδατάνθρακες με τους οποίους λατρεύουν να τρέφονται τα βακτήρια. Και όταν ξυπνάς το πρωί, τα επίπεδα βακτηρίων στο στόμα σου είναι στο αποκορύφωμά τους – «γι’ αυτό έχουμε κακή αναπνοή όταν ξυπνάμε».

Έτσι, ένα στόμα γεμάτο βακτήρια και ένα πρωινό γεμάτο ζαχαρούχους υδατάνθρακες σημαίνει ότι οι συνθήκες είναι ιδανικές για να ανθίσουν και να πολλαπλασιαστούν τα βακτήρια. Όταν συμβαίνει αυτό, απελευθερώνουν οξέα που μπορεί να φθείρουν το προστατευτικό σμάλτο στα δόντια σου, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή σε τερηδόνα. Το βούρτσισμα πριν το πρωινό απομακρύνει αυτά τα βακτήρια, στερώντας τους την ευκαιρία να τραφούν με το φαγητό σου.

Ένας άλλος λόγος για να βουρτσίζεις πριν το πρωινό είναι για να ξεκινήσεις την παραγωγή σάλιου, το οποίο είναι μια από τις πιο προστατευτικές δυνάμεις για τα δόντια σου. Το σάλιο βοηθά στην ενίσχυση των δοντιών σου με την εναπόθεση μεταλλικών στοιχείων που τα βακτήρια μπορεί να έχουν καταναλώσει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Περιέχει επίσης διττανθρακικά που βοηθούν στην εξουδετέρωση της οξύτητας στο στόμα σου. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα, είναι ότι εάν η οδοντόκρεμα σου περιέχει φθόριο, θα κάνει τα δόντια σου πιο ανθεκτικά στη φθορά ενισχύοντας το σμάλτο και εξουδετερώνοντας τα οξέα από το πρωινό.

Και τέλος, λέει ο Dr. Rocio Quinonez, καθηγητής παιδοδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill, ένας λόγος για να εντάξεις το βούρτσισμα στη ρουτίνα σου πριν το πρωινό είναι να αποτρέψεις την πιθανότητα να σου τελειώσει ο χρόνος ή να ξεχάσεις να το κάνεις αργότερα.

Το επιχείρημα υπέρ του βουρτσίσματος μετά το πρωινό

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν επιχειρήματα για την αναμονή μέχρι το πρωινό για το βούρτσισμα, λέει ο Carlos Gonzalez-Cabezas. «Η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν βουρτσίζουν τόσο καλά», είπε, οπότε ακόμα κι αν βουρτσίζεις αμέσως πριν από το πρωινό, πιθανότατα θα έχεις ακόμα βακτήρια στο στόμα σου που θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν και να παράγουν οξέα κατά τη διάρκεια του πρωινού και για το υπόλοιπο της ημέρας, επομένως μπορείς επίσης να βουρτσίζεις μετά το φαγητό για να ελαχιστοποιήσεις αυτή την παρατεταμένη τροφή. Και το φθόριο από την οδοντόκρεμα θα λειτουργήσει καλύτερα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, εάν δεν αντικατασταθεί από το μάσημα της τροφής αμέσως μετά το βούρτσισμα.

Μερικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι το να βουρτσίζεις τα δόντια σου πολύ σύντομα μετά το γεύμα – ειδικά αν αυτό περιλαμβάνει όξινα ποτά όπως καφέ ή χυμό πορτοκαλιού – θα βλάψει το σμάλτο σου. Η πραγματική ζημιά όμως που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν τόσο ελάχιστη που δεν θα επηρέαζε πραγματικά την υγεία των δοντιών σου. Γι’ αυτόν, λοιπόν, τα οφέλη του βουρτσίσματος μετά το πρωινό ξεπερνούν τα πιθανά αρνητικά. Αν μπορείς, περίμενε τουλάχιστον 30 λεπτά μετά το γεύμα για να βουρτσίσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, ενώ είναι αλήθεια ότι τα βακτήρια που υπάρχουν στο στόμα σου αμέσως μετά το ξύπνημα θα παράγουν βλαβερά οξέα, ο Dr. Gonzalez-Cabezas λέει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε πρωινό πολύ γρήγορα – συνήθως ολοκληρώνοντας το γεύμα τους μέσα σε 10 έως 15 λεπτά. Δεν είναι αρκετός χρόνος για να κάνει κανείς μια μεγάλη ζημιά, λέει, έτσι και πάλι, πιστεύει ότι τα οφέλη του βουρτσίσματος μετά το πρωινό – το να μπορείς να απαλλάξεις το στόμα σου από τυχόν σωματίδια τροφής και να αφήσεις φθόριο στα δόντια σου – υπερτερούν των αρνητικών επιπτώσεων των όποιων οξέων μπορεί να παράγονται από βακτήρια ενώ τρως.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.