«Για τις μικρότερες ηλικίες δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα»

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μίλησε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, για την 4η δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό και τις υποπαραλλαγές Ο4 και Ο5.

«Πράγματι έχουμε την υποπαραλλαγή Ο4 και Ο5, οι οποίες είναι πιο μεταδοτικές και έχουν καλύψει τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, από την άλλη δεν έχουμε μεγάλη αύξηση στους διασωληνωμένους και στους θανάτους», ανέφερε αρχικά, σημειώνοντας ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί οι άνω των 70, όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα κι όσοι δεν είναι επαρκώς εμβολιασμένοι.

Αναφορικά με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας που λέει πως «δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για πρόσθετο όφελος από 2η ενισχυτική δόση» η κ. Ψαλτοπούλου είπε πως υπάρχουν έως τώρα ενδείξεις για τους άνω των 70 ετών, και τα άτομα 60-79, όπως αναφέρει το ECDC, έχουν αποτέλεσμα με την 4η δόση, όταν έχουν πρόβλημα υγείας.

«Για τις μικρότερες ηλικίες δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα» προσέθεσε η ίδια, προτρέποντας όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα να μιλήσουν πρώτα με τον γιατρό τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εξήγησε πως με το γεγονός πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ακόμη, δεν σημαίνει πως η 4η δόση κάνει κακό, ωστόσο δεν προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια για την ώρα.