ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Τέσσερις λόγοι για τους οποίους τα πόδια μυρίζουν σαν… ξύδι – Τι μπορείτε να κάνετε

Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό

Τέσσερις λόγοι για τους οποίους τα πόδια μυρίζουν σαν… ξύδι – Τι μπορείτε να κάνετε

“Τα πόδια μυρίζουν καμιά φορά σαν ξύδι, όταν ιδρώνουν πάρα πολύ και η υγρασία αλληλεπιδρά με τα βακτήρια στο δέρμα σας”, εξηγεί η ποδίατρος δρ. Joy Rowland.

“Τα βακτήρια τρέφονται από τον ιδρώτα και αυτό δημιουργεί ένα όξινο υποπροϊόν που μυρίζει σαν ξύδι”, διευκρινίζει.

Υπολογίζεται ότι τα πόδια μας έχουν περίπου 250.000 ιδρωτοποιούς αδένες που βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που τα πέλματά μας τείνουν να ιδρώνουν εύκολα και πολύ.

“Όσο περισσότερο ιδρώνουν τα πόδια σας, τόσο πιο έντονη θα είναι η μυρωδιά του ξυδιού. Επομένως, είναι σημαντικό να κρατάτε υπό έλεγχο την υπερβολική εφίδρωση”, λέει η δρ. Rowland.

Τέσσερις λόγοι για τους οποίους τα πόδια μυρίζουν σαν ξύδι

Οι ιδρωτοποιοί αδένες στα πόδια σας μπορεί να γίνουν υπερδραστήριοι εάν:

  • Είστε αθλητής ή ασκείστε τακτικά
  • Έχετε μια πάθηση που οδηγεί σε υπερβολική εφίδρωση όπως ορμονική ανισορροπία, διαβήτη, νόσο του Πάρκινσον ή πάθηση του θυρεοειδούς
  • Έχετε υπεριδρωσία, μια δερματική διαταραχή όπου το σώμα ιδρώνει υπερβολικά
  • Εργάζεστε σε περιβάλλον με υψηλή υγρασία ή σε εξωτερικό χώρο
  • Τι μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά ξυδιού στα πόδια σας

Πόδια που μυρίζουν σαν ξύδι: Τι μπορείτε να κάνετε

Η δρ. Rowland συνιστά τις παρακάτω σπιτικές θεραπείες:

1. Πλένετε τα πόδια σας καθημερινά

Ξεκινήστε πλένοντας τα πόδια σας κάθε μέρα προτού φορέσετε κάλτσες ή παπούτσια. Βεβαιωθείτε ότι τα στεγνώνετε πολύ καλά, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα, συμβουλεύει η δρ. Rowland. “Τα δάχτυλα και η καμάρα του ποδιού τείνουν να συσσωρεύουν ιδρώτα”.

2. Εφαρμόστε μια ημερήσια δόση φαρμακευτικής πούδρας ποδιών

Αυξήστε την υγιεινή των ποδιών σας με μια φαρμακευτική πούδρα ποδιών χωρίς ιατρική συνταγή. Εφαρμόστε το σε φρεσκοπλυμένα και καλά στεγνωμένα πόδια. Η πούδρα ποδιών βοηθά στην απορρόφηση της επιπλέον υγρασίας στο δέρμα σας πριν φορέσετε τις κάλτσες και τα παπούτσια σας, δηλώνει η δρ. Rowland. “Απορροφώντας τον ιδρώτα σας, αποτρέπει την αλληλεπίδραση μεταξύ των βακτηρίων και της υπερβολικής υγρασίας”.

3. Δώστε βάση στις κάλτσες που φοράτε

Οι ειδικές κάλτσες που απομακρύνουν την υγρασία είναι αποτελεσματικές. “Οι κάλτσες από φυσικές ίνες όπως το μαλλί μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικές. Αλλά να είστε προσεκτικοί με το βαμβάκι. Το βαμβάκι μπορεί να παγιδεύσει την υγρασία, επομένως θα πρέπει να επιλέξετε βαμβακερές κάλτσες που λένε συγκεκριμένα ότι απορροφούν την υγρασία”, είπε η δρ. Rowland.

Και πρόσθεσε: “Οι κάλτσες από συνθετικά υλικά που απομακρύνουν την υγρασία είναι επίσης πολύ καλές. Αλλά αποφύγετε το νάιλον γιατί μπορεί να παγιδεύσει τον ιδρώτα και να προκαλέσει άσχημη μυρωδιά στα πόδια”.

4. Αλλάζετε συχνά τις κάλτσες και τα παπούτσια σας

Εάν οι κάλτσες σας γεμίζουν ιδρώτα παρά τις καλύτερες προσπάθειές σας, μην απελπίζεστε. Η δρ. Rowland λέει: Να έχετε μαζί σας ένα επιπλέον ζευγάρι κάλτσες. Όταν αυτές που φοράτε νιώθετε να μουσκεύουν, αλλάξτε τις με τις στεγνές. Και αν ορισμένα παπούτσια κάνουν τα πόδια σας να ιδρώνουν περισσότερο, μην τα φοράτε”.

Παπούτσια κατασκευασμένα από φυσικές ίνες “που αναπνέουν” όπως δέρμα και σουέτ είναι μια εξαιρετική επιλογή για να αποφύγετε τα ιδρωμένα πόδια.

“Αποφύγετε τα παπούτσια που περιέχουν πολύ πλαστικό ή καουτσούκ. Τείνουν να προκαλούν υγρασία στα πόδια επειδή παγιδεύουν τον ιδρώτα μέσα στο παπούτσι”.

5. Δοκιμάστε ένα αντιιδρωτικό

Τα αντιιδρωτικά δεν είναι μόνο για τις μασχάλες. Απλώστε τα στα πόδια σας για να τα διατηρήσετε στεγνά και να μυρίζουν φρέσκα. Η δρ. Rowland λέει ότι αυτή η πρακτική μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για άτομα που φορούν νάιλον κάλτσες ή κάλτσες συμπίεσης επειδή τείνουν να παγιδεύουν την υγρασία.

“Αφότου πλύνετε και στεγνώσετε καλά τα πόδια σας, ψεκάστε ή εφαρμόστε μια ελαφριά επίστρωση αντιιδρωτικού στα πέλματα των ποδιών σας. Αφήστε τα να στεγνώσουν και στη συνέχεια εφαρμόστε πούδρα ποδιών στην περιοχή των δακτύλων πριν φορέσετε τις κάλτσες και τα παπούτσια σας. Με αυτόν τον τρόπο, καλύπτετε όλες τις περιοχές των ποδιών σας που παράγουν ιδρώτα και θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με βακτήρια”.

6. Καταπολεμήστε το ξύδι με… ξύδι

Το λευκό ξύδι σκοτώνει τα βακτήρια. Έτσι, εάν τα πόδια σας μυρίζουν άσχημα, η δρ. Rowland συνιστά να τα μουλιάζετε συχνά-πυκνά σε ένα μείγμα ζεστού νερού και λευκού ξιδιού για 10 έως 20 λεπτά. Προτείνει να αναμίξετε 1 έως 2 φλιτζάνια λευκό ξύδι με 3-4 λίτρα νερού.

7. Απολυμάνετε τα παπούτσια σας

Εάν έχετε ένα αγαπημένο ζευγάρι παπούτσια που φοράτε συχνά, δοκιμάστε να ψεκάσετε το εσωτερικό και τους πάτους του με ένα απολυμαντικό σπρέι χωρίς συνταγή.

Ψεκάστε τα ελαφρά και αφήστε τα να καθίσουν για περίπου 24 ώρες πριν τα φορέσετε. Αυτό θα βοηθήσει στην μείωση του βακτηριακού φορτίου μέσα στο παπούτσι”, σημειώνει η δρ. Rowland. “Μπορεί επίσης να αποτρέψει τις μυκητιάσεις. Όλοι έχουν βακτήρια και μύκητες στο δέρμα τους. Αλλά είναι δουλειά μας να το κρατάμε υπό έλεγχο ώστε να μην αναπτύσσονται υπερβολικά”.

Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό για πόδια που μυρίζουν σαν ξύδι

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για τους περισσότερους, οι κατάλληλες μέθοδοι αυτοφροντίδας θα είναι αρκετές. Αλλά αν δεν είστε ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα, η δρ. Rowland λέει ότι ίσως είναι καιρός να επισκεφτείτε έναν ποδίατρο: “Οι ποδίατροι μπορούν να συστήσουν συνταγογραφούμενα προϊόντα που μειώνουν τον ιδρώτα και τα βακτήρια. Μπορούν επίσης να προσδιορίσουν εάν η μυρωδιά των ποδιών σαν ξύδι είναι αποτέλεσμα κάτι άλλου, ώστε να μπορείτε να την αντιμετωπίσετε με τη σωστή θεραπεία”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.