
Η διατροφή μας περιλαμβάνει διάφορους τύπους λιπαρών, με κυριότερους τα κορεσμένα και τα ακόρεστα. Η επιλογή του σωστού τύπου επηρεάζει σημαντικά την καρδιαγγειακή υγεία.
Η διάκριση μεταξύ κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω των διαφορετικών επιδράσεών τους στην υγεία της καρδιάς, τη χοληστερόλη και τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο ασθενειών.
Τι είναι τα κορεσμένα λιπαρά;
Τα κορεσμένα λιπαρά είναι ένας τύπος μορίου λίπους χωρίς διπλούς δεσμούς μεταξύ των ατόμων άνθρακα, καθιστώντας τα «κορεσμένα» με υδρογόνο. Αυτή η χημική δομή τα καθιστά στερεά σε θερμοκρασία δωματίου.
Βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και σε ορισμένα τροπικά έλαια. Η υπερβολική κατανάλωση έχει συνδεθεί σταθερά με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), η οποία συμβάλλει στην αθηροσκλήρωση και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Συνήθεις πηγές κορεσμένων λιπαρών:
Τι είναι τα ακόρεστα λιπαρά;
Τα ακόρεστα λιπαρά έχουν έναν ή περισσότερους διπλούς δεσμούς στη χημική τους δομή, γεγονός που τα καθιστά υγρά σε θερμοκρασία δωματίου.
Γενικά θεωρούνται λίπη που είναι υγιή για την καρδιά, επειδή βοηθούν στην μείωση της LDL χοληστερόλης και αυξάνουν τη χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL), τον προστατευτικό τύπο.
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι:
Αυτά τα λιπαρά υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου, μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά: Βασικές διαφορές 
Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία;
Τα ακόρεστα λιπαρά είναι πιο υγιεινά από τα κορεσμένα λιπαρά λόγω των αποδεδειγμένων οφελών τους για την καρδιαγγειακή υγεία.
Οι ιατρικές οδηγίες συνιστούν τον περιορισμό των κορεσμένων λιπαρών σε λιγότερο από 10% των ημερήσιων θερμίδων, ενώ πρέπει να αντικαθίστανται με ακόρεστα λιπαρά όποτε είναι δυνατόν.
Για παράδειγμα, η αντικατάσταση του βουτύρου με ελαιόλαδο ή η επιλογή λιπαρών ψαριών αντί για κόκκινο κρέας υποστηρίζει χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Συχνές Ερωτήσεις
Χρειαζόμαστε κάποια κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή;
Ναι, μικρές ποσότητες είναι αποδεκτές, καθώς τα κορεσμένα λιπαρά υπάρχουν φυσικά σε πολλά τρόφιμα. Το κλειδί είναι η μετριοπάθεια και η ισορροπία με πιο υγιεινά ακόρεστα λιπαρά.
Είναι υγιεινά τα τροπικά έλαια όπως το λάδι καρύδας;
Το λάδι καρύδας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και αυξάνει την LDL χοληστερόλη. Θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ σε σύγκριση με έλαια όπως το ελαιόλαδο ή το λάδι κανόλα.
Ποιο ακόρεστο λίπος είναι το πιο ωφέλιμο;
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια και τους λιναρόσπορους, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την καρδιά, τον εγκέφαλο και την αντιφλεγμονώδη υγεία.
Μπορεί η αντικατάσταση των υδατανθράκων με λίπος να βελτιώσει την υγεία;
Ναι, η αντικατάσταση των επεξεργασμένων υδατανθράκων με ακόρεστα λιπαρά βελτιώνει τη χοληστερόλη και την υγεία της καρδιάς. Αλλά η αντικατάσταση των υδατανθράκων με κορεσμένα λιπαρά έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Τι γίνεται με τα trans λιπαρά;
Τα τεχνητά trans λιπαρά είναι ο πιο επιβλαβής τύπος λίπους, αυξάνοντας την LDL και μειώνοντας την HDL. Θα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.