ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Θ.Ψαλτοπούλου για ευλογιά των πιθήκων: «Αν αυξηθούν τα κρούσματα μπορεί να επιστρέψει η μάσκα»

Τα συμπτώματα και πώς μπορεί να μεταδοθεί

Θ.Ψαλτοπούλου για ευλογιά των πιθήκων: «Αν αυξηθούν τα κρούσματα μπορεί να επιστρέψει η μάσκα»

Για τα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων, τα οποία έχουν προκαλέσει ανησυχία παγκοσμίως, μίλησε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Όπως είπε αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων, τα οποία δεν φαίνεται να έχουν σχέση με περιοχές όπου υπάρχει ο ιός, όπως η Αφρική.

Πώς μπορεί να μεταδοθεί η ευλογιά των πιθήκων

Η κ. Ψαλτοπούλου αναφέρθηκε και στο πώς μπορεί κάποιος να κολλήσει ευλογιά των πιθήκων. Όπως ανέφερε υπάρχουν τρεις τρόποι. Μέσω του αναπνευστικού συστήματος, δηλαδή με μεγάλα σταγονίδια. Επίσης, κάποιος μπορεί να κολλήσει αν έρθει σε επαφή με τα εξανθήματα του ασθενή, αλλά και αν κάποιος έρθει σε επαφή με τα σεντόνια ή τα ρούχα του ασθενή.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια της ευλογιάς, η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε πως πιστεύεται ότι υπάρχει συσχέτιση και το εμβόλιο που ήδη υπάρχει και πιθανόν μας καλύπτει. Ωστόσο, σημείωσε ότι αναμένονται συστάσεις από τον ECDC.

Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων

Τα ανησυχητικά συμπτώματα που θα πρέπει κάποιον να κινητοποιήσουν και να απευθυνθεί στον γιατρό, σύμφωνα με την κ. Ψαλτοπούλου είναι αρχικά ο πυρετός, η κόπωση και η λεμφαδενοπάθεια, καθώς και η εμφάνιση του εξανθήματος, που ξεκινάει από το πάνω μέρος του σώματος, πάει προς τα κάτω και αλλάζει μορφή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για το ενδεχόμενο να επιστρέψει η μάσκα, λόγω της ευλογιάς των πιθήκων η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το αν υπάρξει αύξηση στην συρροή των κρουσμάτων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.