ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τελικά τι ισχύει; – Μπορεί η σεμαγλουτίδη να αυξήσει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας;

Χρησιμοποιείται κυρίως στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και έχει επίσης αυξηθεί σε χρήση ως φάρμακο απώλειας βάρους

Τελικά τι ισχύει; – Μπορεί η σεμαγλουτίδη να αυξήσει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας;

Γνωρίζατε πως ανάμεσα στις παρενέργειες της σεμαγλουτίδης, βρίσκεται και η στυτική δυσλειτουργία;

Η σεμαγλουτίδη είναι ένας αγωνιστής υποδοχέα ενός πεπτιδίου τύπου γλυκαγόνης (GLP-1). Χρησιμοποιείται κυρίως στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και έχει επίσης αυξηθεί σε χρήση ως φάρμακο απώλειας βάρους.

Αυτοί οι τύποι φαρμάκων λειτουργούν μειώνοντας την ινσουλίνη στο σώμα, επειδή δημιουργούν ορμόνες που μοιάζουν με το GLP-1. Θεωρείται επίσης ότι αυτές οι ορμόνες μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους ελέγχοντας/μειώνοντας την όρεξή σας.

Καθώς ολοένα και περισσότεροι λαμβάνουν σεμαγλουτίδη, τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος είναι τα πιο συχνά αναφερόμενα. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για άλλες παρενέργειες, όπως η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ).

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2021, τα φάρμακα που μειώνουν τη γλυκόζη μπορεί να συμβάλλουν στη στυτική δυσλειτουργία λόγω των επιπτώσεών τους στον αγγειακό λείο μυ και τη ροή του αίματος. Αλλά αυτή η συγκεκριμένη έρευνα εξέτασε άλλους τύπους αγωνιστών υποδοχέα GLP-1 γενικότερα και όχι αποκλειστικά τη σεμαγλουτίδη.

Μπορεί η σεμαγλουτίδη να αυξήσει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας;

Αν και οι αγωνιστές του υποδοχέα GLP-1 έχουν αναφερθεί ως πιθανοί παράγοντες για στυτική δυσλειτουργία, η ακριβής επίπτωσή τους δεν είναι γνωστή.

Ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να είναι μικρός, καθώς δεν αναφέρεται ως συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια. Επίσης, δεν αναφέρεται ως πιθανή παρενέργεια στις ετικέτες του πιο γνωστού φαρμάκου σεμαγλουτίδης, Ozempic.

Σε αντίθεση με την προαναφερθείσα ανασκόπηση του 2021, μια άλλη ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε το 2022, έδειξε ότι οι αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1 βελτιώνουν τον διαβήτη και την καρδιαγγειακή υγεία, την στυτική δυσλειτουργία και τις προσπάθειες απώλειας βάρους. Αλλά ούτε αυτή η ανασκόπηση εξέτασε συγκεκριμένα τη σεμαγλουτίδη.

Μια άλλη έρευνα του 2022 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1 θα μπορούσαν να συμβάλλουν ακόμα και στην μείωση του κινδύνου ΣΔ. Οι ερευνητές βρήκαν βελτιωμένα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες (που έπαιρναν σεμαγλουτίδη) με παχυσαρκία καθώς και σε όσους έχουν διαβήτη τύπου 2.

Πόσο διαρκεί η στυτική δυσλειτουργία λόγω σεμαγλουτίδης

Η σεμαγλουτίδη διατίθεται από το στόμα ή με ένεση. Οι από του στόματος εκδοχές λαμβάνονται καθημερινά, ενώ οι ενέσεις σεμαγλουτίδης χορηγούνται εβδομαδιαίως.

Δεν είναι γνωστό ακριβώς πόσο καιρό μπορεί να εμφανίσετε στυτική δυσλειτουργία, ενώ παίρνετε σεμαγλουτίδη. Ούτε καν το αν θα εμφανίσετε. Γενικά, τα φάρμακα απώλειας βάρους ενέχουν τον κίνδυνο ήπιων παρενεργειών που βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Εάν συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε στυτική δυσλειτουργία για αρκετές εβδομάδες, αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει μακροπρόθεσμες παρενέργειες, που σχετίζονται με τη σεμαγλουτίδη. Θεωρητικά, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι σεξουαλικές παρενέργειες θα επιμείνουν για όσο θα παίρνετε αυτό το φάρμακο.

Πώς αντιμετωπίζεται η στυτική δυσλειτουργία που προκαλείται από τη σεμαγλουτίδη

Εάν αντιμετωπίζετε στυτική δυσλειτουργία ενώ παίρνετε σεμαγλουτίδη, είναι σημαντικό να το συζητήσετε με τον γιατρό σας. Ανάλογα με την κατάστασή σας, μπορεί να σας προτείνει να δοκιμάσετε ένα διαφορετικό φάρμακο.

Συχνά, η θεραπεία της ΣΔ σημαίνει επίσης θεραπεία της υποκείμενης αιτίας, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να δράσουν αυτά τα είδη φαρμάκων.

Εάν τα προβλήματα ΣΔ εξακολουθούν να επιμένουν, ίσως ο γιατρός σας συνταγογραφήσει αναστολείς PDE-5, δηλαδή φάρμακα ΣΔ με δραστικές ουσίες όπως η σιλδεναφίλη, η ταδαλαφίλη και η βαρδεναφίλη.

Μπορούν άλλα φάρμακα για τον διαβήτη να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία;

Η μετφορμίνη είναι ένα άλλο πιθανό φάρμακο για τον διαβήτη που συνδέεται με μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης και πιθανή στυτική δυσλειτουργία.

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε κατά νου ότι και ο καθαυτός διαβήτης μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία. Μάλιστα, οι άνδρες με διαβήτη, λόγω βλαβών στα νεύρα, έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στυτική δυσλειτουργία σε σχέση με εκείνους που δεν είναι διαβητικοί.

Μπορεί η διαβητική στυτική δυσλειτουργία να αντιστραφεί;

Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια κοινή παρενέργεια που παρατηρείται στον διαβήτη και ορισμένα φάρμακα μπορεί να την επιδεινώσουν ή να τη βελτιώσουν.

Ένα παράδειγμα είναι η ινσουλίνη, η οποία πιστεύεται ότι βοηθά τη στυτική δυσλειτουργία που σχετίζεται με τον διαβήτη. Από την άλλη πλευρά, άλλα φάρμακα, όπως η μετφορμίνη, μπορεί να μειώσουν την τεστοστερόνη.

Εάν αναπτύξετε στυτική δυσλειτουργία, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές που μπορεί να σας βοηθήσουν. Αλλά οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι η θεραπεία της διαβητικής ΣΔ είναι πιο επιτυχημένη όταν συνδυάζεται με άλλες θεραπείες και συμπληρώνεται από αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως μια υγιεινή διατροφή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.